RobertOC 06.05.2004 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Im cieńsza papa tym mniej widoczne połączenia dlatego polecam P64/1200. Ja dałem P/64/1200F (z folią) niestety trzeba się z nią obchodzić delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieskooka 06.05.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Jeżeli chodzi o papę podkłądową pod gonty - to jak zwykle są dwie szkoły. Jedna mówi P64/1200 - papa słabsza ale z wkłądką z włókna szklanego co w przypadku jakiejkolwiek wilgoci w deskowaniu, nie powoduje ewentualnego podciągania wody - wtedy papa się pofładuje i nici z równego podłoża. Inni mówią, żeby użyć P400/1200 - grubsza wkładka, a co za tym idzie mocniejsza papa. natomiast wkładka tekturowa czyli niebezpieczeństwo jw. Wybór jak zwykle należy do inwestora. faktem jest, że użycie cieńszej papy daje mniej widoczne "załamania" gontu na dachu.Życzę miłego podejmowania decyzji.Aha, z gontów podobają mi się gonty Icopal /ale nie gonty Orła tylko produkcji szwedzkiej/, Tegoli i Ico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 06.05.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy P/100/1200 na welonie jest mocniejsza od P/64/1200? Jak kładliście papę P/64/1200 - papiaki czy z podkładkami. Czy zakłady kleiliście lepikiem czy tylko przybijaliście?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 06.05.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Po co ta papa pod gont? Upewnij się u producenta (gontu), że papa jest potrzebna. W moim przypadku (gont Tegola) papa byłaby konieczna tylko wtedy, gdy długość połaci jest większa niż 7 metrów lub spadek mniejszy niż ileś-tam stopni. W pozostałych przypadkach gont kładzie się prosto na OSB. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 06.05.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Mam gonty Katepal - w instrukcji też piszą że nie trzeba na całym dachu tylko częściowo i w koszach, ale czytałem też m.in. w Muratorze że nie zaszkodzi dać papę podkładową na całym dachu aby go dodatkowo uszczelnic - tak w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 U mnie pape dodkladowa (na osnowie z tworzywa) mocowano zszywaczami, na nia przybito papiakami gont.Wazne aby gont mial duza powierzchnie lepiku i byl ukladany w goracy dzien - lepiej sie przyklei.Najladniejszy jest gont tzw. trojwymiarowy, gdzie odpowiednie pokolorowane daje wrazenie wiekszej grubosci, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 06.05.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Czy papa podkładowa mocowana na zszywki leżała długo na dachu czy też zaraz bito na nią gonty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 06.05.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 ja mam od 7 lat isolę i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 06.05.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Sama podkładówka na dachu - bez gontów? Jaka Isola - tektura czy welon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 06.05.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 najpierw papa póżniej gont... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 06.05.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Mam sporo gontów z roku 2000 - czy 4 lata mają wpływ na właściwości lepiku, który znajduje się od spodu gontów a zabezpieczony jest folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 06.05.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 jeśli były dobrze składowane... i folia swobodnie odchodzi z gontu, dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.05.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Czy papa podkładowa mocowana na zszywki leżała długo na dachu czy też zaraz bito na nią gonty? Wiem ze czesto gont kladzie sie dopiero po pewnym czasie, ja jednak polozylem go jeszcze tego samego upalnego dnia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 07.05.2004 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Ja mam gonty ICO jestem zadowolony z wyglądu itp. - na dachu są 3 lata.Jeśli chodzi o wentylację dachu z gontami nie widzę problemu- gont, papa, deskowanie, szczelina went., wełna, paroizolacja, płyta g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 07.05.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Mam sporo gontów z roku 2000 - czy 4 lata mają wpływ na właściwości lepiku, który znajduje się od spodu gontów a zabezpieczony jest folią? Może być problem z rozdzieleniem gontów jeśli gonty były nieprawidłowo przechowywane. W 1 rocznych gontach Icopala przeleżakowanych w magazynie klej przywarł do folii i trudno je było rozdzielić. Poza tym starsze gonty były bardziej łamliwe niż świeżo wyprodukowane. Ale te kilka paczek mogłem podarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.05.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Mi siępodoba Tegola - Master color Cotto Anticco: http://www.tegola-polonia.com.pl/md5.jpg Czyż nie jest piękny? Ale troszeczkę drogi . Pasował by do mojego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 09.05.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Wakmen a nie za bardzo pstrokato?, szczególnie do tego domu, gdzie cegły tez sa w ciapki. Na ten dom konkretnie bym dała właśnie gładką Ale dom piękny Jak masz gładkie ściany domu, to właśnie taka wielokolorowa bardzo by pasowała, no, ale to rzecz gustu każdego z nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.05.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Aleksandrytko ściany będę miał tynkowane w jednym kolorze a nie w klinkierze a sam dach z tego zdjęcia jest zajebisty. Pasowałby by do klimatu panującego na naszej działeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 09.05.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Tak cena gontu danego producenta zależy od kształtu i koloru. Wybrałam wersję podstawową czerwony plaster miodu Icopala nie tylko ze względu na cenę, ale taki najbardziej pasował do mojego domu. Wczoraj była dostawa na budowę. Kolor gontu identyczny z kolorem klinkieru na kominie, ładnie komponuje się z miedziowannymi rynnami, a te są prawie identyczne z kolorem opasek wokół okien i....generalnie jestem zadowolona z wyglądu, zobaczymy jak się sprawdzi na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 11.05.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Mam trzy ważne pytanka.1. Jakie rynny zakładaliście (firma) i jak je umocować jeśli się ma okapy dachu takie jek na fotografii powyżej (nie są zamknięte i nie można montować haków czołowo).2. Jakiego kleju bitumicznego używaliście do dodatkowego podklejania gontów przy wywietrznikach połaciowych itp.?3. Jak układaliście gonty w koszach - na zakład czy też na przylgę na papie specjalnej z posypką w kolorze gontu?Mam Katepala jazzy zielony i zamierzam wkrótce kłaść.Proszę o odpowiedź i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts