Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WICHROWY KOMENTARZNIK.

inez5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 781
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A moze to uschnięte drzewo, po prostu ? A moze to taki gatunek?

:offtopic: :) Drzewa uschnięte trochę inaczej się traktuje, tj. nie odcina im się całego aparatu asymilacyjnego. Nie ma gatunków, które powinno się przycinać. Tylko w razie ewidentnego zagrożenia dla ludzi (np. jeśli mogłoby zawalić się na samochody przy drodze itd.). To wymysł ludzi, że wierzbom ucina się gałęzie. Z resztą widać to po wilczych odrostach.

Ale to tylko taka moja zawodowa odchyłka :) pardon :D Reszta naprawdę super ! Trzymam kciuki za zrealizowanie planów. Już zostawiam drzewo w spokoju i dyskutuję tylko o wnętrzach :) mam nadzieję, że się za off nie obrazisz ;)

P.s. możesz oczywiście to skasować albo zostawić ku przestrodze :cool:

Yokasta, musialabys zobaczyc, jak okaleczaja drzewa w KRK. :mad:

Wiem, pisałam pracę dyplomową z tego, dlatego się tak wymądrzam teraz :) We WRO jest to samo, i generalnie wszędzie.

Co do bubble chair - są świetne, tak jak cholernie drogie ghosty. Pozazdrościć, jeśli ktoś ma miejsce na to cudo.

yokasta, oczywiście ,ze zostawię twój "off topic" o drzewach. I nawet go troszke pociągnę, bo lubię poznawać punkt widzenia pasjonatów i specjalistów ;)

Ja myślałam,że to jest naturalne,by pomniejszać drzewa, gdy się zbyt rozrastają zasłaniając światło, jak to musiało być w przypadku tego (ono jest w centrum miasta, między starymi kamienicami, blisko ściany). Co do wierzb wolno stojących, to nie rozumiem przycinania, ale w przypadku drzew miejskich, owszem.

Podobnie jak bonsai, tylko inne wymiary i inne pobudki. Bonsai dla sztuki a drzewa przycinane w mieście z praktycznego punktu widzenia, dla dobra ludzi. Pytanie , jeśli można kształtować drzewka dla sztuki, to czemu nie dla dobra ogółu? tylko dlatego ,ze mają większe gabaryty? Cały czas myslę o drzewach miejskich- przydomowych, parkowych, podmostowych, przyulicznych, przybramnych (takich neologizmów mogę tworzyc bez opamietania, ale chyba wystarczy ;)