Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasobnik na ciepłą wodę - jaki ??? HELP :)

majki

Recommended Posts

Cześć

Jaki macie / proponujecie ? Pliz pomóżcie :D :p

Mnie hydraulik radzi taki :

( nie konkretnie z aledrogo, ale taki )

http://www.allegro.pl/item546830669_zasobnik_wody_acv_smart_160_transport_gratis.html

Twierdzi, że "cieplejszy" i wydajniejszy - w sensie wydatek ciepłej wody większy niż z 200l "zwykłego" po wody "użytkowej" ciepłej jest 2/3 zasobnika a nie jak zwykle 1/2 zwykłego ... :roll:

Głupi jestem już :roll: :wink:

dzięki z góry, pozdrawiam, majki

/edit/

Jeszcze znalazłem taki :

http://www.allegro.pl/item589590796_zasobnik_ze_stali_nierdzewnej_200l_2_wezowni.html

Nadawałby się pod instalację z kotłem węglowym / gazowym a w przyszłości może z solarami ... ???

Ja mam Viessmana 200l z nierdzewki i jestem z niego zadowolony jak chcesz kupić dobry to tylko z nierdzewki, nie będziesz musiał się martwić o anody i o to że za 7-10 lat będzie trzeba zmieniać zasobnik na nowy bo przerdzewieje.

Nie doradzę Ci jednak który z tych dwóch jest lepszy, ale jak ja bym wybrał to wybrał bym ten drugi 200l.

Ja mam Viessmana 200l z nierdzewki i jestem z niego zadowolony jak chcesz kupić dobry to tylko z nierdzewki, nie będziesz musiał się martwić o anody i o to że za 7-10 lat będzie trzeba zmieniać zasobnik na nowy bo przerdzewieje.

Nie doradzę Ci jednak który z tych dwóch jest lepszy, ale jak ja bym wybrał to wybrał bym ten drugi 200l.

A możesz napisać jaki dokłądnie model i ... ile dałeś ?

dzięki, pozdrawiam, majki

Kupiłem kiedyś bojler z nierdzewki myśląc, że będzie na lata. Po roku przyszło pierwsze rozczarowanie - przecieki przy grzałce. Korowody z firmą kurierską, zima i decyzja: spawamy na miejscu. Będzie szybciej, niestety przepadnie gwarancja. Grzałka wyrzucona, zaspawane fachowo. Spec od spawania w lokalnej firmie powiedział, że długo ten bojler nie pociągnie bo nierdzewka nie lubi zmian temperatury. Według niego nie nadaje się na bojler. Przez rok mu nie wierzyłem, myślałem że sknocił robotę bo znowu pojawiły się przecieki. Podjąłem ponownie próbę ratowania bojlera.

Teraz mam z blachy 3mm ocynkowany. Nie chciałem emaliowania (producent oferował). Zobaczę ile wytrzyma. Poprzedni wyrzucony na złom jakieś 4-5 lat temu miał na tabliczce rok produkcji 1957.

Ja kupiłem bojler używany na Allegro modeli verticell już go zapewne nie produkują. Dałem za niego 1500 zł ale z zewnątrz i w środku wygląda jak nówka.

I po tym właśnie wiem że zbiorniki z nierdzewki produkowane przez firme Viessmann sa praktycznie niezniszczalne. Nie wiem jak się to ma do zbiorników nierdzewnych produkowanych przez innych producentów.

ACV to dobra firma moja ulubiona

Tylko ta cena ...

A zasobnik Junkersa ST 160-1E ? Dobry by był ?

pozdrawiam, majki

cenę zawsze można obniżyc

Hmmm, ja najtaniej znalzłem u siebie za 3900 ... Twoja cena ? 8) :wink:

Jestem otwarty na propozycje :)

pozdrawiam, majki