Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin Schiedel

Recommended Posts

Czy macie jakies zdania na temat tych kominów. Byłem wczoraj w składzie i sprzedający polecał ten komin. Za 2 kominy o wysokości 5,5 m każdy policzył mi 5,5 tyś. Cena dosyć wygórowana biorąc pod uwage fakt, że za około 2,5 postawię dwa w technologi tradycyjnej (cegła palona + rura kwasówka). Ale może warto?

Jest on wykonany wewnątrz z ceramiki i ocieplony. stawia się go z gotowych elementów (pustaków). Co sądzicie?

Mam TONE praktycznie to samo co schidel, a tańszy. Typu nie pamiętam bo to stare dzieje.

Ale uwaga! Przypilnuj murarzy, aby na odpowiedniej wysokości zamontowali wlot spalin z kotła. W instrukcji rysowane są przykłady w których zaraz nad wyczystką montowany jest wlot spalin. Jak "na tempo" murarze odczytają instrukcję - to tak to wykonają. W efekcie powstaje bubel. Wiem coś o tym :oops: a panowie mają odpowiedź, że wszystko jest zgodnie z instrukcją :evil:

To chyba jakieś nieporozumienie. Ja za 3 kominy Schiedel Rondo Plus (2x20cm + 1x14cm) o wysokości po 7m każdy zapłaciłem dokładnie 5,5 tys. zł. za wszystko. Oczywiście, nalezy znaleźć odpowiedniego uczciwego dostawcę, który nie skapi na rabatach. Ja kupowałem w Warszawie - jeśli chcesz podam namiary.

Rzeczywiscie warto ponegocjowac (ja za Rondo+Avanta ok. 5.5 m zapla-

cilem ok. 4.5 k), za to dostajesz wszystko co trzeba plus narysowana

"instrukcje obslugi", jak zbudowac.

Podobny do Schiedla, a tanszy jest Leier w tarnowskiem:

http://www.leier.hu/pl/bau/detail.htm

choc oczywiscie trzeba walczyc o rabat

hej

Krzysiek

Gość Iras
Ja za Rondo Plus wys. 7.5m (14cm+1x wentylacja, )i Rondo wys. 8.5m (20cm-bez wentylacji)- oba Schiedlera zapłaciłem na wiosnę w Tarnowie ok. 4500zł. Za 2szt oczywiście. 5,5tyś zł za jeden - to złodziejstwo!

hej ludzie z Mazowsza!

To Wy macie pod nosem wielkiego producenta polskiego, a dajecie zarabiać obcemu kapitaliście ? oj oj

MSZCZONÓW !

Jechałem z Wrocławia !

Komin kosztował mnie 500 PLN

Wkład ceramiczny lepszy od Shiedel'a, bo szkliwiony z Częstochowy (mieli na stanie w ramach współpracy)

Nie dawajcie się robić w ....

Gość henzach2
Słuchajcie. Warto dobrze się zorientować w okolicznych składach oraz porozmawiać z przedstawicielem Schiedla. Mnie udało się znaleźć skład w którym za 6,66mb Rondo 20+W oraz za 5 mb Rondo Plus 14+W oraz 5mb wentylacji 2-kanałowej poziomej wytargowałem cenę 3100 zł (23% rabatu). Jestem z małopolskiego.

Moje poglądy na kominy w domku jednorodzinnym są takie.

Jako komin spalinowy (piec gazowy) : komin z lekkiej obudowy z wkładem z "kwasówki", fi=130mm, prowadzony od stropu nad parterem (trzeba w miejscu posadowienia dać żebra wzmacniające).

Jako komin dymowy (kominek na paliwo stałe) : komin z cegły oparty na fundamencie, lub także komin z lekkiej obudowy z rurą "kwasówką" o średnicy 200mm, oparty na fundamencie.

Elementy lekkiej obudowy kominowej umożliwiają ponadto oszczędne wymiarowo poprowadzenie kanałów wentylacyjnych.

Wadą lekkiej obudowy jest praktycznie niemożliwość zakończenia komina ciężkim klinkierem.

Pozostaje otynkowanie, lub obłożenie zakończenia płytkami klinkieropodobnymi (mogą jednak odskoczyć).

No właśnie, a czy nie można takiej ocieplonej kwasówki wstawić do pustaka szalunkowego (np. CS-10-U-3). Może ten to trochę za mały (25x25), ale ja mam możliwość kupić również 30x30.

Metr wysokości takiej obudowy komina (30x30) wynosiłby 22 zł + VAT, czyli z 10 m około 250 zł + ocieplona kwasówka (max. 150 zł/m).

I jako że to są szalunki betonowe (mocne i też ciężkie), to pod dachem można by do nich przykręcić naokoło ceownik i na nim posadowić klinkier.

Czy to nie jest najtańszy sposób na komin?

Mam kominy Schiedla. Jeden Rondo 20 kompletny do kominka, a drugi tylko pustak bez rury do późniejszego włożenia rury kwasówki do pieca kondensacyjnego (lepsze i tańsze rozwiązanie niż Avant). Do tego przy każdym kominie zastosowałem pustak wentylacyjny podwójny. Kominy od wysokości ok 9m. Ponad dachem obmurowane klinkierem na płycie umieszczonej pomiędzy pustakami poniżej połaci dachu. Zakup w tym roku w lecie w Warszawie. Ceny podaję z faktury:

Krążek styropian Rondo 18cm - 10,49

Krążek styropian Rondo 20cm - 10,49

Pakier podstawowy Rondo 20 - 316,92

Pojedynczy kanał wentylacyjny 2 ciągi pion (56 szt) - 983,89

Płyta szalunkowa Rondo 18 cm - 29,36

Płyta szalunkowa Rondo 20 cm - 29,36

Pustak Rondo 18 cm Schiedel (28szt) - 610,88

Pustak Rondo 20 cm Schiedel (28szt) - 665,71

Rura ceramiczna Rondo 20 cm (25szt) - 578,34

Sznur mineralny 30mm - 60,28

Trójnik spalin Rondo 20/45 - 280,58

Trójnik wyczystka Rondo 20 cm - 126,76

RAZEM 3703,06

Budowanie zdecydowanie szybsze niż z cegły i mniejsze opory powietrza. Ogólnie super, ale o wadach i zaletach lepiej nie pisać bo zaraz się odezwą zwolennicy i przeciwnicy, a na ten temat już było bardzo dużo na Forum.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Słuchajcie, a co zrobić z fantem, jeśli bym chciał w sposób cywilizowany wykończyć komin systemowy klinkierem??

"Mój" komin jest zaprojektowany chyba dość masywnie...a z tego co widzę to wszystkie systemowe to takie kikutki.. :-)

Chodzi o to, jak sobie ew. poradzić aby (jeśli to w ogóle możliwe) osiągnąć takie wykończenie?? Czy konstrukcja systemowych może to udźwignąć???

A to link do mojej chałupki: http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&CenaIsRed=0&VAT=0&pid=369&anim=2&rzut=2&ele=1&autorzy=R.W%F3jciak&nazwa=Pola&cena=1800+z%B3&ExtraNavText=Pola