Bob123 01.04.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie dotyczace sauny. Czy to normalne, zeby nagrzewac saune ok. 5-6 godz. przed "seansem". W kazdym razie az tyle (!) czasu potrzeuje nasza (mala, 2 osobowa) sauna Nie wiem, czy to normalne? I ciekawe ile energii pozera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 01.04.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 u nas jest dość stary (10-15 lat) piecyk - chyba 2.5, może 3kW,sauna jest mała - 3-osobowa (na wcisk wejdą 4) i żeby nagrzać porządnie (110st.), potrzeba 2 godzin.do jakiej temperatury nagrzewasz, że aż 5h potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.04.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie dotyczace sauny. Czy to normalne, zeby nagrzewac saune ok. 5-6 godz. przed "seansem". W kazdym razie az tyle (!) czasu potrzeuje nasza (mala, 2 osobowa) sauna Nie wiem, czy to normalne? I ciekawe ile energii pozera? na codzień chyba masz tam zamrażarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 01.04.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 PS-po godzinie jest już 80-85stopni, czyli mniej więcej temperatura publicznych saun - dla mnie to za mało - najprzyjemniej jest 100-110 - zwłaszcza zimą i potem w ręczniku na -10 na dwór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWini 06.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Bob123, to nie jest normalne nagrzewać saunę tyle godzin.Sprawdź czy dobrze dobrałeś piec do kubatury sauny:http://www.tapis.pl/sauny/poradnik-instalatora-tylo.htm Sauna nie powinna nagrzewać się dłużej niż godzinkę, a taka mała, ok. 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob123 08.04.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 u nas jest dość stary (10-15 lat) piecyk - chyba 2.5, może 3kW, sauna jest mała - 3-osobowa (na wcisk wejdą 4) i żeby nagrzać porządnie (110st.), potrzeba 2 godzin. do jakiej temperatury nagrzewasz, że aż 5h potrzebujesz? Chcialbym osiagnac temperature 80-100 oC..... Ostatnio po nagrzewaniu przez ok. 5 godz. osiagnelismy TYLKO 70 - 80 oC Moze faktycznie piec jest za maly (saune nie wykonywalismy na wlasne zamowienie i wedle wlasnych upodoban, sauna juz byla u poprzednich wlascicieli i zostala zakupiona w inwentarzu domu). Fajnie jest miec saune w domu, ale jezeli przed kazdym seansem mam ja nagrzewac przez tyle godzin, to mi sie odechciewa.... Dziekuje Wam za wszystkie wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 08.04.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 jeszcze oprócz słabego pieca możesz mieć słabą izolację , może Ci całe ciepło jakimiś dziurami ucieka i dlatego ciężko jest nagrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob123 09.04.2009 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mozliwe! Na jesieni na pewno zamowie jakiegos speca od sauny, niech wszystko przeswietli i sprawdzi,wtedy sie wyjasni co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 09.04.2009 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 speca od sauny ? a do czego ? żeby określił jaki piec CI potrzebny ? to jest w instrukcji piecy. 4m2 sauny powinieneś nagrzać do 100 stopni w godzinę max ! Jeżlei nie ma porządnej izolacji to będzie ciężko wogóle coś zrobić, pozostaje tylko rozebrać i postawić na nowo. Poczytaj troche w sieci, wydasz kilka zeta na prąd jedynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts