Wojciech Nitka 12.05.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Szukacie porządnych dachówek bitumicznych? Proponuję - http://szkielet.com.pl/katalog2004/132.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetvinet 02.06.2004 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 mam kolegę wykonawcę dachów z dachówki bitumicznej, mówił mi że pracował juz z izola, icopalem, tegolą i ondiline i czyms tam jeszcze...i jeśli chodzi o cena /jakość, to poleca własnie "onduline", poleca również płytę osb, a nie deskowanie, wówczas efekt jest piorunujący, a deski lubią "pracować" co przy tej metodzie krycia daje niestety uskoki widoczne zwłascza na dużych monotonnych połaciach dachu... jestem własnie na etapie poszukiwania gontu, jeżdżąc nieco po Polsce podglądam istniejące budynki kryte gontem i muszę przyznać ze kształt prostokątny, bądź pokrewny prezentuje się najlepiej, kwestia jeszcze kolorystyki i cieniowania, ale to sprawa indywidualna... *** teraz kwestia czy drogi? płyta OSB około 23 zł/m2, gont około 27-30 zł/m2 (onduline), ale jest i droższy, papa podkładowa: nie wiem ile kosztuje, robocizna około 8-12 zł/m2 w zależności od dachu i obróbek, obróbki blacharskie-robocizna również nie za drogie, ale............. odpadają koszty dodatkowych elementów typu gąsiory, śruby, systemowe obróbki wenty itp oczywiście wenty tu tez sie stosuje, ale są nieporównywalnie tańsze, a do tego małe straty materiału, w zasadzie każdy zakupiony metr jest wykorzystany................... ja jestem zdecydowany na takie własnie rozwiązanie, może nie najtańsze, ale...... reszta należy do was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 11.07.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Czy moze ktoś z Was wie gdzie i jakie kupić haki do odgromówki na dachu z gontem bitumicznym? Proszę o kontakt. Sprawa pilna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 12.07.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Jest jeszcze jedna zaleta gontów - można je położyć samodzielnie . Wtedy wyliczenia wyglądają kożystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 kiedys czasy byli inne - jak krylem swoja chalupe az do Jarocina jezdzilem by kupic gonty a tak naprawde z papy nawierzchniowej wyciekte kawalki kszatlt gontu majace pokrycie ma juz..... moment - niech policze - 92 teraz 04 czyli jakby nie patrzec 12 lat.... i sluzy...nie cieknie.... wyszlo tanio i jak widze -dobrze niesamowita zaleta - slabo techniczny nawet polozy tylko na palce uwazac trzeba - ja mialem lekko poobijane w koncu gwozdzi poszlo sporo - gdybym wiedzail to elektrycznego tuckera bym kupil - ale wtedy tego tez nie bylo uszczelnialem Abizolem - nie wiem czy teraz cos takiego jeszcze jest przy kominie zaekeperymentowalem i uszczelnilem klejem do parkietow Subit - nawet nie przypuszczalem ze tak sie sprawdzi - po dzis dzien szczelne tylko lekko poplynelo - na sloncu plastycznym sie staje wiec z iloscia przesadzac nie nalezy niestety popelnilem blad i na deskach ulozylem - wyglada to po tych latach strasznie - deski lekko sie wygiely gdy ostatecznie wyschly i zamiast plaskiej i ladnej powirzchni - fale i uskoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 12.07.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Polecam gonty fińskie Katepal lub Lemkon samowulkanizujące się pokryte prawie na całej powierzchni spodniej klejem bitumicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.07.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 ... uszczelnialem Abizolem - nie wiem czy teraz cos takiego jeszcze jest ... Jest jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 13.07.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jak tam z tymi mocowaniami do odgromówki? Czy ktoś w ogóle coś takiego jeszcze kładzie na dachu z gontem bitumicznym. Udzielcie odpowiedzi i wsparcia please!!!Czy macie może stopnie kominiarskie na dachu z gontem? Jeśli tak to też proszę o adres lub stronkę firmy która to robi.Dzięki "from the mountain". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 14.07.2004 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Firma nazywa się Ekochron adres: http://www.ekochron.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 14.07.2004 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Jakiej firmy dachówkę bitumiczną kupowaliście? Gont IKO, wzór Viktorian, czerwony, gwarancja 20 lat. Cena w styczniu 21,90 zł/m2 brutto, teraz ca 28 zł./m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 14.07.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Oj Dudku, ktoś Cię chce wydudkać. Można dostać dobre gonty z importu - ja osobiście sprawdziłam certyfikaty moich, łącznie z numerami partii. Wszystkie paczki gontów były oryginalnie zapakowane - sama je otwierałam. Nie strasz ludzi niepotrzebnie. Pół Europy ma gonty na dachach i naprawdę nie jest to szajs. A nie zawsze może być ceramiczna, o czym pisano już powyżej. zgadzam się z Anonymous sam otwierałem z oryginalnych belgijskich opakowań IKO Victorian. Ubijałem samodzielnie, przy cięciu bardzo twarde a jak zsunąlem się z dachu szorując po nich kostkami to mało co mi skóry na palcach zostało zostało. Prawdziwy papier ścierny. Polecam wcale nie taka droga ok 23 zł za m + koniecznie oryginalne gwoździe ok 200 zł, 20 lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 14.07.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Mam już prawie cały daszek w goncie IKO. Mój "przytulny" domek D-12 zrobił się naprawdę ładny i ciepły. Mi osobiście dach przypomina teraz sweterek z resztek włóczki - mamy mianowicie prostąkąty melanżowe czerwono-brązowo-czarniawe. Nawet mniej zaawansowani w budowie sąsiedzi się dopytują tak jakby chcieli taki sam. Wyszło nam bardzo tanio, szczególnie że mąż z teściem odkryli w sobie talent do układania. Wymierne straty to jak do tej pory po dwie przetarte pary spodni na łebka i para butów skórzanych też nie do użytku. Myślę, że żadna wynajęta ekipa nie zrobiłaby tego lepiej (zwłaszcza jak się poczyta trochę o fuszerkach). Jedyny mankament to nierówne deskowanie i papa na fantazyjne zakłady kładzione przez fachowców. Nie wszystko dało się nadrobić i poprawić (zrywanie pokrycia było ponad nasze siły). Gdzieniegdzie pozostały nierówności, choć przy niedużych płaszczyznach nie są zbyt zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 14.07.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 jak tam z tymi mocowaniami do odgromówki? Czy ktoś w ogóle coś takiego jeszcze kładzie na dachu z gontem bitumicznym. Udzielcie odpowiedzi i wsparcia please!!! Czy macie może stopnie kominiarskie na dachu z gontem? Jeśli tak to też proszę o adres lub stronkę firmy która to robi. Dzięki "from the mountain". Mam odgromówkę na dachu pokrytym gontem. Zwody są umocowane specjalnymi uchwytami w kształcie odwróconej litery Y. Akcesoria dot. instal. odgromowej są np. tu: http://www.blyskawica.com.pl/ Stopni kominiarskich nie mam, ponieważ wyłaz dachowy jest przy kalenicy, a kominy (cztery) są blisko tejże, więc schodów nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 14.07.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Bardzo proszę podajcie ceny: 1. położenia gontów 2. orynnowania 3. obróbek blacharskich kominów 4. położenie klinkieru na kominach Bo ja jak zwykle mam sprawdzonych fachowców, ale wysokie ceny ))), albo mi się tylko tak wydaje., Ponadto czy rodzaj - wzoru gontu - to uwas, też inna cena...? Bo u mnie tak Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 14.07.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Położenie gontu obróbki blacharskie i orunnowanie 12 zł za metr.Jeśli chodzi o okładanie komina płytkami to niestety nie wiem.Jeśli chodzi o kształt gontu to rzeczywiście cena jest zależna od wzoru i producenta. Robocizna powinna kosztować tyle samo bez względu na kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 14.07.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Położenie gontu obróbki blacharskie i orunnowanie 12 zł za metr.Jeśli chodzi o okładanie komina płytkami to niestety nie wiem. Jeśli chodzi o kształt gontu to rzeczywiście cena jest zależna od wzoru i producenta. Robocizna powinna kosztować tyle samo bez względu na kształt. Fakt czy są to gonty cieniowane, czy jednolite.Cieniowane są droższe od jednolitych . U mnie wyszło 9 zł za m2, bez okładania komina płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 14.07.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Mam gonty Katepal - jestem w trakcie układania. Dzisiaj zacząłem robić kosze i jutro chyba zacznę obijać. Będzie nieźle. Robota nie taka straszna można zrobić samemu. Oby tylko nie padało.Dzięki za informacje dotyczące haków do odgromówki i stopni kominiarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 14.07.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Jeśli zdecydujecie się układać sami lub jeśli wynajmiecie firmę pamiętajcie aby mieszać gonty z kilku paczek. Widziałem u sąsiada - robiła firma i chłopacy układali tak jak leciało - jedna paczka, druga, itd. Teraz jak zaświeci słoneczko to wygląda to strasznie. Dach przypomina zestaw pasków o różnych odcieniach - dokładnie widać kiedy otwierali nową paczkę. Pamiętajcie - mieszać!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 17.07.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Mam pierwszą wycenę mojego dachu. I mam jeszzce jedno pytanie. Dach zgodnie z projektem ma ok 145m2. Jednakże na -spady itp. poinformowano Nas, ze trzeba zamówić więcej m2 materiałów. Czy w związku z powyższym wyliczajac cenę robocizny za połozenie gontów - to dekarze biorą ( powinni brać za faktyczne m2 dachu) - oczywiścnie jest ich mniej Czy za ilość m2 materiałów ( bo spady itp. ) - jest więcej? Z pozdrowieniami Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 17.07.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Czy te 145 m2 to jest powierzchni płaskiej czy wymiary dachu są rzeczywiste? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts