Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacja

Recommended Posts

Budowę zaczęliśmy w 2006 roku.

Na ponad 70 m2 mamy ogrzewanie podłogowe. Latem zeszłego roku wylaliśmy wylewki, wylewkarze pozostawili szczeliny (dylatacje). Wylewka równiutka bez żadnych pęknięć.

Układając gres w kuchni, salonie, hollu itd...chcemy otrzymać jednolitą powierzchnię. Czy muszę oddzielać te pomieszczenia, czy mogę ułożyć jako jedną płynną powierzchnię? Co z dylatacją?

wiec tak

rezygnując z dylatacji ryzykujesz tym ze kiedyś jedna czesc posadzki moze bardziej osiąść /pęknąc/ i wtedy płytki popękaja raczej nierówno

ale nie ma tez zadnej pewności ze wogóle cos pęknie ...

panowie, którzy juz zdylatowali jedną warstwe spowodowali to, ze osłabili w tym miejscu posadzke i bedzie miała tendencje do pękania w tym miejscu

- powinni byli zapytac ...

panowie, którzy juz zdylatowali jedną warstwe spowodowali to, ze osłabili w tym miejscu posadzke i bedzie miała tendencje do pękania w tym miejscu

- powinni byli zapytac ...

glupoty piszesz, dyletacje powinno sie robic przy powierzchniach wiekszych niz 40m² albo gdy jedna strona jest wieksza niz 8m, tymbardziej ze jest ogrzewanie podlogowe.

wiec autor watku miak fachowca ktory sie zna na fachu a nie jakis partacz.

a polozenie posadzki to zaden problem, robisz fuge nad dyletacja i silikonujesz.

a jesli ktoś nie chce mieć świadomie dylatacji ?

autor wątku byc moze zakłada, ze podłoze jest stabilne i nic mu nie pęknie

z pytania krzycha16a wynika, ze nie chce sobie szpecić posadzki silikonem w oczekiwaniu, ze kiedyś moze pęknie

gdyby do mnie przyszedł taki fachowiec i chciał mi na siłe robic dylatacje -

nie licząc sie z moim zdaniem - wyleciałby z hukiem

bo to moja sprawa czy chce miec /ewentualne/ pekniecie równo czy nie równo

...autor watku miak fachowca ktory sie zna na fachu a nie jakis partacz.

Nie mamy i nie mieliśmy (jak na razie) zastrzeżeń do wylewek :D Sprawdzeni i polecani fachowcy.

Zaznaczam, że jeszcze nie mieszkamy, być może "kwiatki" będą wychodziły później :wink:

...a polozenie posadzki to zaden problem, robisz fuge nad dyletacja i silikonujesz.

I o to mi chodziło :wink: Co zrobić jak wypadnie mi cała płytka w miejscu dylatacji (przeważnie w miejscach progów)? Czy w tym miejscu obcinać płytkę (gres) i robić fugę? :roll:

Jak już pisałam wyżej chciałabym mieć jedną, jednolitą powierzchnię z gresu. Problem polega na tym, że jest to kilka pomieszczeń w których chcemy położyć ten sam gres, i ...no właśnie czy tak można?

a jesli ktoś nie chce mieć świadomie dylatacji ?

autor wątku byc moze zakłada, ze podłoze jest stabilne i nic mu nie pęknie

z pytania krzycha16a wynika, ze nie chce sobie szpecić posadzki silikonem w oczekiwaniu, ze kiedyś moze pęknie

gdyby do mnie przyszedł taki fachowiec i chciał mi na siłe robic dylatacje -

nie licząc sie z moim zdaniem - wyleciałby z hukiem

bo to moja sprawa czy chce miec /ewentualne/ pekniecie równo czy nie równo

to po jakiego kija idziesz do fachowca, jesli wszystko lepiej wiesz. to zrob sobie sam z kumplami z pod sklepu.

a jak by ci fachowiec nie zrobil dyletacji i zaczela pekac posadzka to bys wtedy wyklinal na fachowca co za partacz.

jak ja bym ci mial robic wylewke bez dyletacji to bys dostal pisemko poleconym o konsekwencjach jakie moga wynikac z braku fugi i ze nie uwzgledniam zadnych reklamacji

... jak ja bym ci mial robic wylewke bez dyletacji to bys dostal pisemko poleconym o konsekwencjach jakie moga wynikac z braku fugi i ze nie uwzgledniam zadnych reklamacji

wiesz "fachowcy" naćpani muratorową wiedza nie robia na mnie wrażenia ...

acha, jak juz piszesz o dylatatacji - to naucz sie choć tego słowa i nie przekręcaj /jak nagminnie robią dyletanci/

A może jest ktoś na forum, kto ma ułożony taki sam gres w kilku pomieszczeniach (kuchnia/salon lub salon/holl)? Na pewno jest, bo pomysł "zgapiłam" z forum :roll: (niestety nie pamiętam od kogo :-? ) Jak układać? Każde pomieszczenie oddzielnie, czy łączyć wszystkie pomieszczenia w jedną powierzchnię?

I o to mi chodziło :wink: Co zrobić jak wypadnie mi cała płytka w miejscu dylatacji (przeważnie w miejscach progów)? Czy w tym miejscu obcinać płytkę (gres) i robić fugę? :roll:

"coś wam powiem, ale nie wszystko,

jak obrzucicie się mięsem

to podrzucę trochę info"

pogratulować :-?

"coś wam powiem, ale nie wszystko,

jak obrzucicie się mięsem

to podrzucę trochę info"

pogratulować :-?

Mięsem to mogę obrzucić ciebie :lol: :evil:

Bardzo chcesz...? :lol: A info od ciebie nie chcę :lol: :evil:

Niestety nie wiem o co ci chodzi :-? :o :evil: Nie musisz tłumaczyć....

A może jest ktoś na forum, kto ma ułożony taki sam gres w kilku pomieszczeniach ...

mam taki sam materiał /nie gres a terakota glazurowana/ w killku pomieszczeniach

i każde pomieszczenie kładzione jest w inny "deseń - wzór"

cięcie płytek nastepowało pod drzwiami maskowane aluminiowym "prożkiem"

A może jest ktoś na forum, kto ma ułożony taki sam gres w kilku pomieszczeniach ...

mam taki sam materiał /nie gres a terakota glazurowana/ w killku pomieszczeniach

i każde pomieszczenie kładzione jest w inny "deseń - wzór"

cięcie płytek nastepowało pod drzwiami maskowane aluminiowym "prożkiem"

Dzięki Brzoza

U nas (jako że będzie bez progu :wink: ) zostanie najprawdopodobniej cała jedna powierzchnia w kuchni i salonie.