Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WICHROWY KOMENTARZNIK.

inez5

Recommended Posts

To podobnie jak z aligatorami, gdyby ktos mial przyjemnosc na Florydzie sie spotkac. :wink:

A słyszałam , ze i w NY na ulicach i w kanałach żyje mnóstwo dzikich zwierząt i to całkiem niebezpiecznych... I należy miec sie na bacznosci po zmroku nie tylko ze względu na podejrzany element ludzki, ale i zwierzęcy :wink:

Podobno, ale ja sie jeszcze z niczym niebezpiecznym nie spotkalam jakos... Po Central Parku noca nie chodze. :roll: Jest sporo drapieznych ptakow, czasami jakis kojot sie trafi, ale one raczej nie wchodza w reakcje z ludzmi. Za to kilka km za NY jest sporo niedzwiedzi i tam nie ma zartow faktycznie. :roll:

Mój tato kiedyś w Stanach spotkał niedźwiedzia na trasie poza miastem. Szli ze znajomym przez jakąś łąkę i nagle... miś. Udało im się skryć za kszaczorami i miś , stojący jakies 10 m od nich(może pod wiatr?) postał i popatrzył w ich kierunku, a po kilkunastu minut odszedł w przeciwnym kierunku. A panowie bladzi ze strachu kurc-galopkiem wrócili na statek. Na wodzie bezpieczniej- niedźwiedzie nie atakują :)

Bo w Stanach lo ludzie jacyś strachliwi! ;)

Jakiś czas temu w Gdyni jechałam główną ulicą do Redłowa, a stadko dzików żerowałao na trawniku 10 m od przystanku. Na przystanku spokojnie stali ludzie i czekali na autobus... :roll:

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wlasnie w Stanach sa malo strachliwi. Kiedys w NY facet mial w mieszkaniu tygrysa. :lol: Wszycy sasiedzi wiedzieli o tym, ale nikt nie reagowal, dopoki nie zaczelo im troche za bardzo smierdziec tygrysim moczem. :lol: :lol: :lol: Tam ludzie maja znacznie wiecej do czynienia z dzikimi zwierzetami, bo ich po prostu jest wiecej. Na Florydzie aligator w basenie to norma. :lol: :wink:

W maju wybieramy się na Korsykę, a tam podobno dzikie świnki i kozy i inne rogate i mniej, łażące luzem po górskich drogach są standardem. Ale widzę, że, żeby nabrać wprawy w obsłudze w/w i rozwiać związane z nimi obawy, trzeba na majowy weekend po prostu do Trójmiasta się wybrać !

A my jakos nie mozemy wejść do środka naszego domu... :roll:

Dziś wybieraliśmy kolor bramy garażowej.

Miała być czarna , ale pomalowanie bramy na ten kolor to dopłata 2 tys extra :o

Sprzedawca twierdził, ze antracyt będzie pasował... Wzięliśmy panel i... guzik! Jest zbyt... szary :wink:

Stanęło na zieleni.

I, tak! Będziemy mieć zieloną bramę i... zielone drzwi wejściowe, coś w ten deseń :wink:

Drzwi sfotografowane dzis w Wejherowie.

http://lh4.ggpht.com/_O7dQsYTRHXk/S6z3LRh-O2I/AAAAAAAADjw/lU1NWgWEF6o/s640/IMG_4476.JPG

Sąsiad sie zdumiał : "ZIELONĄ BRAMĘ!??? Chyba od środka??"

A nie ! :D

Od "nie -środka" :lol:

I co o tym myślicie?

Dziewczyny, nie chciałam już elewacji umieszczać. Zbyt charakterystyczna... Jak wstawię drzwi i bramę to moze wkleję... Sama nie wiem.

Zawsze chciałam mieć kolorowe drzwi. Strasznie podobają mi sie czerwone, niebieskie, zielone... Nasza elewacja to stara, czerwona cegła i dlatego rozpatrywaliśmy niebieskie lub zielone drzwi wejsciowe oraz czarna bramę , która miała się zgrywać z murem pruskim i czarnym dachem.

Teraz juz wiemy, ze czarna brama nie wchodzi w grę- za droga :cry:

Będzie zielona, więc i drzwi w tym samym kolorze :wink:

Musicie uruchomić wyobraźnię :lol: :lol: :lol:

Wiem, ze kolorowe drzwi to rzadkosć, a już kolorowa brama to WIELKA RZADKOSĆ :wink: Jednak, obiecuje, że gdy dom będzie gotowy- z gankiem, tarasem, bramą i płotem - wrzucę zdjecie :D

A co do dziennika, chce tam juz umieszczać tylko sam środek, więc jak tylko wrócę z targów w Mediolanie - połowa kwietnia, załozę dziennik, wrzucę zdjęcia i... Juz sie nie mogę doczekać :wink:

Dzień Dobry!Uważam ,że kolor zielony drzwi w zestawieniu z cegłą elewacyjna będą wyglądały rewelacyjnie .Ale musiałby być to kolor taki jak na zdjęciu który zamieściłaś.Przypuszczam ,ze w zamiarach masz tez zrobienie ażurowego ganku w tym samym kolorze.Będzie pięknie ,nietuzinkowo i zachwycająco .Nie mogę się już doczekać :wink: A z targów pewnie wrócisz z głowa pełną cudnych pomysłów.Będzie się czym zachwycać !Pozdrawiam

Zielone drzwi sa swietne, ja sobie upodobalam szczegolnie bialo-zielone mojego sasiada, w podobny wzorek jak te, ktre zamiescilas.

Co

Ja z kolei chcialabym niebieskie, nie takie "greckie", tylko w takim odcieniu jak spotyka sie czesto w Bretanii

http://1.bp.blogspot.com/_n5cjzrGB6Dk/ShGSbCUNcoI/AAAAAAAAIno/Pttpb2Lbij8/s400/shutter-small.jpg[/url]

A jakie beda okna?

Beauty, kolor drzwi, które pokazałam bardzo mi odpowiada.

Bramy są w dwóch kolorach- zieleń taka jak zielona siatka ogrodzeniowa (jak dla mnie odcień zbyt sztuczny)i ciemniejsza, bardziej przytłumiona (moim zdaniem odcień- bardziej naturalny) i własnie ten drugi kolor RAL wybraliśmy na bramę.

Kolor na drzwi to juz kwestia dopasowania do bramy, ale na pewno będzie to odcień z natury.

dorkaS, a co powiesz na to?

http://lh3.ggpht.com/_O7dQsYTRHXk/S6z3RPP6xaI/AAAAAAAADj4/fpReZ2IV_UY/s512/939049620.jpg

:D

Mnie urzekły kolorowe szybki.

A co do moich okien- są białe. Są duże i o różnych rozmiarach, więc okiennice niestety odpadają... Ale nie ma co przesadzac, bo mozna przestylizować ... :wink: ... nawet dom :D

Moje dziecie zyczy sobie takie:

http://www.tischlerei-manfred-brandt.de/alte_haustueren/historische_antike_haustuer.jpg

o- ja -cie ! :lol:

Imponujące i powalające! :D

....a ta bariereczka to pewnie jest dlatego,ze to być moze są drzwi od portfenetru. Ale pewnie i na szalejące niemowlaki by sie nadała :lol:

Ten portfeneterek musi byc z bardzo cieplych krajow, zwazywszy na kierunek otwierania sie drzwi. Bo inaczej przy otwieraniu nie ma miejsca na kolejne oszklone skrzydla. I po to moze te szybki? Ciekawe... Bo jak nie feneterek to po co barierka. Wiem, juz sobie odpowiadalam, na szalone niemowlaki :)

Inez, jak sobie tak terapeutycznie popisze w Twoich komentarzach to moze w koncu swoj dziennik uzupelnie :)

A tak jeszcze w temacie drzwiowo-okiennym, do takich domow jak Twoj pasowalyby okna otwierane na zewnatrz, szkoda, ze takich sie juz obecnie nie produkuje.

Inez, jak sobie tak terapeutycznie popisze w Twoich komentarzach to moze w koncu swoj dziennik uzupelnie :)

Pisz, pisz i wymyslaj, co u siebie wkleic :)

A tak jeszcze w temacie drzwiowo-okiennym, do takich domow jak Twoj pasowalyby okna otwierane na zewnatrz, szkoda, ze takich sie juz obecnie nie produkuje.

Produkuje się , a jakże! Ale one mniej wygodne, mniej bezpieczne (ponoć) i mniej szczelne. Dlatego i mniej chętnych.

Ja na parterze mam jedynie witryny :wink: udające okna, jedynie w kuchni mam uchylne.

Uznaliśmy ,że witryny są bezpieczniejsze jesli chodzi o potencjalne włamania, ponadto są one na niskim parterze, wiec z myciem z zewnątrz nie bedzie problemów, a i tak tarasowe mamy 5 metrowe rozsuwane na prawie 3 m. i rekuperacje,więc damy radę ze swieżym powietrzem :wink:

Tylko na piętrze są otwierane okna. Bo inaczej bym ich nie domyła :)

Nasze witryny są umieszczone w ramie okiennej, wiec wyglądają jak prawdziwe okna, a klamki to imitacje, więc bedą antyczne z odzysku :wink:

Acha, zaczynam "zbieraninę wykończeniową", a ponieważ tu jednak wszystko znajde (w odróżnieniu od mojego kompa, niestety :oops: ) wrzucam tu, pierwszą rzecz, która na 100% zagości w moim domku :wink:

Ku pamięci- do kuchni i pokoików dzieci :

http://benjaminmoore.pl/produkty/wnetrza/efekty-dekoracyjne/studio-finishes-reg-chalkboard-paint-307-80.html

i następne

http://www.farbamagnes.pl/zamowienia.html

Fajnie będzie :D