Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WICHROWY KOMENTARZNIK.

inez5

Recommended Posts

Te dachowki sa w naszej lokalnej hurtowni specjalizujacej sie w dachachowych materialach:

http://ekbud.com.pl/

Jezeli sa w malutkiej miescinie kolo nas to i na pewno beda sprzedawane gdzies kolo Ciebie :lol:

Nasz typ Imerysu to HP10 grafitowy/antracytowy...

Kuzyn z nimi wspolpracuje, wiec w wyborze hurtowni nie mielismy wielkiego wyboru :lol: :lol: , ale cale szczescie dla nas (albo i nie) chlopaki meli duzo dla mnie do wybrzydzania :lol: :lol:

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spory wybór w tej hurtowni :wink:

Ja szukam w trójmiescie i póki co, nigdzie nie ma tej francuskiej firmy. Kiedy oglądałam zdjecia ta HP10 też mi wpadla w oko :), ale ona jest jednak zbyt szara jak dla nas, choc rzeczywiscie jest rewelacyjna!

Muszę poszukac jutro w okolicy.

Najwyżej kopniemy sie do Chojnic :wink:

No tak...na stronie internetowej to oni za duzo firm to nie maja wyliczonych, skad maja produkty :lol: :lol:

Reklama dzwignia handlu :lol: :lol: :lol: nie ma co...

ale na stoisku nasze francuzy byly...mamy sfotografowane :lol: :lol:

Moze gdanskie hurtownie tez za bardzo aktualnych stron internetowych to nie maja i dlatego nic nie widzisz?

tak sobie na boku szeleszcze.....

:wink: :wink:

No tak...na stronie internetowej to oni za duzo firm to nie maja wyliczonych, skad maja produkty :lol: :lol:

Reklama dzwignia handlu :lol: :lol: :lol: nie ma co...

ale na stoisku nasze francuzy byly...mamy sfotografowane :lol: :lol:

Moze gdanskie hurtownie tez za bardzo aktualnych stron internetowych to nie maja i dlatego nic nie widzisz?

tak sobie na boku szeleszcze.....

:wink: :wink:

Też na to wpadłam :D i dlatego jutro pojade do tych największych- na pewno w tej, w której się umawialiśmy na dachówki nie ma nic ciekawego ;( Szkoda, bo dają nie złe upusty.

Ale im dłuzej patrzę na Syriusa , tym bardziej go nie lubię :x

W na stronie Twojej hurtowni, są dobre firmy, w tym ta francuzka :wink:

witam, kto będzie budował piec kaflowy? My też marzyliśmy o prawdziwym piecu, ale w którym będziemy mogli przyglądać się jak się pali. Niestety to podobno niemożliwe(paląc węglem), w końcu zdecydowaliśmy się na zwykły piec, choć jest piękny i niezwykły, na dwa pomieszczenia, tzn. "przód" w salonie, "tył" w sypialni; nam zbudowała firma GRUM z Poznania, a najeździliśmy się po całej Polsce, w Trójmieście też byliśmy za zdunem, kaflami, jednak wybraliśmy kafle z Art w Krakowie. Jak już się rozpali, to grzeje 2 dni, ma mnóstwo kanałów, pozdrawiam

Cześc rubinowa :D Fajnie, że odezwał się do mnie miłośnik pieców kaflowych! :D

Nam robi piec-kominek firma "Wiliński" z Gdańska. Ale kafle mają byc czeskie.

NIe bedzie to typowy piec, ale ma wyglądac jak piec kaflowy przerobiony na kominek dwustronny. Taki efekt chcemy osiagnąc.

Są piece firmy Brunner, które dają możliwośc patrzenia z jednej strony na ogień (specjalne szklane drzwiczki), a jednocześnie są zwyklymi piecami pełniącymi funkcje grzewczą.

My jednak chcieliśmy kominka dwustronnego - dom i salon tak byly projektowane, by taki kominek- piec stał się centralnym jego punktem.

Zanim Pan Architekt narysowal dom, ja juz przedstawiłam mu jak sobie wyobrażam salon i jak będą staly w nim meble, i do tego "doprojektowywaliśmy" ściany, trochę modyfikując, ale nie za bardzo

:wink:

Twój piec musi niesamowicie wyglądac "wychylając sie" z jednej strony ze ściany. :wink:

Podobne rozwiązania widziałam w skansenie kaszubskim we Wdzydzach Kiszewskich, gdzie w chatach często całą ścianę tworzył piec ogrzewając jednocześnie dwie izby, albo też wielki piec z kominem tworzący też wędzarnie stał centralnie w domu, a z każdej strony do niego przylegała izba , która równocześnie była ogrzewana podczas palenia w tym piecu. Takie "centralne ogrzewanie" :D

Mimo tego,że nasz piec bedzie de facto kominkiem, to i tak wewnętrzna warstwa z szamotu będzie trzymac cieplo i promieniowac nim przez dłuzszą "chwilę" :wink:

Witaj. Przeczytałam od deski do deski.. mimo, że już późno a jam nie nocny Marek :wink:

ale przyciągnął mnie tytuł.. u nas też wieje..i też głównie od południa.. przekonałam się, ze przy zmianie kierunku wiatru zmienia się również pogoda :)

Dom super. Bardzo mi się podoba.. w drodze do mojej wsi spotykam kilka takich cacek..niestety niszczeją w cieniu nowo wystawionych willi

Jak poczytałam o dekarzu to nasz mi się przypomniał..zgroza..nawet spinki do dachówek kupowałam..i do dziś nie wiem co się stało ze stopniami kominiarskimi :roll: - życzę powodzenia we współpracy..tym bardziej, że cena dachu zawrotna..

będę zaglądać :D i trzymać kciuki

witam, szkoda, że nie trafiliśmy na Pani firmę, chociaż szukaliśmy również w tych rejonach; a ponieważ my palimy węglem, nasza firma powiedziała, że piec z szybką nie sprawdzi się. Tak więc uwierzyliśmy w końcu "fachowcom". Na razie jest tak, że kiedy piec jest zimny, dymi jak oszalały, a kiedy rozpalamy, gdy jeszcze ciepły komin- to nie ma "efektu dodatkowego". Rzeczywiście bardzo podoba się ten nasz piec, ma drzwiczki "podrasowane" na stare, tzw. dochówkę(inaczej kawiorkę), w której pieczemy jabłka; niestety nie prowadzę dziennika budowy (tylko w pracy podglądam Wasze poczynania), zdjęcia robimy zwykłym aparatem, kiedy wywołamy, postaram się wkleić, pozdrawiam

Pitu-pitu, milo mi ,że zajrzałas :D i poczytałas :D :wink:

Ja też poczytałam Twoje przeboje z "fachowcami", straszne rzeczy z nimi przeszliście :o

Trzymaj kciuki, przyda sie nam duchowe wsparcie, bo momentami mam ochote rzucic to wszystko "w cholerę" :(

Południowy wiatr to dla mnie nowośc. Myślalam ,ze ZAWSZE wieje z zachodu :roll:

Już obmyślam, co i gdzie bedzie trzeba posadzic , by sie zaslonic, a nie stracic słońca :roll: :)

A co do dachu.... :evil:

witam, szkoda, że nie trafiliśmy na Pani firmę, chociaż szukaliśmy również w tych rejonach; a ponieważ my palimy węglem, nasza firma powiedziała, że piec z szybką nie sprawdzi się. Tak więc uwierzyliśmy w końcu "fachowcom". Na razie jest tak, że kiedy piec jest zimny, dymi jak oszalały, a kiedy rozpalamy, gdy jeszcze ciepły komin- to nie ma "efektu dodatkowego". Rzeczywiście bardzo podoba się ten nasz piec, ma drzwiczki "podrasowane" na stare, tzw. dochówkę(inaczej kawiorkę), w której pieczemy jabłka; niestety nie prowadzę dziennika budowy (tylko w pracy podglądam Wasze poczynania), zdjęcia robimy zwykłym aparatem, kiedy wywołamy, postaram się wkleić, pozdrawiam

Rubinowa, to jest link do pieców kaflowych z szybką http://www.brunnerpolska.pl/

Szczerze mówiąc, nie wiem jak ta sytuacja wygląda przy paleniu węglem, może wtedy rzeczywiście jest zbyt duze zasmolenie i szybki sie nie sprawdzają...

:roll: A moze chodziło im o temperaturę wytwarzaną przy spalaniu węgla :roll:

My będziemy palic, jak to w kominku, po prostu drewnem.

Fajna sprawa z tą kawiorką- moje babcia suszyła tam grzyby lub trzymala obiad, by byl ciepły, a ja podgrzewalam rogale lub drożdżówkę :D Pycha. :D

Koniecznie wrzuc zdjecia! Z wielką chęcia je obejrzę :)

A co do dymienia, no nie wiem, ale ja chyba bym kazała to obejrzec jakiemuś zdunowi z prawdziwego zdarzenia :roll: Palicie węglem, jakiekolwiek "przecieki" dymne są niebezpieczne :-?

:lol: sąsiadka opowiedziała historię, że walczyła z gminą o ustawienie budynku drzwiami na północ.. jak zapytałam w czym problem odpowiedziała - wiatr.. nawet w deszczowe dni wieje z południa i zacina prosto w okna.. więc i do wiatrołapu by wwiewało.. nie przykładałam wagi do jej słów dopóki nie zaczęłam częściej bywać "u nas" :lol:

:lol: sąsiadka opowiedziała historię, że walczyła z gminą o ustawienie budynku drzwiami na północ.. jak zapytałam w czym problem odpowiedziała - wiatr.. nawet w deszczowe dni wieje z południa i zacina prosto w okna.. więc i do wiatrołapu by wwiewało.. nie przykładałam wagi do jej słów dopóki nie zaczęłam częściej bywać "u nas" :lol:

W mojej rodzinnym mieście zwykle wieje z zachodu. Ostro wieje :wink: Oczywiście wiatr jest zmienny, ale trzeba było przesatwic drzwi wejsciowe dobudowując wiatrołap, bo zachodni wiatr wyrywał drzwi z rąk :D

Na naszej działce nie zwróciłam uwagi skad wieje (wieje ciągle :lol: ), dopóki nie poskarżyli sie budowlańcy, i rzeczywiście głównie wieje od południa :o

Na szczęście wejście mamy od wschodu, a taras od zachodu ( a tak mnie to martwiło, bo przecież"zawsze wieje od zachodu" i już widziałam te tumany kurzu i liści w domu :wink: ) , więc liczę,ze życ się da :D

Jestescie ZARAZY!! CZAROWNICE!!! Wszystkie w tym watku! Zlecialy sie na miotlach na Wzgorze Wichrow! Sciagnely babska o dobrym guscie... :lol: a dobry gust zwykle rowna sie, niestety, gustom kosztownym ;)

Na temat kominka Szanownej Pani Wlascicielki watku to ja sie nie wypowiadam, bo to bylo moje marzenie od lat, tylko zielooony...albo bialy z niebieskim.

Do malego domku nie za duzy i najfajniejszy taki grzejacy w doopke - z lawa ... ale chiba ni dy rydy.

Teraz mnie tylko Totolotek moglby uratowac :wink:

Imerysowa dachowka bedzie mi sie snic po nocach (ta rustykalna albo ciapkowana). Sprawdze, ile to kosztuje, bo pikno bardzo.

Twoja cena, Inez, za dach przyzwoita baardzo!!! i ceramika, i dachowka sliczna. Duzo lepsza, niz poprzedna. Bedzie pasowalo.

Ale najbardziej trafila mnie glazura lazienkowa Beauty - Matko, jaka piekna! - az mnie skreca.

Przekichane, bo teraz juz zadna mi sie nie bedzie podobala... cale szczescie domek bedzie malutki, lazienki tez :D

Jestem strasznie ciekawa, Inez, kiedy Ty zaczniesz wchodzic do wnetrz...

Och, wreszcie sie dziewczyny pojawiłyście, bo już sobie myślałam,że o mnie zapomniałyscie ! :)

Maja, mój mąż sie śmieje,że jak mi sie coś spodoba , to nawet jak nie ma ceny, on może w ciemno obstawiac ,że są na horrendalnym poziomie, a przecież nie jestem , kurna, taka luksusowa :lol: Czasami tak się "bawię" z gazetą Avanti :wink: - i nawet jak nie patrzę na ceny, to wskazując to, co mi sie podoba, jakoś tak steruję w kierunku tych , choroba, najdroższych :lol: :lol: :lol: :lol:

Te donice to rzeczywiście drogie są :-? A w Polsce pewnikiem i tak ich nie ma, ale Euro w końcu kiedyś spadnie...A moze ja się tylko tak łudzę? :roll: :oops:

Azalka, fajnie ,że to wzgórze jakoś przyciąga ludziska z dobrym gustem, co? :wink: :D

Ja też sie nie mogę doczekac kiedy wejdę do wnetrza :roll:

Na razie to mam tylko wizualki wnętrz, jakie mi zrobila architektka, ale boję sie je wrzucic, bo są super i co jeśli mi tak ładnie w realu nie wyjdzie ? :lol: :lol: :lol: :wink: Choc w sumie wiekszosc mebli na nich umieszczonych już mam... :roll: :)

Inez, że ja dopiero teraz dotarłam do Twojego dziennika! Toż to cudo się zapowiada.

Jak Wam się układa współpraca z Hoffmanowską?

I czy będziecie robić te 'koronki' gdzieś na murach?

To właśnie jest to co ja planuję u nas. Tyle, że cena za elewacje klinkierową jest u nas zabójcza. Ale dopnę swojego :)

Trzymam kciuki za Waszą budowę.

witam, dzięki za link do pieców kaflowych z szybką; przejrzałam i wszędzie jest napisane, że palenie wyłącznie drewnem; zresztą piec stoi i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem :(. Tak więc wszystko byłoby piękne, gdyby nie rozpalanie przy zimnym kominie, ale cóż: miało być jak na wsi - to jest, tylko myśleliśmy, że jak piec kosztował 19 800 zł, to powinien być idealny w każdym calu :evil: , pozdrawiam

eee tam zapomnialyscie!!

czasami niestety - a moze i stety, bo trzeba jakos ta budowe sfinansowac :wink: - zycie realne bierze gora nad cyberprzestrzenia :lol: :lol:

Ja dodatkowo mam przyjecie mlodszego syna za 2 tygodnie, wiec pucujemy chalupe, kupujemy pierdoly, ktore zawsze odkladalo sie na pozniej, ale teraz juz na gwalt sa potrzebne, bo rodzina przylatuje i trzeba towarzystwo ugoscic :lol: :lol:

A Ty widze, w blotku sie bawisz?

:lol: :lol:

Maja

Inez, że ja dopiero teraz dotarłam do Twojego dziennika! Toż to cudo się zapowiada.

Jak Wam się układa współpraca z Hoffmanowską?

I czy będziecie robić te 'koronki' gdzieś na murach?

To właśnie jest to co ja planuję u nas. Tyle, że cena za elewacje klinkierową jest u nas zabójcza. Ale dopnę swojego :)

Trzymam kciuki za Waszą budowę.

dorkaS witaj na mojej wietrznej budowie! :D

Właśnie z tamtąd wróciliśmy- dekarze ledwo sie trzymają na dachu, tak piździ! :wink: :lol:

A co do hoffmanowskiej- kontakt błyskawiczny, dostawa w ciągu tygodnia- jak się okazało magazyn pośredni mają też w Gdańsku. Cegły PIĘKNE. Cena .... PASKUDNA :x :lol: No, ale cóz. Jak sie chce kupic cegły w ceglanym "Bo Concept", to.... :wink:

Ale, zastanawiamy sie nad tańszą z cegielni Słodków (tańszą o 1,70 ) - odcień podobny, kruchośc podobna, brak tylko wyraźnego "postarzania", choc w zasadzie nie jest to, aż taka różnica, by zdecydowanie powiedziec- " ta jest postarzana, a ta- nie". W końcu obie są ręcznie robione.

Dziś obie zamoczę w wodzie i sprawdzę, która po wyschnięciu będzie miec większe wykwity białe (ilośc soli w budulcu- lepsza jest ta, która ma mniej soli) i, która bardziej chłonie wodę (lepsza jest ta, która po tym samym czasie namaczania jest lżejsza). I zobaczymy 8) :wink:

Jeśli wypadnie na niekorzyśc hoffmanowskiej, to cegla ta wyląduje jedynie we wnętrzu (w kuchni na ścianie i jednej w salonie).

A co do koronek ceglanych - kocham je na zabój !!! I gdyby nie mur pruski, to mielibyśmy na 100%.

No, ale co za dużo , to nie zdrowo :wink:

Jedyne, co planujemy to parapety, opaski wokól okien i drzwi oraz imitacje okien (zapomniałam fachowej nazwy), by uzyskac symetrię w otworach okiennych, tak jak to często jest na starych domach.

Jak już zrobisz swoje koronki, to z wielką chęcią oczy swoje nimi napasę :D

Znajomy robil swój dom w cegle i zażyczył sobie koronkowe cuda, ale wykonawca nie wiedział jak. Na to on zaprowadził go pod starą plebanię i kazał przerysowac i odwzorowac :D Teraz ma CUDO na elewacji! :D

Rubinowa, skoro chcieliście jak na wsi, to chociaż mogliscie zaznaczyc, ze na wsi po wejściu do UE :lol: A nie jak w Taplarach :lol:

Pewnie zdun nie zrozumiał :lol: :wink:

Maja, ja to Ci współczuję z całego serca swego :wink:

Przerabiałam komunię 2 lata temu i też kompletowałam rózne pierdoły w tym zastawę :lol: :lol: :lol:

Nagle w popłochu zdałam sobie sprawe , ze o ile ślubne białe serwisy są jak znalazł (choc po ich otrzymaniu wcale mi się nie podobały :wink: i wylądowały w kartonach na dnie szafy), to takie cuda jak patery, tortownice, łopatki do ciasta i inne sosjerki są w moim domu nie widziane od.... nigdy :D

I zaczęłam pielgrzymkę po sklepach oraz kosmiczne zakupy na allegro, w efekcie czego zaopatrzyłam sie w niezliczone ilości platerowych tac, talerzyków , cukiernic, misek, koziołków pod sztuce i innych cudeniek :wink: A...., i w wielki biały obrus :wink:

W końcu :wink:

Jednym słowem, jesteś rozgrzeszona :lol: :lol: :lol: