Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin Schiedel

Recommended Posts

Schiedel np. ma taka specjalną podkładkę, na której można obmurować połówkowym klinkierem fragment komina ponad dachem. Mnie osobiście wydawało to się niepewne (jestem asekurant :wink: ) i wybrałam inną metodę. Cały komin postawiłam systemowy a od stropu poddasza dodatkowo obmurowałam go połówkowym klinkierem tak tylko dla ładnego wykończenia

• 3 months później...

3 pytania w teamcie Schiedla:

1. Do czego służy "Płyta szalunkowa" w systemie Schiedlowskim?

2. Czym "kończy się" komin Schiedla? Rurą dyfuzynją czy czymś takim...?

3. Czy kupowaliście nakrywy betonowe Schiedla, czy jakieś inne? Czy mają one przekrojem odpowiadać tylko "Rondu" ;-) czy "Rondu" ;-) + kanały wentylacyjne?

Pozdrawiam

• 5 years później...

DZieki. A może ktoś kupował przez internet? - do Liroy'a będe miała pewnie ze 120 km :(. Najlepiej aby kratka była sprawdzona w uzytkowaniu. Znalazłam własnie na Allegro takie przykręcane z zewnątrz- metalowe 15x 15cm -tylko czy z tym przykręcaniem trafię akurat w ścianke poprzeczną pustaka?

A czy ktoś wie jakie są przepisowe zalecenia co do przekroju takich kratek?- bo może to będzie za mało ( w kominie to pewnie wyjdzie 12x13 cm )

• 2 years później...
  • 3 months później...
  • 2 years później...

Witam wszystkich,

Mam wielką prośbę, proszę mi powiedzieć jaką cechę ma mieć rura ceramiczna do RONDO PLUS, a jaką cechę do 'zwykłego" RONDO. Chodzi mi konkretnie o wytłoczkę na rurze 'S - TYPE" do którego komina jest ta rura.

Pytam, ponieważ dostawca był łaskaw wymieszać rury w transporcie i teraz nie jest mi sam w stanie odpowiedzieć:(

Przy okazji mam kolejne pytanie.

Mam położony pierwszy pustak rondo, do połowy wypełniony betonem, i teraz w jaki sposób położyć pierwszą rurę? Na zaprawie, bez zaprawy? Przecież trzeba to jakoś wyrównać, aby uzyskać pion na rurach...

Z góry wielkie dzięki za wyczerpujące informację.

Pozdrawiam

Wiesław W.