Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gont bitumiczny

rogi

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia:Czy w związku z powyższym wyliczajac cenę robocizny za połozenie gontów - to

dekarze biorą ( powinni brać za faktyczne m2 dachu) - oczywiścnie jest ich mniej

Czy za ilość m2 materiałów ( bo spady itp. ) - jest więcej?

Pozdrawiam ze śląska. U mnie dekarze brali 15zł/m2(układanie gontów+obróbki(3 kominy)+wycinanie nierówności w papie podkładowej 5 koszy +obr. okapów) w dachu kopertowym za rzeczywiste metry dachu. Według mnie 5% więcej gontów wystarczy ale jak znam życie weź 10% . Będzie na później (za około 5-15 lat możesz takich samych nie kupić), a nigdy nie wiadomo czy się nie przydadzą.Mam kolege, któremu piorun uszkodził cześć przy kominie po kilku latach mieszkania, ale miał pare sztuk i wymienił. Pamiętaj o radzie Voytca o mieszaniu gontów!!!

Zobacz jak to u mne wygląda:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=24712&grupa=0&kat=2&a=bodzio_g

• 6 years później...
Mam od 2004go roku na deskowaniu,jakiejś szwedzkiej firmy z gwarancją na 10 i trwałością na30.Deski pracują,woda cieknie(papa podkładowa niczego tu nie zmienia).Przyziemnych problemów z obróbkami komina nie wspomnę.Jak już to zrobiłabym na osb,co wypacza sens ekonomiczny.Teraz zaczyna cieknąć w tylu miejscach,że zrezygnowałam już z zamiaru położenia kolejnej warstwy gontu i położę blachodachówkę najtańszą jaką znajdę:)

• 4 years później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu o tym jak na pewnym domku letnim usunięto eternit. Nowe pokrycie wykonano z gontu rolowanego. Jak układa się gont rolowany, jakie ma zalety - o tym film.

Zobacz inne filmy z życia i poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was