Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miksokret a rodzaj piasku

Recommended Posts

Witam!

Czy można używać zwykłego piasku do miksokreta? Czy koniecznie musi być drobny płukany?

Chodzi mi o to, że na całą budowę ( z tynkowaniem włącznie) używałem zwykłego piachu z pola. Tam gdzie mieszkam, pod wierzchnią warstwą ziemi jest wszędzie piasek i jeden rolnik ze wsi sprzedaje go w dobrej cenie... Majster od kreta mówił mi, że powinien być płukany drobny bo nie będzie takiego efektu gładkości i trudniej im się będzie rozprowadzać zaprawę.

W sumie to jedyny efekt na którym mi zależy to to żeby było równo, a że im będzie trudniej ....

Co prawda żeby mi za bardzo nie narzekali na ten piach postanowiłem zamówić taki jak chcieli. Zadzwoniłem do jednej piaskowni spytać o cenę - 36zl /tona.

Powiedziałem, że potrzebuje piach do miksokreta. Na to Pani powiedziała, że muszę przyjechać zobaczyć ten piach bo niektórym wykonawcom pasuje do miksokreta innym nie, ponieważ jest za drobny i zapycha im kreta!

Zgupiałem całkowicie bo jak niby mam to ocenić. ://

Napiszcie proszę jaki piach mieliście.

pewnie zaraz odpowiedzą Ci fachowcy ale moi miksokreciarze też mówili że drobny piach zapycha rury - piach płukany jest bardziej szorstki (brak w nim tego miałkiego pyłu).

Na moje posadzki poszło około 50t piachu - 25t było zakupione specjalnie do tego celu (płukany dość szorstki) a kolejne 25t był to piach który zakupiłem wcześniej do tynkowania ale mój fachman od tynków powiedział że jest za gruby i go nie używał - natomiast pan miksokreciarz trochę się na niego pokrzywił (dla niego był z kolei za drobny) ale zrobił z niego.

Najlepiej jakby Twój majster od kreta zobaczył ten piach jaki możesz mieć - wtedy będzie wiadomo na 100% czy radę z niego robić.

jesli dasz wybór - bedzie grymaszenie

jesli powiesz - "nie ma innego" i "prosze robic z tego" i pokazesz nogą kupe piachu - zrobia z tego co masz

/normalnie wolą ostry piasek płukany/

p.s.

przepychadło do węża niech zabiorą ... na wszelki wypadek :wink:

Problem w tym ze ekipa mieszka jakies 60km od budowy, majstrowi pewnie by sie nei chcialo specjalnie jechac taki kawal ogladac piachu...

To może inwestorowi będzie się chciało podjechać do niego z wiadrem piachu w bagażniku?

Jak góra nie chciała przyjść do Mahometa to on wiedział co ma zrobić...

Wbrew pozorom kruszywo (piach) jest niemniej ważne jak cement.

Do posadzek z mixokreta piach powinien mieć uziarnienie 0-3 do 0-4, ewentualnie 0-2 - płukany, bez miałkich frakcji. Nie chodzi wcale o zapychanie węża a o jakość uzyskiwanego betonu. Trudno jest (lub jest to niemożliwe) uzyskać dobry beton z kruszywa o miałkości mąki :)

• 11 months później...
Kruszywo jest bardzo istotne. musi byc piasek płukany, osiany. Nie moze byc w nim gliny a frakcja musi byc odpowiednia. Z mixokreta przy takim piasku mozna bez trudu osiagnac beton klasy B12 i wytrzymalosc na sciskanie 12.5 MPa a to jest minimum. Posadzkarze ktorzy zgodziliby sie robic piaskiem z przypadkowego pola uzyskaliby przerob mniejszy niz 50% i naraziliby sie w 100% na reklamacje :wink:

Ja nie wnikałem, przywióżł majster od kreta zamast piasku płukany drobny żwirek , podłoga wyszła b. mocna.( wiertłem czy gwożdziem bardzo cieżko zrobić ryse)

To mogl byc piasek 0-4 lub nawet 2-8 ktory jest dobrze wyplukany. Tu jest o tyle komfortowa sytuacja dla inwestora, ze majster robiac sobie latwiejsza prace robi wylewke mocniejsza, bo grubszym piaskiem nieco latwiej jest sciagac beton.

Analogicznie - piach mialki jest ciezki do urobku a wylewka jest slabsza