Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOCIEPLENIE ŚCIAN WEŁNĄ MINERALNĄ

Recommended Posts

W lato ruszam z budową,mam zamiar docieplić ściany 24 cm suporex wełną mineralną o gr. 10 cm o gęstości 110 kg\m3 z tego co się orientuje to ściany zew. dociepla się wełną o gęstości od 90 kg \m3,a ja chcę położyć płyty o grubośći i gęstości jw. Cz to wystarczy,proszę o wskazówki i porady.W projekcie jest ściana jednowarstwowa 36cm bet. kom.

W lato ruszam z budową,mam zamiar docieplić ściany 24 cm suporex wełną mineralną o gr. 10 cm o gęstości 110 kg\m3 z tego co się orientuje to ściany zew. dociepla się wełną o gęstości od 90 kg \m3,a ja chcę położyć płyty o grubośći i gęstości jw. Cz to wystarczy,proszę o wskazówki i porady.W projekcie jest ściana jednowarstwowa 36cm bet. kom.

Jeśli pytanie dotyczy grubości to wystarczy i nie. Jeśli dla konkretnych parametów zachowujesz współczynnik przenikania ciepła zgodny z normą to OK, ale coś mi się wydaje, że może być trochę mało.

Z praktycznego punktu widzenia 10cm jest OK, a przynajmniej dla mnie bo mam tak od kilku lat.

Ytong może szybciej się buduje niby nie trzeba docieplać (różne opinie na ten temat można poczytać na forach inter.) no i cena.Jedni powiedzą wełna zamaka drudzy że styropian dziobią ptaki to i to prawda jak robota jest spartolona.

Jak pisałem wcześniej mogę kupic płyty gr.10 cm 110kg\m3 a może się da i o wiekszej gramaturze w cenie przybliżonej do styropianu i w tym sęk,chodzi mi żeby zachowac współczynnik przenikania ciepła.Tak sie składa że pracuje w fabryce co produkuje takie płyty i trochę mam wyrobioną opinię na ten temat.Ale co innego wiedza teoretyczna a co innego praktyka.Dla tego chcę poznać opinie tych co mają takie płyty na ścianach.

Ytong może szybciej się buduje niby nie trzeba docieplać (różne opinie na ten temat można poczytać na forach inter.) no i cena.Jedni powiedzą wełna zamaka drudzy że styropian dziobią ptaki to i to prawda jak robota jest spartolona.

Jak pisałem wcześniej mogę kupic płyty gr.10 cm 110kg\m3 a może się da i o wiekszej gramaturze w cenie przybliżonej do styropianu i w tym sęk,chodzi mi żeby zachowac współczynnik przenikania ciepła.Tak sie składa że pracuje w fabryce co produkuje takie płyty i trochę mam wyrobioną opinię na ten temat.Ale co innego wiedza teoretyczna a co innego praktyka.Dla tego chcę poznać opinie tych co mają takie płyty na ścianach.

W takim wypadku daj 12cm (lub więcej) na ścianę. Wełna fasadowa nie nasiąka, lub nasiąka w stopniu niewelkim o czym pewnie wiesz. Styropian z resztą też nasiąka tylko, że z wysychaniem ma większy problem. :)

Jeśli możesz kupić tylko o takiej grubości to daj 2 warstwy. Drożej, ale cieplej.

Wełna to sie jedynie opłaca dając ją do ściany 3W jako wypełnienie szczeliny.

Nie daj Boże jak do niej dostanie się woda z opadów, a chłonie wode jak gąbka :D :D

Modne to dla ekologów co chcą zeby im ściany "oddychały" :lol: :lol:

Nie lepiej kase przeznaczyć na Ytong zamiast suporeksa :D :D

A pod jakim względem się nie opłaca w 2 warstwowej?

Produkowane wełny fasadowe chłoną wilgoć w stopniu niezagrażającym im i przy wykonaniu zgodnie z technologią są tak samo albo bardziej trwałe od styropianu.

Co do tzw. "oddychania murów" to nie chce mi się przekonywać, jeśli ktoś wierzy tylko w to co można zobaczyć, dotknąć, ugryźć. Cóż pary wodnej nie widać i nie słychać, ale ona jest.

Ogólnie to takie ocieplenie kładzie się trudniej i tynk powinien być solidniejszy, ale jak masz dostęp do tych płyt w pracy i masz dobrą opinię o nich to może warto.

PS:

Ja bym dał 12cm. , tak w sam raz :)

Myślę,że wasze sugestie są jak najbardziej na miejscu ,12 cm o gęstości 110kg\m3 byłoby jak w sam raz .Drugi wariant jaki biorę pod uwagę to 10 cm 130kg\m3 współczynnik oporu cieplnego RD [ 2,50 m2K/W]

Tylko gęstość to żaden parametr. Chyba, że ta 110kg/m3 ma jeszcze gorszy opór cieplny.

Te 2,5 to chyba miało być 25?

Dla przykładu płyta z allegro http://www.allegro.pl/item599409300_super_cena_welna_fasadowa_paroc_fas_3_gr_100_mm.html

Lambda 0,037W/m2K, czyli opór 27,03