Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WICHROWY KOMENTARZNIK.

inez5

Recommended Posts

witaj.. pięknie..cudownie... nie mogę się napatrzeć i nie martw się..byle do przodu i będzie pięknie..

umywalka z onyksu genialna, sama chciałabym taką mieć..

piszę dopiero teraz bo istny kołowrotek ostatnio miałam :) nowa praca, nowy dom.. całe szczęście, że dziecko i mąż znajomi 8)

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasza ekipa bierze 85 zl za m2, plus 12,50zl za m2 wełny mineralnej, bo stawiaja równocześnie dwie warstwy.

Tak więc kwota do przełknięcia, jeśli sie od poczatku wiedziało na co się zanosi :wink: .

Ale co do wykonania, to jeszcze mi trudno coś powiedziec, bo dopiero zaczynają :wink:

NIe omieszkam przedstawic efektów ich pracy w dzienniku :wink:

Mam namiar na ekipę z Augustowa- ponoc sa świetni, ale wyjazdowo robią dopiero pod koniec sezonu, czyli jesienią, nie wiem tylko jakie mają ceny. Jeśli chcesz , mogę ci podeslac telefon na priv :)

To ja slicznie prosze o te namiary. I czy ta Twoja ekipa to ta sama co u Eugeniusza? A jak fuguja te cegle? Bo jeden pan o klinkieru twierdził, ze te recznie formowana to trzeba fugowac od razu, a drugi ze wrecz przeciwnie. A ja dalej taka madra jak wczesniej po ich dyskusjach.

Czytałam w dzienniku o perypetiach na budowie :cry: Tak to już niestety bywa ,ze każda następna ekipa poprawia po poprzednikach , a Inwestor za kolejne błędy musi płacić :evi l:

Oj, taaak :-? Już to poczulismy na naszej kieszeni :( Niestety.

My niestety nie mozemy byc na budowie non stop i sądziliśmy,ze nasz kierownik posprawdza wszystko i zadba by bylo prawidlowo, zgodnie z projektem :roll: Prózne nadzieje... :-?

Maja,

Krzywizna , a w zasadzie wypukłośc ściany dała się zauważyc przy polożeniu na stropie poziomicy. Odchył byl na tyle widoczny,ze nie dalo sie przejsc nad tym do porządku dziennego, a poza tym nie mozna bylo równo postawic ściany sąsiedniego pomieszczenia :-? Jutro jadę od rana na budowe, by ocenic sytuację.

Drżyjcie fachofcy! :wink:

A co do planu wrześniowego - już w kwietniu uległ zmianie :cry: Miałam niemałe przeszkody, by pod koniec kwietnia wpakowac mojego zerówkowicza do zerówki w szkole w Gdańsku (zapisałam go początkowo, optymistycznie do zerówki tam gdzie powstaje nasz domek :D ):roll: Okazało sie,ze juz za późno na zapisy i nawet fakt, iż bracia chodzą do tej szkoły (jakie szczęście,ze ich nie zdążyłam wypisac ze starej, mimo iż zapisałam do nowej :wink: ) nie pomagał, póki nie uderzyłam bezpośrednio do dyrekcji :wink: No, ale udało sie i jeszcze pierwszy semestr przeczekamy w Gdańsku :roll: Szkoda, ale jak mus , to mus :-?

pitu-pitu miło cię znów gościc "po latach" :D Rozumiem, że marsz po "nowej drodze życia" :lol: w "nowych okolicznościach przyrody" ma prawo zaabsorbowac :D

Uch, jak ja bym chciała juz to przerabiac! :D

A za zachwyty dzięki-dzieki :D Mam nadzieje,że jak przyjdzie co- do czego, to tez bedzie czym sie zachwycac :wink:

Umywalka z onyksu to moja szalencza milośc od ..... baaaaaardzo dawna :wink: I , prawdę mówiąc, to do niej wymyślam całą łazienkę :wink:

Mam takich kilka elementów - przedmiotów, barw, które wybrałam do poszczególnych pomieszczeń i to one ustawiają mi spojrzenie na całośc. Umywalka onyksowa przynależy do gościnnej łazienki, zas wiatrołap należy do tapety "leśnej", salon nalezy do kominka- pieca kaflowego :wink:, cześc telewizyjna nalezy do ceglanej ściany a jadalniana do antycznego stołu itd, itd :wink: Podobnie jest na piętrze :)

Nasza ekipa bierze 85 zl za m2, plus 12,50zl za m2 wełny mineralnej, bo stawiaja równocześnie dwie warstwy.

Tak więc kwota do przełknięcia, jeśli sie od poczatku wiedziało na co się zanosi :wink: .

Ale co do wykonania, to jeszcze mi trudno coś powiedziec, bo dopiero zaczynają :wink:

NIe omieszkam przedstawic efektów ich pracy w dzienniku :wink:

Mam namiar na ekipę z Augustowa- ponoc sa świetni, ale wyjazdowo robią dopiero pod koniec sezonu, czyli jesienią, nie wiem tylko jakie mają ceny. Jeśli chcesz , mogę ci podeslac telefon na priv :)

To ja slicznie prosze o te namiary. I czy ta Twoja ekipa to ta sama co u Eugeniusza? A jak fuguja te cegle? Bo jeden pan o klinkieru twierdził, ze te recznie formowana to trzeba fugowac od razu, a drugi ze wrecz przeciwnie. A ja dalej taka madra jak wczesniej po ich dyskusjach.

Ekipa od Eugeniusza byla z tej górnej półki cenowej i, i tak nie miała czasu.

A co do fug- my umówiliśmy sie na fugowanie wraz z murowaniem, ale używamy specjalnej zaprawy firmy SOPRO do cegiel mocno nasiąkliwych.

Fugowanie dwuetapowe podobno gwarantuje brak wykwitów, my zaryzykowalismy jednoetapowo (taniej i krócej), ale kupujemy droższą zaprawę ,specjalną, której nie trzeba suszyc, bo ma takie plastyfikatory, które nie powodują mocnego i długiego nasączania cegiel, po prostu szybciej też schnie.

I... mamy nadzieje,że wszystko bedzie dobrze :D

Fugowanie dwuetapowe polega na tym, ze po wymurowaniu ściany pozostawia sie ją na 3 tyg, by wyschła, a potem wraca by położyc fugi. Można i tak.

Namiary na Augustów przeslę na priva.

• 2 weeks później...

Elewacja ceglana (szczegolnie w polaczeniu z czarna wiezba) wyglada fantastycznie - tez przymierzalem sie do cegly Hoffmanowskiej.

Mam dwie takie mysli:

1. czy ogromny luk nad brama garazowa jest jakos zazbrojony? Co innego pare cegiel nad okienkiem, a co innego takie rozpietosci. Tak duzych lukow nie spotyka sie chyba w starych ceglanych murach (przy tak malym ugieciu, czyli strzalce)... Sa specjalne zbrojenia do nadprozy z cegly elewacyjnej, mozna by myslec, zeby je wygiac w luk, ale chyba juz na to za pozno...

2. w wielu starych elewacjach ceglanych luki nad oknami sa lekko (2-3 cm) wysuniete przed lico muru - moze i u Was powinniscie sie przymierzyc do tego?

Powodzenia,

Piotr

Piotr, witaj ponownie :D

Elewacja ceglana (szczegolnie w polaczeniu z czarna wiezba) wyglada fantastycznie - tez przymierzalem sie do cegly Hoffmanowskiej.

My sie też przymierzaliśmy, nawet komin mamy z ichniej cegły, ale na elewacje wzięliśmy cegłę z cegielni Słodków pod Kraśnikiem.

1. czy ogromny luk nad brama garazowa jest jakos zazbrojony?

Trochę mnie zaniepokoiłes tym pytaniem, więc przedyskutowałam to z naszym kierbudem. I już wszystko wiem :wink:

Otóż wspomniane przez ciebie nadproza stalowe stosuje sie jedynie do nadprozy ceglanych prostych.

Przy łukach, nie zależnie od ich rozpiętości stosuje się odpowiednie zagęszczenie kotew, w przypadku tak dużego łuku praktycznie pod kazdą cegłą, a reszte już załatwia siła dośrodkowa i zaprawa :wink:

Cały zamek krzyżacki w Malborku jest z cegły recznie robionej tylko odrobine dluższej, ale chyba nie szerszej :wink: i są tam OBŁĘDNE, ceglane sklepienia łukowe we wszystkich salach i komnatach, a więc się robiło, czyli jest na to patent technologiczny zgodny z zasadami fizyki i mechaniki znany od wieków. Kierbud zapewnia ,ze wszystko jest zgodnie ze sztuką i nic nie ma prawa sie zawalic :wink:

2. w wielu starych elewacjach ceglanych luki nad oknami sa lekko (2-3 cm) wysuniete przed lico muru - moze i u Was powinniscie sie przymierzyc do tego?

Masz słusznośc. Ceglane ozdoby typu wysunięte nadproza nad oknami, koronkowe opaski na elewacji i inne architektoniczne zdobienia sa piękne i były stałym elementem domów z czerwonej cegły. Tyle ,że one pięknie wyglądają gdzy cała elewacja jest z tego materaiłu.

My zrezygnowaliśmy z nich świadomie, gdyż u nas zdobienia na elewacji będą drewniane i dodatkowo ceglane spowodowałyby chaos i przesyt architektoniczny.

Póki co nasza elewacja wygląda surowo, ale poczekaj jak wejdzie mur pruski, podrzeżbione zastrzaly, drewniany szalunek na wykuszu i rzeźbiony ganek oraz taras i wszystko kryte wiórem osikowym :wink:

Myślę ,że ten dom będzie wystarczająco "strojny" i stylowy :wink:

pozdrawiam :D

Właśnie pochłonęłam Twój dziennik (mimo że normalnie o tej porze już zasypiam ze względu na mój stan odmienny ;)) i przepięknie się zapowiada Twój domek! Naprawdę jestem pod wrażeniem gustu, przemyślenia tematu i precyzji w naśladownictwie oryginalnego budownictwa, a już ten ganek to będzie arcydzieło pewnie :)

Dach jest piękny, wichrownice ;) prezentują się ślicznie i okienka też wyszły fantastycznie - gratuluję!

I czekam na dalsze postępy :D

Nie martw się oknami - drewniane to nawet lepiej jest wsadzać po tynkach i wylewkach przecież :)

DorciaIQ, witaj serdecznie i dziękuję za tyle miłych słów :D

To prawda, domek mam przemyślany w najdrobniejszym szczególe, ale życie zmusza do modyfikacji wyobrażeń.

Na razie zrezygnowaliśmy z łupka na dachu (cena), potem z karpiówki (czas) i zostaliśmy przy Domino Creatona. Ale- nie żałujemy (no, moze troche tego łupka :wink: ), bo i tak efekt nam sie bardzo podoba :D

Zrezygnowaliśmy również z prawdziwego muru pruskiego (względy energooszczędności) na rzecz imitacji - czego żałujemy , ale godzimy sie z rozsądku :roll:

Staramy sie nie odchodzic od załozonego projektu i efektu, więc, mimo kłopotów, robota jakoś się toczy a domek pięknieje ( ta ceglana elewacja jak dla mnie jest przepiękna :D , ale znam takich, którzy nie znoszą cegły :wink: i nasz dom określają jako stajnię, a co najlepsze są naszymi dobrymi przyjaciółmi :lol: :lol: :lol: ).

Nie chcialem niepokoic w zadnym razie :-)

Jesli kierbud twierdzi, ze bedzie dobrze, to znaczy, ze bedzie.

Co do dekoracji ceglanych, to naturalnie rozumiem, ze jest jakas koncepcja calosci domu i ze trzeba z umiarem dodawac ozdobek, bo inaczej wyjdzie choinka.

Ależ nic sie nie stało :D

Im wiecej pytań, tym mi łatwiej wyłapac błędy wykonawców, bo zawodowo nie mam nic wspólnego z budownictwem. A kierbud jest w końcu również od rozwiewania naszych wątpliwości i niepokojów :wink:

A co do dekoracji - oj, będzie ich dużo - tylko ,że drewnianych :D

Dziś z Promopacku otrzymałam drewniany, pięknie powycinany kroksztyn (wystająca końcówka belek stropowych), taki jakie bedziemy mieli na elewacji, w celu przyłożenia i obejrzenia jak i gdzie je chcemy dookoła domu :wink:

Już sie cieszę na samą myśl,że takie fajne elementy bedą na nasej elewacji :wink:

DorciaIQ, witaj serdecznie i dziękuję za tyle miłych słów :D

To prawda, domek mam przemyślany w najdrobniejszym szczególe, ale życie zmusza do modyfikacji wyobrażeń.

Na razie zrezygnowaliśmy z łupka na dachu (cena), potem z karpiówki (czas) i zostaliśmy przy Domino Creatona. Ale- nie żałujemy (no, moze troche tego łupka :wink: ), bo i tak efekt nam sie bardzo podoba :D

Zrezygnowaliśmy również z prawdziwego muru pruskiego (względy energooszczędności) na rzecz imitacji - czego żałujemy , ale godzimy sie z rozsądku :roll:

Staramy sie nie odchodzic od załozonego projektu i efektu, więc, mimo kłopotów, robota jakoś się toczy a domek pięknieje ( ta ceglana elewacja jak dla mnie jest przepiękna :D , ale znam takich, którzy nie znoszą cegły :wink: i nasz dom określają jako stajnię, a co najlepsze są naszymi dobrymi przyjaciółmi :lol: :lol: :lol: ).

Przynajmniej jakoś określają - nasi to w ogóle nic nie mówią, właśnie tak sobie pomyślałam że fajnych macie znajomych że tak wypytują co na budowie :roll:

Imitacją się nie przejmuj - będzie pięknie i tak! A już z łupkiem nie ma co płakać, w końcu kolor jest łupek, nie? 8)

Ja nie jestem jakąś szczególną fanką cegły, ale rzeczywiście ta Twoja elewacja to po prostu majstersztyk :p

Dorcia IQ, nasi znajomi i przyjaciele to wypytują, odwiedzają, ekscytują się ,przejmują sie naszymi bolączkami, pomagają jak mogą, komentują lub się naśmiewają :wink: W każdym razie kibicują nam.

Podskórnie wiem ,że im chodzi o te zapowiadane huczne imprezy :wink: :lol: i co zabawne, wszyscy nasz gabinet nazywają"swoim pokojem" :lol: A wygląda to tak- na projekcie, czy na budowie- "aaaa, to jest ten "nasz pokój"! No,no, fajny będziemy mieli widok!" :lol: :lol: :lol:

Ciekawe jak tak sie wszyscy zwalą na raz do tego "swojego pokoju" :wink: :lol: :lol: :lol:

Ja tylko tak nieśmiało napomykam, ze to bedzie nasz gabinet, więc.... Ale kto by tam słuchał gospodarzy, którzy właśnie budują "dla nas pokój"! :D

Dzięki Bogu resztę domu budujemy juz dla siebie :wink: :lol: :lol: :lol:

Tylko podmurówka mi zostala, raczej z płytek lub ciętej cegły. Miejscami ma wysokośc 2 metrów. Rozważałam też cegłę ręcznie formowaną. Ale koncepcja się zmieniła, przez omyłkowo dostarczony kolorowy granit teraz wybrana beżowa cegła nie za bardzo pasuje. Chyba nie będę szaleć, wezmę zwykłe płytki.. :-?

Dwumetrowa podmurówka, fiu-fiu :wink: Toż to prawie piętro :lol: Spora sciana.

A skąd brałas granit?

Ja dzis byłam w Koleczkowie w składzie kamieniarskim, gdzie szukałam otoczaków na cokół i widziałam tam pełno połamanych płyt marmurowych i granitowych. Cena za metr2 jest 52zl i zaczęlam myślec o plytkach w łazienkach i w wiatrołapie? :roll: W końcu to naturalny, piękny kamien a nie płytki w tej samej cenie lub droższe... Tak sobie kombinuję :roll: I tam tez mieli pełno łupanego kamienia i granitu w różnych kolorach i rozmiarach.

Najtańszą kostke znalazłam w Pruszczu, ciętą (dużo taniej niż w Gdańsku).A w Koleczkowie gdzie jest jakiś zakład?

To jest skład kamieniarski,gdzie sprzedają na kilogramy i tony (np.kamienie, łupany granit, kostkę duża , małą i malutką). Jest on na trasie z Chwaszczyna do Koleczkowa,przed tablicą "Koleczkowo", zjazd z drogi w lewo zaraz za szyldem "Kamienie...itp". Wjeżdżasz w polną drogę i zaraz jest plac zasypany granitowymi kostkami, kamieniami itp. Cieniutki łupany granit- tona 400zl z dowozem.