Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urodziny przedszkolaka. Jakie zabawy?

jarkotowa

Recommended Posts

W niedługim czasie czeka mnie kinderbal w domu. Dziecko 5 lat. Goście mieszani (3-8 lat) bo to głównie znajome dzieci a nie koledzy z przedszkola.

Czy macie pomysł na ciekawe zorganizowanie im czasu?

Imprezę planuję na jakieś 3h. Najpierw zabawa, potem "biesiada" czyli pochłanianie tortu, a potem znów zabawa. Tyle, że chcę im część czasu zorganizować a pozostała część to ich wspólny czas w pokoju.

Wynajęcie pana/pani do zabawiania dzieci nie wchodzi w grę. To urodziny w bloku więc gardenparty też odpada.

Czekam na propozycje bo mam pustkę w głowie :-?

1. rzut kulkami z papieru do celu, np. do pudełka (samo gniecenie gazet w kulki to też świetna zabawa)

2. 3-4 osoby przytrzymują w różnych miejscach (rękami i nogami) dość długi kawał gumy w taki sposób by tworzyła coś w rodzaju rozbudowanej pajęczyny, dzieci mają za zadanie przejść rzez pajęczynę tak by jej nie dotkąć i nie obudzić pająka.

Powodzeniem cieszyły się "komórki do wynajęcia". Niekoniecznie musiały być to krzesełka - wystarczą kartki z gazety.

"Pomniki" też się dzieciom podobają (włączasz muzyczkę - dzieci tańczą znaczy szaleją, wyłączasz - mają stanąć nieruchomo, kto się poruszy - odpada).

Jeżeli masz duży pokój, to ciuciubabka.

Zagadki. U nas bywały głównie dzieci z przedszkola, więc łatwiej było wybierać zagadki dla wszystkich. Bardzo pomocne okazały się różne quizy Granny.

Urządzałam to w formie konkursów i były nagrody, więc dzieci chętnie brały w nich udział. Dodatkową atrakcją było losowanie nagród (uwiązałam do nich wstążeczki i dzieci wyciągały za nie nagrody z pudełka).