Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plot - granica z sasiadem

alladyn71

Recommended Posts

Mam takie pytanie. Jakis czas temu kupilam dom (remontujemy :D ) i dzialka otoczona jest z 3 stron zwykla siatka (calkiem ladna, ale siatka).

Chodzi mi o to, ze sasiad ma psa (duzego) a ja spodziewam sie dziecka i boje sie, ze dziecko bedzie wkladac lapke za plot.

Pomyslalam wiec, ze kupie cos takiego:

http://www.drewpack.com.pl/?k=katalog&w=&d=18

i tym samym odgrodze sie od sasiadow (obu).

Lubie miec swoja prywatnosc, a siatki kompletnie tego nie zapewniaja.

Tyle, ze moj sasiad juz na etapie sadzenia iglaczkow, zaczal sie czepiac, ze sadzimy za blisko plotu (musialam przesadzac :x ) Jemu widocznie odpowaida, ze ma podglad na wszystkich i wszystko.

Pytam zatem, czy mam prawo na wlasnej dzialce, TUZ przy istniejacym plocie postawic takie drewnane ogrodzenie? Bez pytania sasiada o zgode??

Nie wiem jak to zalatwic :-? Boje sie o dziecko, chce troche prywatnosci, ale juz wiem, ze sasiad bedzie robil problemy. Nie chcemy z nim walczyc...dlatego pytam o podstawy prawne i praktyczne.

Co mam zrobic?

Czy ktos mial taki problem?

Pytam zatem, czy mam prawo na wlasnej dzialce, TUZ przy istniejacym plocie postawic takie drewnane ogrodzenie? Bez pytania sasiada o zgode??

na swojej działce tak, nie pytając nikogo o zgodę, pod warunkiem że nie musisz zgłaszać,a jeśli nie chcesz zgłaszać to poniżej 2,20 wysokości

Art. 30. prawo budowlane

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych

miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m ...

No niby tez sobie myslalam, ze to moja dzialka, w woli : Wolnosc Tomku w swoim domku ....ALE ....po tym jak zasadzilam tuz przy siatce iglaczki sasiad "uprzejmie" poprosil mnie o przesadzenie ich, gdyz w/g prawa iglaczki powinny byc sadzona na 0.5m od plotu granicznego.

No i przesadzilam.

Teraz mysle o tym drewnianym plocie...i nie chce inwestowaC KASY (a ogrod duzy ok. 900m2) zebym pozniej musiala wszystko posciagac, bo sasiad znowu wynajdzi jakis punkt prawny, zeby mnie nim zaskoczyc :-?

Martwie takze faktem, iz do siatki od strony sasiada bedzie utrudniony dostep. A jezeli sie uprze ze w tym roku chce malowac siatke? I powie, ze mu moj plot wadzi.

Czy nikt nie postawil podobnego plotka? I moglby mi zdac relacje z reakci sasiadow?

Dzieki za dobre rady :p

No niby tez sobie myslalam, ze to moja dzialka, w woli : Wolnosc Tomku w swoim domku ....ALE ....po tym jak zasadzilam tuz przy siatce iglaczki sasiad "uprzejmie" poprosil mnie o przesadzenie ich, gdyz w/g prawa iglaczki powinny byc sadzona na 0.5m od plotu granicznego.

:p

Nie wiem skąd, te 0,5m. Prawo w tym zakresie stanowi jedynie, ze masz obowiązek usunięcia gałęzi „przechodzących” na działkę sąsiednią. Nie daj się zastraszać. Ogrodzenie możesz postawić nawet w odległości 5cm od granicy – byleby na swoim terenie. O dostęp do siatki sąsiada się nie martw, to jest tylko i wyłącznie jego sprawa – tak czy inaczej nawet teraz, sąsiad nie może malować siatki bez Twojej zgody z Twojej działki.

To Twoje, przyszłe- ogrodzenie, można wykonać tak, aby w przyszłości, możliwa była jego konserwacja – czyli wykonać je tak aby można było zdemontować panele.

Od strony sąsiadów nie musisz nigdzie zgłaszać, ani z nikim uzgadniać budowy ogrodzenia, które w całości jest na Twojej stronie działki – tak jak napisała Dusia.

No i przesadzilam.

A czy wspomniał, gdzie tak napisane, czy tylko postraszył paragrafem bez żadnych konkretów.

Może porozmawiaj z nim.

Przedstaw to co nam tutaj, że dziecko, że siatka, że panele drewniane. Jeżeli się nie zgodzi, pisemko poleconym z informacją, że chcesz stawiać taki a taki płot. Jak będzie się stawiał, niech poda paragrafy.

rób dziewczyno i się nie bój, tylko ja podejrzewam, że będziesz się musiała odsunąć, bo jeśli będziesz robić na takich szpikulcach to sąsiad mógł nawalić betonu, gruzu, kamieni i możesz je połamać przy wbijaniu

Pytanie techniczne czy takie panele wytrzymują mocny wiatr? to jednak będzie kawał ściany, może być problem jak nie ma żadnej zieleni, nie wiem...

• 2 months później...
a niby na podstawie czego ten papierek ma starostwo wydać?? sprawę budowy ogrodzeń wystarczajaco reguluje prawo budowlane o czym napisała Dusia a co do reszty czyli odległości itepe Trociu i SSiwy też już napisali.

Nie mówiłam o pozwoleniu na budowę i nie mówiłam również o zgłoszeniu, mówiłam o normalnej korespondencji ze Starostwem.

A na podstawie czego - no właśnie o to chodzi, że na podstawie niczego, bo nie jest to obiekt budowlany i to, co prawdopodobnie jej odpiszą to to, że kwestii tej nie regulują przepisy prawa budowlanego!

A tzw. "papierki" sa niezwykle istotne w przypadku "@sasiadów@" - sama przerabiam to dzień w dzień!

P.S. widzę ze ludzie nerwowi, jakbyś się zdecydowała to wzór pisma mogę Ci przesłać na maila

pozdro

Teraz mysle o tym drewnianym plocie...i nie chce inwestowaC KASY (a ogrod duzy ok. 900m2) zebym pozniej musiala wszystko posciagac, bo sasiad znowu wynajdzi jakis punkt prawny, zeby mnie nim zaskoczyc :-?

Martwie takze faktem, iz do siatki od strony sasiada bedzie utrudniony dostep. A jezeli sie uprze ze w tym roku chce malowac siatke? I powie, ze mu moj plot wadzi.

A gdy zamiast siatki był mur?? To po pierwsza, sąsiad nie widziałby czy sadzisz iglaki 1m czy 10 cm od muru, a jeśli chodzi o malowanie to czy sąsiad przyszedłby pomalować go z Twojej strony??

Współczuję takiego sąsiada :(

a niby na podstawie czego ten papierek ma starostwo wydać?? sprawę budowy ogrodzeń wystarczajaco reguluje prawo budowlane o czym napisała Dusia a co do reszty czyli odległości itepe Trociu i SSiwy też już napisali.

Nie mówiłam o pozwoleniu na budowę i nie mówiłam również o zgłoszeniu, mówiłam o normalnej korespondencji ze Starostwem.

A na podstawie czego - no właśnie o to chodzi, że na podstawie niczego, bo nie jest to obiekt budowlany i to, co prawdopodobnie jej odpiszą to to, że kwestii tej nie regulują przepisy prawa budowlanego!

A tzw. "papierki" sa niezwykle istotne w przypadku "@sasiadów@" - sama przerabiam to dzień w dzień!

jak już dostaniesz tę odpowiedź na podstawie niczego to z checią przeczytam

a z ciekawosci o co pytasz starostwo ?