Malobert 01.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Przy wykonaniu połaci, mam od razu zamiar wstawić okna połaciowe. Potem nastąpi przerwa w budowie. Czy wy zabezpieczaliście w jakis sposób budowę, czy nie powinienem się przejmowac o te okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.04.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Przykręciłem do krokwi pomiędzy którymi zamontowane jest okno dwie-trzy listwy drewniane - ok 3x3 grubości. Uniemozliwiają otwarcie okna i wyjęcie go z ramy. Trzeba by trochę pohałasować, oderwać się ich łatwo nie da (wkręty, nie gwożdzie). Ktoś sugerował, żeby okryć się szczelnie z zewnątrz folią budowlaną, tak żeby nie było wiadomo czy okno czy otwór pod jego montaż. No i sąsiedzi - wiedzieli o każdej nawet kilkudniowej przerwie w pracy. Byli w stanie przepędzić każdego złodzieja (mam nadzieję ), nawet w przebraniu ekipy budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 01.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Przy wykonaniu połaci, mam od razu zamiar wstawić okna połaciowe. Potem nastąpi przerwa w budowie. Czy wy zabezpieczaliście w jakis sposób budowę, czy nie powinienem się przejmowac o te okna ? Przejmuj się bardzo. Chyba że masz takich okien jeszcze dużo. Najprościej to zamontowac okna i jeszcze tego samego dnia (to ważne!) zabrać ze sobą same skrzydła. Ramy oczywiście zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.04.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Moi dekarze odradzali ten pomysł - problemy z uszczelnieniem otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 01.04.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 zabrać ze sobą ? może i dobry pomysł, pytanie kiedy i na jakim etapie mozna z nimi wrócić, kiedy można uznać, że nie zostana ukradzione, dopiero po ociepleniu wełną i połozeniu płyt KG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.04.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Ja zastosowałem ten sam pomysł co Eltom, na miejsce skrzydeł pozbijaliśmy ramki z łat i foli paroizolacyjnej nakładane od góry na otwory okienne, w tym stanie przetrwały od lutego do sierpnia. Oczywiście były "przywiązane" do spodu do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.04.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Jak masz alarm to wstawiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.04.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Jak masz alarm to wstawiajjak ma alarm i resztę okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.04.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 zabrać ze sobą ? może i dobry pomysł, pytanie kiedy i na jakim etapie mozna z nimi wrócić, kiedy można uznać, że nie zostana ukradzione, dopiero po ociepleniu wełną i połozeniu płyt KG ?najlepiej po całkowitym zamknięciu domu (okna, drzwi) i w niektórych miejscach założenia instalacji alarmowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 02.04.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Jeżeli cały dom zamkniety (drzwi, okna wszystkie) to można zostawić. Na zewnątrz zawiesić syrene (nawet nie podłączona, kto to bedzie wiedział, z daleka odstraszy). W przypadku gdy tylko połaciowe (my tak mieliśmy pierwszy rok), ramy były wstawione, ale same okna zdjęte i schowane, zaś otwory zabezpieczyliśmy grubą folią, żeby nie napadało do środka i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts