Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

procedura wykonywania przyłączy

Recommended Posts

Mam pytanie w temacie przyłączy wody i prądu.

Sytuacja jest taka, że na chwilę obecną nie ma ani jednego ani drugiego, choć dom już stoi w stanie surowym.

Za jakieś dwa miesiące będzie prowadzony wodociąg i prąd w drodze, są już projekty i przetargi.

Co muszę zrobić ze swojej strony, żeby jak najszybciej po poprowadzeniu mediów mieć je w domu i jaka jest procedura z formalnościami?

Chciałem zakopać na działce rurę i przewód. Słyszałem, że musi być geodeta i odbiór instalacji. Cy murze mieć je niezasypane i wezwać geodetę i kogoś w wodociągów i zakładu energetycznego? Jakie protokoły i odbiory mi są potrzebne i w jakiej kolejności co załatwiać?

Bardzo proszę o praktyczne porady. :)

WODA

1. Znajdź projektanta, który zrobi Ci projekty przyłącza wody.

2. Jak będziesz miał projekt, to uzgodnij go ze swoimi wodociągami (czyba, że projektant zrobi to już za Ciebie)

3. Zgłoś chęć budowy przyłączy w starostwie powiatowym.

4. Odczekaj 30 dni.

5. Buduj :-)

6. Zrób inwentaryzację powykonawczą (geodeta)

PRĄD

1. Podpisz umowę z zakładem energetycznym.

2. Poczekaj 9-12 miesięcy aż zakład energetyczny wykona przyłącze do skrzynki.

3. Znajdź elektryka, który wykona Ci resztę (od skrzynki do domu).

albo... (wersja druga - droższa, ale krócej trwająca)

1. Znajdź projektanta, który zrobi Ci projekt przyłącza prądu.

2. Zgłoś chęć budowy przyłącza w starostwie powiatowym.

3. Odczekaj 30 dni.

4. Podpisz umowę z zakładem energetycznym.

5. Poczekaj 3-6 miesięcy aż zakład energetyczny wykona przyłącze do skrzynki.

6. Znajdź elektryka, który wykona Ci resztę (od skrzynki do domu).

Projekty już mam.

Geodeta musi być jak przewody i rury są jeszcze nie zakopane?

Czy po nim mogę już zakopać, czy musi zrobić ich odbiór ktoś z wodociągów i Elektrycznego.

Chodzi mi o to by zrobić wszystko z mojej strony jak najszybciej tak żeby jak będą kłaść w ulicy to żeby odrazu podłączyli a nie czekać na jakiś odbiory u mnie.

Projekty już mam.

Geodeta musi być jak przewody i rury są jeszcze nie zakopane?

Czy po nim mogę już zakopać, czy musi zrobić ich odbiór ktoś z wodociągów i Elektrycznego.

Chodzi mi o to by zrobić wszystko z mojej strony jak najszybciej tak żeby jak będą kłaść w ulicy to żeby odrazu podłączyli a nie czekać na jakiś odbiory u mnie.

Geodeta lepiej, jeśli będzie przed zakopaniem. U mnie był już po i strasznie płakał, że trzeba go było wezwać w czasie układania, musiał wziąć saperkę i w jednym miejscu kabel odkopać.

Po geodecie możesz zakopać, bo dla ZE czy wodociągów dowodem jest dokumentacja powykonawcza zatwierdzona w ZUDzie.

J.

Geodeta lepiej, jeśli będzie przed zakopaniem. U mnie był już po i strasznie płakał, że trzeba go było wezwać w czasie układania, musiał wziąć saperkę i w jednym miejscu kabel odkopać.

Po geodecie możesz zakopać, bo dla ZE czy wodociągów dowodem jest dokumentacja powykonawcza zatwierdzona w ZUDzie.

J.

Z tym bywa różnie. U mnie wodociągi koniecznie chcą zobaczyć przyłącze przed zakopaniem. Sama dokumentacja im nie wystarcza... :roll:

Z tym bywa różnie. U mnie wodociągi koniecznie chcą zobaczyć przyłącze przed zakopaniem. Sama dokumentacja im nie wystarcza... :roll:

Ok, wodociąg jeszcze przede mną, ale to mi robi firma współpracująca z wodociągami, więc sami będą wiedzieć co i jak, z energetyką zaś było tak, jak pisałem.

J.

czyli będę musiał mieć odkopane praktycznie do końca.

Więc chyba nie ma co się na razie spieszyć z tymi instalacjami jak nie chcę skakać przez dołki, tak?

Myślałem, że zrobię sobie instalacje do granicy działki, wykonam odbiory i będę czekał gotowy jak w drodze puszczą.

Ale elektryczną to chyba da radę wczesnej odebrać, wypuścić przewód tam gdzie skrzynka i czekać? Czy będę mógł zrobić odbiory i geodetę jak nie będzie jeszcze skrzynki?

A z wodą da się już coś wcześniej zrobić?

Ale elektryczną to chyba da radę wczesnej odebrać, wypuścić przewód tam gdzie skrzynka i czekać? Czy będę mógł zrobić odbiory i geodetę jak nie będzie jeszcze skrzynki?

U mnie odbiór (geodezyjno - ZUDowski) dotyczył samego zakopanego w ziemi kabla, więc się da. Jeśli u Ciebie kabel by szedł w prostej linii, to może nawet odkopanie nie byłoby potrzebne, bo początek i koniec geodeci mieliby do dyspozycji, u mnie kabel szedł w "L" i odkopali go w narożniku zakrętu. Ale te pytania najlepiej zadaj geodecie, który ci będzie robił tą inwentaryzację.

J.