inez5 01.04.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Początkowo wydawało mi się,że pomysł, by komentarze umieszczac w dzienniku jest fantastyczny. Takie 2 w 1 Jakże sie myliłam! Okazało się, że trudne jest znalezienie komentarzy, wśród tylu zdjec i czytelne wkomponowanie w całośc odpowiedzi na nie Toteż doszłam do wniosku,że ktoś już to wcześniej przecwiczył i nie bez przyczyny wprowadził odrębne KOMENTARZNIKI Dlatego i ja poszłam tym tropem. Ciekawe, czy ktoś tu zajrzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 02.04.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ja zajrzalam Zajrzalam, obejrzalam i mam dziwne wrazenie, ze jestesmy z tej samej bajki - domoowej, oczywiscie Ten pierwszy ganek jest absolutnie przecudny... A teraz pokaz-ze projekt, zebysmy wiedzieli, co budujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 02.04.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Azalka, witaj! Ja też mam takie wrażenie po przeczytaniu twojego dziennika Ten pierwszy ganek jest poprostu obłędny - tylko jak na tradycje kaszubskie, zbyt "strojny", niestety. Trochę, by się tu "gryzł" z okolicą Ale marzę o przeniesieniu pewnych elementów z niego, chocby tego drewnianego szpica i może coś jeszcze... W pierwszym odruchu chciałam wejsc do tego domu i spytac się czy mi go nie sprzedadzą? Podjechałabym z cieślami, rozłożyliby go na kawałki i... złożyli na miejscu, jak starą chałupę. Tak się nim oboje zachwyciliśmy Potem się włączył rozsadek, by to przemyślec. I cóz, budujemy sie na Nordowych Kaszubach, a tam nie ma miejsca na zbytnie ozdobniki w stylu Kujawskim Chociaż Sopot, aż się roi od rzeźbien w larchitekturze letniskowych willi, to jednak stonowanych, mniej koronkowych. Ale uwielbiam klimat tego ganku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.04.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Iii tam, ja bym takie cudo kupic probowala! Sama bym go kupila, chociaz gdzie go do mego domku przypiac - nijak pomyslu nie mam Ale da rade wymyslic Moze by altanke jakas taka miniuteczka wstawic w ogrodek? Albo szopke na narzedzia? Nie masz gdzies wiecej przykladow takich cudeniek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 04.04.2009 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Azalka, poszukam ganków i wrzucę jak coś jeszcze będzie Z gankiem jest tylko jeden mały kłopot- takich fachowców, którzy by potrafili coś takiego skopiowac, choc w częsci, trudno znależc... Bardzo trudno Właśnie wróciliśmy z molo w Sopocie. Pieeeeeeeeeeeeeeeeeękna pogoda, słonce i kupa luda (standard ). Troche łaziliśmy po ulicach , bo szukałam jednego sklepu i rozglądałam sie po mijanych domach . Są prześliczne Jutro wezmę aparat , znów muszę byc w Sopocie i popstrykam wille, a potem wrzucę do dziennika. To jest TO! I kilka domów z drewnianymi werannami i balkonami widziałam na sprzedaż No, ale to jest Sopot, do tego dolny Sopot czyli częśc nadmorska, i nawet nie będę sprawdzac ile chcą za te domy Ale po dzisiejszym spacerze stwierdziliśmy z mężem ,że jeśli kiedys bedziemy chcieli (i będziemy w stanie) kupic dom w Trójmieście - to albo Gdynia Orłowo (na klifie orłowskim z widokiem na morze ) albo willa w Sopocie Reszta sie nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 05.04.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 ja zajrzałam a wieczorem usiądę i przeczytam od deski do deski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 05.04.2009 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 O, jak miło Witaj, monah ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 06.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Hej Inez, Jednak masz komentarznik Jakims bedekerem bedzie trzeba go podeprzec by bylo po kaszubsku Bylam...wrocilam...a u Ciebie w dzienniku tylko kradna....rany, to pech czy faktycznie tak zle jest? Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 06.04.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Hejka, mayadaski! Wrócilas z Kaszub do domku, widzę Ano, z tym komentarznikiem to ugięłam się przed faktami A co do złodziei, to.... wrrrrrr Mam nadzieję,że ich wystarczająco nastraszyliśmy - ale o tym, sza... Póki co, ciągle ciężki sprzęt będzie wjeżdżał na działkę, wiec ogrodzenie nie wchodzi w grę Niestety Ale, coś wymyślimy, by odechciało się im powrotu na naszą budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 07.04.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Inez...dopiero co zaczelas dziennik i juz latem sie wprowadzasz? Szybka jestes Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 07.04.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Inez...dopiero co zaczelas dziennik i juz latem sie wprowadzasz? Szybka jestes Maja A....., bo my takie szybkie Bille jesteśmy Działkę kupiliśmy w styczniu 2008. Pozwolenie dostaliśmy w lipcu 2008. Z budową ruszyliśmy w pażdzierniku 2008. A w sierpniu 2009 musimy już zamieszkac Wiem, wiem - szaleństwo Ale cóż, jak mus- to mus Dlatego ta cholerna zima pokrzyżowała nam piękne plany I teraz mamy troche cykora... No, ale "nic to, Baśka." jak mawiał Mały Rycerz Byle do maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 07.04.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Rany, Inez, to trzymam kciuki!! Nerwowke niezla bedziesz miala przez najblizsze pol roku: to wszystko zgrac razem: ekipy, wykonczenie...dach!! Kobieta z zelaza i stali bedziesz musiala byc!! W razie czego wysle Ci namiot W srepniu moze Cie nie zdmuchnie z tego wzgorza PS nie moglam Cie znalezc...ale zmieniasz te nazwy do swojego dziennika!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 07.04.2009 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ano, ano... Już trenuję z psem po lasku, by nabrac kondycji Kompletuję tez ziołowe "antystresanty" i plussssze podkręcajace aktywnośc A co do namiotu- to chętnie skorzystam z propozycji NA PEWNO będziemy tam nocowac, gdy tylko się sensownie ociepli. Choc znając mego męża predzej na działce pojawi się przyczepa campingowa niż pałatka ps. Zmieniłam nazwę, bo po wklepaniu w google "ryglowy", wyskakiwał mój dziennik Średnio mi to odpowiadało A zresztą ta nazwa jest jak najbardziej adekwatna- i ostateczna Już sie nie zapodzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 10.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Hej Inez, Lo Matko!! Strasznie duzo za ten dach...my tez mamy dwupolatowy, ale jedyne 96m2...i wychodzi robocizna okolo 20tys plus material..... hmm... Trzymam kciuki, by problemy szybko sie skonczyly....masz przeciez termin bardzo napiety a dach wazna rzecz nad glowa miec skonczony, bo inaczej opoznia wszystko inne... A to chata kaszubska w naszej wsi: http://farm4.static.flickr.com/3599/3428764992_f0402a1175_o.jpg Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 13.04.2009 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Fajna ta chata, Maja. Ledwo sie kupy trzyma, swoje już widziała Trzymaj kciuki, dzięki wielkie, każde wsparcie nam teraz potrzebne Wiązarów przybywa, ale nie w tak szybkim tempie jakbysmy sobie tego życzyli. Dziś na naszej działce pogoda była cudna. Sąsiedzi w szortach z piwkiem na tarasie a my wśród bloczków - póki co Dzieciaki z psem zwiedzały okolicę i 100 m od naszego domu wypłoszyły dwie sarenki. Potem leciały dwa żurawie nad naszym domem... Fajnie tam jest I fajnie bedzie.... BYliśmy na spacerku po okolicy. Kilka domów dalej znajduje sie lęgowisko mewy śmieszki i akurat trwa okres lęgowy. Matko, jaki rejwach! A dookoła mieszkają ludzie w nowych domach z tarasami z widokiem na rozlewisko i mewy. Nasz psiak szalał w wodzie - po raz pierwszy miał okazję dac upust swemu instynktowi wodnemu. Wprost nie posiadał się ze szcześcia ,że umie pływac, a woda jest taka super A my byliśmy TACY Z NIEGO DUMNI ! Jutro dowożą nam na budowę pozostałe murłaty, o których w zestawieniu zapomniał konstruktor i o 7 rano muszę byc na miejscu Normalnie rozpacz A jeszcze sie dziś dowiedziałam na forum, ze mój ulubiony sklep wnętrzarski Habitat zamknęli w Wa-wie A tak chciałam kupic tam parę rzeczy do domu... Jak za chwilę dowiem sie,ze SIA też zamknęli w Domotece, to uwierzę ,że nasz kraj to totalna "dziura wnętrzarska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 13.04.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Dom na trasie do Wiezycy - pikny, Panocku! Takie okna wlasnie - wroc! - taki ksztalt otworow okiennych lubie baaardzo... A dach... MAMMA MIA!!! Ilez on ma m2???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 14.04.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Niestety chata z roku na rok coraz gorzej wyglada - jedyna sie ostala we wsi, a dodatkowo wlasciciele jej nie doceniaja i nie maja srodkow, by ja docenic....az szkoda!! Habitat ma problemy finansowe dlatego zamyka. U nas juz zamknal sklepy w tamtym roku. U nas dodatkowo ciagle nie ma Ikei, wiec jest fajnie ale to nic Niestety jezeli chodzi o wnetrzniarstwo budzetowe, to Polska nie jest jedyna dziura Nie martw sie A gdzie zdjecia z kielbaskami pomiedzy pustakami? Nowy tydzien trzeba zaczac - mam nadzieje, ze bedzie lepszy Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 14.04.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Szkoda mi Habitatu, w koncu funkcjonuje na rynku światowym już od 40 lat! Dłużej niż IkEA. A poza tym - uwielbiam styl, przez niego lansowany! A co do starych domów. Przed Swiętami w gdańskim centrum handlowym Galeria Bałtycka odbywał sie świąteczny jarmark, na którym promowały sie okoliczne gminy i regiony, w tym Żuławy. Reklamowali się folderami promującymi stolicę regionu czyli Nowy Dwór Gdański. Na moje pytanie - czy mają cos jeszcze, odparli że niestety nie. Wyraziłam wiec zdziwienie,ze gmina w ogóle nie troszczy sie o żuławskie XVI - XVII wieczne chałupy meonnitów, o XVII w. cudne , rzeźbione domy w styu holenderskim, których jest PEŁNO we wsiach żuławskich, o piękne kościoły drewniane, o drogach nie wspomniałam przez litośc. Rozmawiałam z rzecznikiem Urzędu Gminy Nowy Dwór, który tak się zirytował moimi pytaniami i konkretnymi przykładami z niedalekich Żuław, że aż poczerwieniał na twarzy i podniósł głos- czego pani od nas oczekuje?! Że będziemy prywatne domy remontowac?! A ja na to , "a tak". Gmina moze dofinansowywac remont zabytków. Jesli chcą przyciągnąc turystów, to ja chętnie z dzieciakami na Żuławy, na weekend, tylko niech zadbają w końcu o te zabytki, niech ten wyjazd bedzie dla dzieci kształcący. Będziemy jeździc po wsiach i jesc w przydroznych barach przynosząc gminie zyski, ale niech w końcu gmina o to zadba. NIech sie urzędasy zatroszczą o unijne dotacje na renowacje zabytków, a nie zachęcają do przyjazdu na festiwal ilrandzki (sic!) a dookoła rozpadają sie i niszczeją perełki regionalnej architektury! Jakos w NIemczech dofinansowuje sie restauracje zabytków będących w prywatnych rękach i podobne narzędzie posiada Unia do udostępnienia dla chętnych z państw członkowskich. Moi znajomi obecnie budują dom na Żuławach i również postanowili zachowac styl regionu budując dom szachulcowy z pięknymi drewnianymi, rzeźbionymi podcieniami i zadaszeniami tarasu. Cudo Jak najbardziej jestem za zachowywaniem stylu regionu podczas budowania swego domu. Trudno, od zawsze miastowe domy wygladały inaczej od wiejskich, tak jak małomiasteczkowe domy rózniły się od wielkomiejskich,tak jak dworek szlachecki wymaga przestrzeni i wielkości i tylko wtedy jest wiarygodny i prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 14.04.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Troszkę już po Świętach, ale czyż nie jest to przyjemny widok ? Mam na myśli oczywiście, drzewko wielkanocne Wszystkim, którzy tu zaglądają, życzę tak kolorowych dni, jak te jajka na drzewku oraz tak miłych uczuc na codzień jak te, które pojawiły się przy spojrzeniu na ten tęczowy widok http://lh6.ggpht.com/_O7dQsYTRHXk/SeRjtdJ4M8I/AAAAAAAABFs/N5up7D7fcP4/s640/easter-eggs_1374837i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 14.04.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Nie ma zdjeciorow, a bardzo mnie interesuja... Gdzie je wkleilas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts