yokasta 18.01.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) To ja jeszcze pociągnę temat drzew. Generalnie drzewa w mieście w dużej mierze zostały posadzone przez człowieka. Każdy gatunek ma określoną specyfikę wzrostu, w związku z czym można było przewidzieć, jak duże będzie i ile światła będzie zabierać. Ogławianie drzewa = okaleczanie. I usprawiedliwione jest tylko wtedy, kiedy już widać, że np. dana gałązka się sama odłamie i drzewo nie będzie miało możliwości zabliźnienia rany. Ogólna zasada jest taka, że drzew ogławiać nie wolno (grozi za to ustawowo kara pieniężna i w określonych przypadkach pierdel ). Oczywiście kary takie nie są egzekwowane, bo wynika to z polityki miasta, które przecież nie będzie odpowiadać za to co samo narobiło. Dodatkowo BARDZO rzadko się zdarza, że przycinanie gałęzi (które powinno być wykonywane w szkółkach w celu prawidłowego uformowania drzewa, a nie już na dorosłych osobnikach, np. kasztanowcach, które bardzo źle znoszą cięcie) wykonują przypadkowi pilarze, na zlecenie władz miasta czy zarządu zieleni miejskiej, a nei wykwalifikowani pracownicy, posiadający choć najmniejszą wiedzę na temat botaniki, ekologii i ogrodnictwa. To nie to samo co bonsai , na temat którego wolałabym się już w ogóle nie wypowiadać. Polega też na przycinaniu i dodatkowo drutowaniu, ale w mniejszej skali, nie wpływa to ani na ekologię ani bioróżnorodność ani inne tematy, które kuleją w Polsce i nie tylko przez ogławianie i inne nieprawidłowo wykonywane zabiegi pielęgnacyjne. Jeszcze co do ogławiania, jeśli już istnieje wyższa konieczność przycięcia to nie wycina sięwszystkiego, zostawiając słupy telegraficzne, bo to drzewa za rok lub dwa uschnie zupełnie. Ostatnio sfotografowałam cały szpaler drzew powycinanych nie wiadomo w jakim celu, bo rosły na nikomu nie zawadzających polankach. Jeśli odcina się wszystkie gałęzie i liście to pozbawia się drzewo aparatu, dzięki któremu ono oddycha i produkuje tlen. Poza tym gałęzie służą do osłaniania kory drzewa w niższych partiach przed promieniowaniem itd. Kończąc ten nudnawy wywód , aczkolwiek dla mnie bardzo interesujący (a i może ktoś się czegoś nauczy), moim zdaniem w przypadku, kiedy buduje się nowy obiekt (jak ten, który pokazałaś na zdjęciu) - drzewo powinno się całkiem wyciąć, bo nie ma sensu go okaleczać w ten sposób. Właściciele mogą w tym miejscu posadzić coś mniejszego. I jeszcze jedno, o czym pisałaś. To właśnie w miastach nie powinno się wycinać drzew Spełniają one tak wiele funkcji, o których nie będę tu pisać, bo by mi to zajęło z 60 stron , że jest to pozbawione sensu. Oczywiście nie mówię tu o rozwoju miast, budowaniu, rozwoju infrastruktury drogowej itd., można w kulturalny i humanitarny sposób z zielenią sobie poradzić Przepraszam, że się tak rozpisałam Na koniec dodam, że w celu wykonania ogrodzenia na naszej działce, wyciętych zostało 50 m krzewów, które ktoś kiedyś posadził, a ktoś inny zupełnie niedawno ogłowił wszystkie. Przez to wyrosło im całe mnóstwo cienkich gałązek no i wyglądały paskudnie. Pozdrawiam! Edytowane 18 Stycznia 2011 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 18.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Przyłączam się do zachwytów nad bubble chair... Zobaczyłam pierwszy raz i od razu wyobraziłam sobie w ogródku... Z tym, że nie dla dzieci, ale ja sama spędzałabym w takiej fotelo-huśtawce godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.01.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Bardzo ciekawy wywod, wcale nie jest nudny. Potwierdza to, co myslelismy z malzem wczesniej na temat tego wycinania. Smutne to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 18.01.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Inez a widzialas Finow: http://www.punkalive.fi/en/ http://www.contemporist.com/wp-content/uploads/2011/01/pu_140111_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 21.01.2011 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 yokasta, bardzo ciekawie to opisałaś. Co do ogławiania drzew bez powodu, uważam to za karygodne .Ja jednak sądzę ,że wycinanie starego drzewa o ciekawym konarze i sadzenie w tym miejscu nowego nie jest w cale bardziej chwalebne. Czemu wycinać stare, pokręcone i częściowo zeschniete drzewo jeśli nam się takie podoba ,a nie zagraża nam ani budynkowi? To tak jak wyburzać stare budynki, bo nie pasują do nowoczesności za płotem. A ja uważam, ze nalezy dostosować stare do nowego. Stworzyc nową jakość. Stare fabryki zamienić w lofty, galerie, hotele. Stare, zdrowe domy przerobić na nowoczesne. A stare, zechnięte drzewa, jeśli są o intrygujacym kształcie potraktować jak rzeźby. Niech dalej cieszą ludzi, tylko teraz w inny sposób Dlatego nie razi mnie stary konar na wspomnianym patio. Jak pięknie musi wyglądać nocą przystrojony lampionami i lampkami! A co do miasta. Piszesz, ze planując miasto mozna przewidzieć rozrost drzewa. Miasta tworzą sie latami- drzewa rosną latami.Ludzi przybywa, budynków przybywa. Domy są burzone, place zamieniaja się w ulice, parki w place, a ogrody w skwerki. Drzewa kiedyś rosnące dumnie na dużej przestrzeni obrastaja budynkami i zaczynaja zagrażać budynkom. Co z tego, ze 100 lat temu był tu park czy lasek skoro teraz drzewa wycięto, a tych kilka zasłania swiatło mieszkańcom domów lub korzeniami narusza fundamenty. To samo wzdłuż dróg - kiedyś szpaler drzew zaslaniał woźnicę i konnych od wiatru i wyznaczał drogę. Teraz gałęzie zagrażaja bezpieczeństwu samochodów, tirów , autobusów - trzeba przycinac. Ale masz rację , powinni to robic specjaliści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 21.01.2011 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Małgos, rzuc zdjecia z Krakowa, bo ciekawie się zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 21.01.2011 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Maja, nie znałam tego. Ale zajrzałam do nich. Ci Finowie cuda ze sklejki tworzą Jak wszystko pójdzie dobrze, moze spotkam ich w Schtokholmie i wypróbuje ten szezlong. Próbuję załatwic sobie wolne na targi w lutym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.01.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Gwalce malza zeby znalazl je w kompie, ale pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 21.01.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 (edytowane) A propos Finów znalazłam coś w swoich zasobach Wrzuciłam to kiedyś do Obrazów myśląc o pokoju mojego syna "nałogowym pochłaniaczu książek". Edytowane 21 Stycznia 2011 przez inez5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 21.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Reasumując, też jestem zdania że nowe można połączyć ze starym tylko jak w medycynie : PO PIERWSZE NIE SZKODZIĆ. Lofty uwielbiam chętnie bym zamieszkała (ale domu bym nie zamieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 22.01.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Wlasnie jestem na wykladzie z planowania przestrzennego miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 22.01.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Super Ja we wtorek bronię tego co Wam tu nawypisywałam Arch. krajobrazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.01.2011 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Znalazlam w gazecie... http://krakow.gazeta.pl/krakow/51,35798,8988061.html?i=0 I wiecej... http://www.klub.senior.pl/kielce/t-przycinanie-drzew-4680.html http://www.fotogenius.pl/4959,FotoBig.html http://www.wegetarianie.pl/Article1529.html http://naszasobieska.bloog.pl/kat,461533,page,3,index.html?ticaid=6ba64 Edytowane 23 Stycznia 2011 przez malgos2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 23.01.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Super Ja we wtorek bronię tego co Wam tu nawypisywałam Wow! Będę trzymać kciuki! Arch. krajobrazu?[/QUOTe] Nie Podyplomówka- Wycena nieruchomosci Wykłady z urbanistyki, planowania przestrzeni i gospodarki nieruchomosciami. Naprawdę pasjonujące - szkoda, ze wykładowca skutecznie utrudniał wytrwanie na swoim wykładzie ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 23.01.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Malgos, te zdjęcia mną wstrząsnęły. Musze się rozejrzeć po 3City czy u nas też są takie konary, ale nie przypominam sobie , bym gdziekolwiek na takie drzewo trafiła. Poczytałam sobie tez o ogławianiu. Ciekawe, czemu ta wiedza nie jest dostępna w wydziałach zieleni miejskiej? Edytowane 23 Stycznia 2011 przez inez5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 23.01.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Wydziały Zieleni Miejskiej to w ogóle temat rzeka - wiem. Byłam, rozmawiałam i nie dowiedziałam się nic, oprócz tego, że we Wrocławiu sadzi się obce gatunki inwazyjne bo przysłowiowej Pani Zosi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 23.01.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Wydziały Zieleni Miejskiej to w ogóle temat rzeka - wiem. Byłam, rozmawiałam i nie dowiedziałam się nic, oprócz tego, że we Wrocławiu sadzi się obce gatunki inwazyjne bo przysłowiowej Pani Zosi się podobają I wszystko w temacie zieleni miejskiej. trzeba się modlić , by owe Panie Zosie miały choć krztynę pojęcia o tematyce jaką się zajmują, a z tym bywa baaaaaardzo róznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.01.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Rozważałaś może dwukolorowe? tzn biało-zielone, biało-niebieskie? Ja ciągle sie nie mogę zdecydować, które u mnie wylądują. Ale chwilowo, od kilku miesieczy stawiam na dwukolorowe. Zakochana jestem w bretońskim niebieskim, wydaje mi sie weselszy od zielonego, szczegolnie ciemnego, który napotyka się często w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 24.01.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Inez brama zielona poprostu czadowa, zazdroszcze Ci odwagi...:)a jak ze stolarka okienna, jest biala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 24.01.2011 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Okienna drewniana biała, choć nie wykluczamy pomalowania jej na zieleń w przyszłości. Chyba ,że machniemy zielone okiennice, co też nam chodzi po głowie dorkaS, dwukolorowych nie braliśmy pod uwage , gdyz dom juz jest 3 kolorowy- czerwono-biało-czarny. W gre wchodziła brama czarna i zielone lub niebieskie drzwi. Albo brama zielona i zielone drzwi. I na tym stanęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts