mayadaski 08.06.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Heja Inez, Mysmy byli w Norwegii na 2 tygodnie 2 lata temu. Do Laponii sie nie wybralismy. Krecilismy sie raczej lokalnie po poludniowej stronie kraju a i tak widoki byly niepowtarzalne. Snieg w lipcu itp... Polecielismy do Torp pod Oslo. Stamtad wypozyczylismy samochod (Toyota na zdjeciu) na 2 tygodnie i tak zrobilismy male kolko, poprzez Odda, Ulvik, Bergen do Vik i przewspanialego fiordu Sognefjorden. To byl pierwszy tydzien. W drugi wrocilismy do Oslo na pare dni poprzez Gaupne, Otta, Lillehammer. Jedynie lato w Norwegii dla nas oznaczalo brak cieplego slonca przez 2 lata, az do nastepnych wakacji Na dachy mchowe Norwegowie normalnie daja mocniejsze krokwie, klada folie i na to plantuja mech. Idea tego jest, ze latem trzyma chlod i wilgoc, a zima trzyma mroz z daleka Moj pan architekt jeszcze niczego nie bakna w sprawie garazu....ba! on malo baka w sprawie juz istniejacej budowy..... Obiecalam wiecej zdjec...niestety znowu gdzies zniknelam w balaganie domowym przez weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 08.06.2009 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witaj Inez Piękna i oryginalna ta Twoja siedziba rodowa, szachulcowa będzie Pruska architektura XIX wieku zawsze wzbudzała mój podziw, a teraz trafiłam na kogoś kto urzeczywistnia ten styl w swoim współcześnie budowanym domu. Bardzo ciekawią mnie efekty końcowe i wykończenie wnętrz. Będę sobie systematycznie podczytywać Twój dziennik. pozdrawiam Małgosia Witaj serdecznie Dziękuję za tyle milych słów Mam nadzieje,ze nie zawiodę twych oczekiwan w kwestii domu szachulcowego, choc , szczerze mówiąc, nasz bedzie jednak bardziej imitacją - mam nadzieje,że udaną Chcemy uniknąc problemów z drewnem w murze, bo mimo zakręcenia na punkcie muru pruskiego, to jednak jesteśmy baaaaardzo praktyczni Dlatego intensywnie pracujemy nad bardziej nowatorskim rozwiazaniem tej kwestii, bez uszczerbku dla efektu A co do wnetrza , zapraszam Na razie biorę rozbieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 08.06.2009 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Maja, z tym architektem vel kierbudem to ci współczuję z calego serca Ale domek wysmażyl wam naprawde fajny Wyprawa do Norwegii - super! Tylko, fakt, lepiej ją organizowac wiosną lub wczesną jesienią, by liznąc lata w normalnych warunkach Odnosnie krokwi- własnie nad tym myślę. Będzie chyba trzeba zmienic projekt zadaszenia tarasu - jest od zdecydowanie zbyt delikatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 12.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Hej Inez? Co slychac...bo w Twoim dzienniku cisza.... Znalazlam jeszcze te zdjecia z Norwegii, ktore moga Ci sie spodobac Typowa chata norweska z rejonu Morgedal - stamtad tez byl facet ktory wymyslil narty biegowe http://farm4.static.flickr.com/3336/3618454407_5dbd9d14c7.jpg Tutaj chata norweska w Parku Narodowym Haukelifjell (ten sam region) http://farm4.static.flickr.com/3345/3618454579_84159d1d39.jpg Niezla architekrura, co? Na dole bylo wejscie i miejsce dla zwierzat domowych, ktore sluzyly jako ogrzewanie podlogowe dla czesci mieszkalnej, tej wiekszej A to juz wspolczesna architektura norweska w Sandefjordsfjorden (trzeba jechac wzdloz fjordu od Torp w strone cypla - gdybys chciala kiedys zobaczyc na zywo ). Na zdjeciu moze tak nie widac, ale na zywo byl to przepiekny widok. Elewacja to drewno i kamien i te dachy....z daleka po prostu myslalam, ze to bylo wzgorze...dopiero z bliska odroznic sie dalo domy.... http://farm3.static.flickr.com/2462/3619272678_fb1f897328.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 13.06.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Dzien dobry, przyszlam pozebrac dla dzieci z Bacik. Potrzebna kazda ilosc poscieli, moze byc uzywana... http://forum.muratordom.pl/pomagam-w-swieta,t146655-1920.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 15.06.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Inez, domek szybko rośnie, no i coraz fajniej wygląda... Czytałam, że znalazłaś Hofmanowską w Gdańsku? A gdzie, jeśli można wiedzieć? Też za ich cegiełkami się rozglądałam, ale w końcu gdzieś mi się temat "rozmył", może warto do nich wrócić?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 16.06.2009 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Maja, dzięki, dzięki, dzięki! Zdjęcia są CUDNE! Och, ja muszę tam pojechac !!!! Trawiasty dach sni mi sie po nocach- już rozrysowalam co i jak ma byc, ale mój ślubny kręci nosem... A bo to robale i wchodzic bedą przez okna do pokojów (okna są nad samym dachem), bedą spadac do kawy pitej na tarasie, łatwiej wejsc zlodziejom i utrzymac sie na trawie niz na zwyklym dachu (tak twierdzi), a co z podlewaniem? A jak będzie susza? Jak to podlewac- konewką z okna czy szlałchem z dołu? Noooo, nie wiem Wczoraj byłam na rozmowie w firmie Promopack, która bedzie nam stawiac taras i ganek. Cena wióra na dach jest całkiem spora, wiec moze wobec tego zrobic ten zielony dach, skoro koszty porównywalne Ale ślubny kręci nosem... eeech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 16.06.2009 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Inez, domek szybko rośnie, no i coraz fajniej wygląda... Czytałam, że znalazłaś Hofmanowską w Gdańsku? A gdzie, jeśli można wiedzieć? Też za ich cegiełkami się rozglądałam, ale w końcu gdzieś mi się temat "rozmył", może warto do nich wrócić?!? sure, domek to dopiero za miesiąc bedzie fajnie wygladał Ale dziekuję za komplementy w jego imieniu Dopiero jak ruszy elewacja i drewniane elementy to bedzie fajnie, na razie bryłę ma .... no, ma Trzeba uruchomic wyobraźnie patrząc na nią Fajny to jest dach Dekarze powiedzieli, ze im sie nawet dach nie podoba , bo za plaski Ale i tak ladnie zrobili, co zrobic mieli - nam sie podoba A co do cegły - na sciany wybraliśmy cegłe z Kraśnika, ale z cegielni Słodków. Klasa ta sama, wykonanie bez zarzutu (wszyscy sie zachwycają), no i ponad 3 krotnie taniej za ceglę z dostawą! A co do Hoffmanowskiej- cegla jest tylko w Kraśniku, w trójmiescie jej nigdzie nie znalazlam. Wszystko co odkrylam, to to, ze tutaj, pod Gdańskiem, mają jakiś sklad na Polskę Pólnocną, gdyz z tąd ruszala do nas dostawa. Efekt- od zamówienia do dostawy - 3 dni. Cegielnia Słodków wysyła dostawy w ciagu tygodnia, ale samochód rusza nocą i u nas byl, jak ustalono, w poniedzialek o 6.00 rano- czekal na mnie na pobliskiej stacji benzynowej do 8.30. Jednak do ceny dostawy należy dorzucic jeszcze koszt pracy koparko-rozladowywarki (100zl za godzinę- rozładunek naszych trwal nie calą godzine), która na widłach zdejmie ostrożnie palety. HBS mógłby uszkodzic delikatne cegły. Cegły kosztują mały pikuś , ale robocizna to już masakra niestety. Ale jak mi sie moi sprawdzą, a są tani w porównaniu do innych fachofcóff, to mogę Ci ich podeslac, po sąsiedzku O ile sie zdecydujesz na trójwarstwówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 16.06.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dzien dobry, przyszlam pozebrac dla dzieci z Bacik. Potrzebna kazda ilosc poscieli, moze byc uzywana... http://forum.muratordom.pl/pomagam-w-swieta,t146655-1920.htm Małgos, zajrzę w wolnej chwili i... wydaje mi sie, ze cos sie z tego urodzi Dzięki za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 16.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 No nie, trójwarstwówki mieć nie będę, ale dzięki za wsparcie. Część elewacji ma być wyłożoną płytką (może byc też cięta cegła). Jeśli mają tylko skład, to pewnie obejrzeć za bardzo się nie da, na fotkach niestety wszystkiego nie widać. Teraz znowu głowie się nad kolorystyką, bo mi nic nie pasuje, ale chyba prochu nie odkryję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 17.06.2009 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 NIe łam sie , coś wymyślisz ładnego- już masz ładny domek, więc schrzanic sie go tak łatwo nie da Jak nie masz pomyslu na obmurówkę czy też ściankę , a chodzici coś po glowie, to wczoraj dowiedzialam sie , ze w Kartuzach jest centrum klinkieru "AS Klinkier" , które specjalizuje sie we wszelkiego rodzaju ceglach, plytkach i tym podobnych, plus zaprawy każdego sortu Ponoc maja najszerszy wybór w naszej okolicy. Moze jak tam podskoczysz to cię oświeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.06.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 jeżeli działają w sobotę, to pojadę się oświecić.. (chociaż powoli dochodzę do stanu, w którym mi wszystko jedno, co tam będzie; za to dzisiaj mi robią tynki, co jest"budujące") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.06.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Cieszę sie ogromnie, ze udalo Ci sie dograc ekipy !Czy moglabys sie podzielic wiescia, moze byc na priv, ile Twoi fachmani biora za metr kwadratowy kladzenia cegly? I koniecznie daj znac jak sie sprawdza Twoja ekipa! Nasz fachowiec wstepnie typowany na kladzenie cegly spiewa sobie 150 zl /m2, a zjechal juz 20 zl . Pewnie troche po czasie , ale dzis wpadla mi taka fotorelacja w rece,z cegielni Kufel:http://tinylink.pl/isln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 18.06.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Gratuluję rozpędu na budowie Wykończeniówka nadciąga wielkimi krokami ,Bardzo się ciesze ,bo zapewne niedługo będę podziwiać twoje wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 18.06.2009 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 jeżeli działają w sobotę, to pojadę się oświecić.. (chociaż powoli dochodzę do stanu, w którym mi wszystko jedno, co tam będzie; za to dzisiaj mi robią tynki, co jest"budujące") Pewnie dopada cię zmęczenie materiału Moze potrzebujesz spojrzec na budowę z dystansu? MOze jakis wyjazd, gdzies za granicę na weekend, gdzieś gdzie jedynym twoim zmartwieniem będzie - jak tam dojechac? Ile to bedzie w przeliczeniu na nasze? I ...- rozumiesz o co im chodzi? Na świezo lepiej o dobre pomysły i przyjemnośc z tego płynącą Mi, póki co chyba ten stan nie grozi - zbyt długie mam przerwy w budowaniu i póki co nie sądzę ,że sie wyprztykam z energii i entuzjazmu budowania A moze to dlatego,ze ja po prostu to uwielbiam Wygląda na to,że minęłam sie z powołaniem i.... kierunkiem studiów dawno temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 18.06.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Cieszę sie ogromnie, ze udalo Ci sie dograc ekipy ! Czy moglabys sie podzielic wiescia, moze byc na priv, ile Twoi fachmani biora za metr kwadratowy kladzenia cegly? I koniecznie daj znac jak sie sprawdza Twoja ekipa! Nasz fachowiec wstepnie typowany na kladzenie cegly spiewa sobie 150 zl /m2, a zjechal juz 20 zl . Pewnie troche po czasie , ale dzis wpadla mi taka fotorelacja w rece, z cegielni Kufel: http://tinylink.pl/isln DorkaS, dzięki za fotorelacje - obejrzałam ją z zaciekawieniem, szczególnie mnie zainteresowala częśc piętrowa budynku, imitująca mur pruski. Co oni tam za płyty wsadzili? Szkoda, ze o tym ani słowa Pytasz o ceny. Myślę,ze nie ma problemu bym przedstawila tutaj cennik na usługi w okolicach trójmiasta. Ceny za m2 klinkieru średnio wahają sie od 80 - 150zl, choc jeden fachman zaśpiewał nam 180zl (za samą ścianę z cegiel) za ocieplenie chciał 70zl za m2 A potem spuścil do 140za cegłę i stwierdził, ze więcej nie może Nasza ekipa bierze 85 zl za m2, plus 12,50zl za m2 wełny mineralnej, bo stawiaja równocześnie dwie warstwy. Tak więc kwota do przełknięcia, jeśli sie od poczatku wiedziało na co się zanosi . Ale co do wykonania, to jeszcze mi trudno coś powiedziec, bo dopiero zaczynają NIe omieszkam przedstawic efektów ich pracy w dzienniku Mam namiar na ekipę z Augustowa- ponoc sa świetni, ale wyjazdowo robią dopiero pod koniec sezonu, czyli jesienią, nie wiem tylko jakie mają ceny. Jeśli chcesz , mogę ci podeslac telefon na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 18.06.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Gratuluję rozpędu na budowie Wykończeniówka nadciąga wielkimi krokami ,Bardzo się ciesze ,bo zapewne niedługo będę podziwiać twoje wnętrza Dzięki Beauty No, ja już sie też nie mogę doczekac tej wykończeniówki (choc jak już nastąpi ten etap to pewnie bedę jęczec )! Póki co jednak to ja będę podziwiac twoje wnętrza - jak tam kolory do pokoi, wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.06.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Pewnie dopada cię zmęczenie materiału Moze potrzebujesz spojrzec na budowę z dystansu? MOze jakis wyjazd, gdzies za granicę na weekend, gdzieś gdzie jedynym twoim zmartwieniem będzie - jak tam dojechac? Ile to bedzie w przeliczeniu na nasze? I ...- rozumiesz o co im chodzi? Na świezo lepiej o dobre pomysły i przyjemnośc z tego płynącą No, po czasie zaczęłam żalować, że nie wyjechalam w tym roku w maju na narty. Przede wszyskim zależało mi na dokończeniu budowy, ale przy okazji nie doładowałam sobie akumulatorów i energii trochę brakło. Teraz jest lepiej, bo widać postępy... Mi, póki co chyba ten stan nie grozi - zbyt długie mam przerwy w budowaniu i póki co nie sądzę ,że sie wyprztykam z energii i entuzjazmu budowania A moze to dlatego,ze ja po prostu to uwielbiam Wygląda na to,że minęłam sie z powołaniem i.... kierunkiem studiów dawno temu A wiesz, też mi się to całe budowanie podoba, zajmuję się tym prawie sama i logistycznie nawet ogarniam! chociaż zawodowo pewnie tego bym robić nie chciala. No, może jak trochę odpocznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 18.06.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Czytałam w dzienniku o perypetiach na budowie Tak to już niestety bywa ,ze każda następna ekipa poprawia po poprzednikach , a Inwestor za kolejne błędy musi płacić Mieliśmy to szczęście ,że budowę mamy nieopodal ,więc M ,po wcześniejszym przygotowaniu sie do każdego etapu,nadzorował praktycznie każdy krok.Najważniejsze jest też to ,aby sprawiać wrażenie ,ze coś nie coś wiesz,rzucić parę mądrych haseł i od razu budzisz respekt Majstrowie to łykają Wiem ,ze to jest chore ,bo ktoś bierze kasę i bierze jednocześnie na siebie odpowiedzialność ,ale niestety rzeczywistość jest taka ,jaka jest i w związku z tym jak najwięcej przebywaj na budowie i patrz im na ręce. Jeżeli chodzi o moje kolorki to nie mam jeszcze dopracowanej koncepcji.Pogłówkuję najprawdopodobniej dopiero w sobotę. .Niestety do późna pracuje i tak naprawdę to najchętniej zrzuciłabym te decyzje na kogoś ,bo kom[pletnie nie mam czasu się tym zająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 19.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Hej Inez, Ty, Kobieto, masz ciagle pod gorke z ta budowa... Ja chyba zaplakalabym sie na smierc I to nie tylko z powodow finansowych, ale myslisz, ze jak zbudowane od podstaw to wszystko razem i sie trzyma, a u Was juz sztukowanie sie zaczelo...a ta sciana...widac golym okiem czy nie? Chociaz ja chybabym tych 3 cm nie zauwazyla... Ty jeszcze sie planu wrzesniowego tzrymasz, czy juz pracujesz nad alternatywa? Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts