PiotrekS 18.09.2001 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2001 Mam ściany trójwarstwowe zbudowane z cegły Max 19cm, 10 cm styropianu i cegła kratówka 12cm na zewnątrz. Chcę otynkować dom z zewnątrz stosując tynk akrylowy z dodatkowym ociepleniem 5cm. Niewiem czy stosować wełne czy też styropian? Czy w ten sposób docieplona ściana nie spowoduje zawilgocenia ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron1 23.10.2001 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2001 W jakim celu te dodatkowe 5cm? Nakłady jakie poniesiesz na te dodatkowe docieplenie , nie mają uzasadnienia . Zwiększasz wprawdzie opór cieplny przegrody ( maleje wspólczynnik przenikania ciepła ) , wydajesz dodatkowo pieniądze - napisz co chcesz uzyskać w zamian. psZ mojego pobieznego wyliczenia wynika że przesuniesz krzywą skraplania gdzieś w strefę cegły kratówki/ styku kratówka - nowy styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.12.2001 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Te zamierzenia rzeczywiście nie mają sensu. Tynk mineralny na kratówkę i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2002 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Ten styropian ma być dla szpanu [chcesz zaimponować sąsiadom?],, czy cię ktoś wpuszcza w maliny?Stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 10.01.2002 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 (do PIOTRA S)Cześć, zadowolony jesteś z MAXów położonych na 19 cm? Mam tak w swoim projekcie (+ 15 cm styropian), ale zastanawiam się nad pustakami U na 25 cm. Słyszałem, że są problemy z dyblowaniem kołków w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Do Piotra S.Mam ściany zewnętrzne identyczne jak twoje. Po co ten styropian na zewnątrz. Z mojego projektu wynika, że na zewnątrz przychodzi tylko tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 11.01.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 takie rozwiązanie jest niepoprawne.Tak bez wyliczenia trudno powiedzieć ale może zaistnieć sytuacja , októrej wspomniał Miron. Jeżeli zaś zdarzy się tak,że mur zewnętrzny będzie `zimny` to w okresie zimowym może dojść nawet do uszkodzeń konstrukcjnych cegły na wskutek jej rozsadzania, mało prawdopodobne ale możliwe. Takie rozwiązanie to tak jakbyś miał założony na siebie kożuch i postanowiłbyś jeszcze założyć na to kurteczkę.Moja propozycja to zadbaj o dobry `kożuch` i nie zakładaj kurteczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 14.01.2002 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Proponuję przeczytanie Muratora 12/2001 "Ściany trójwarstwowe docieplać czy nie?" [ Ta Wiadomość była edytowana przez: zugajm dnia 2002-01-14 08:02 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts