Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont stuletniego domu - brak dokumentacji

dannygsx

Recommended Posts

Witam, nie wiem do ktorego forum sie klasyfikuje moje pytanie, a jest nastepujace.

Chcemy sie podjac remontu budynku gospodarczego i domu na wsi, problem polega natym, ze dom ma ponad sto lat, ale zabytkiem nie jest i nie posiadamy zadnej dokumentacji, ani projektow, a remontowac trzeba, zeby komus cos na glowe nie spadlo.

Nie wiem jak sie za to wszystko zabrac, czy wzywac architekta i robic projekt na istniejacy juz dom, czy remontowac bez pozwolen, zgloszen, itd...(wychodzac z zalozenia ze "nie ma projektu, nie ma dowodow")?

Z drugiej strony wole spac spokojnie, a porzadek musi byc.

Prosze o jakakolwiek rade.

Pozdrawiam

Danny

Witam, nie wiem do ktorego forum sie klasyfikuje moje pytanie, a jest nastepujace.

Chcemy sie podjac remontu budynku gospodarczego i domu na wsi, problem polega natym, ze dom ma ponad sto lat, ale zabytkiem nie jest i nie posiadamy zadnej dokumentacji, ani projektow, a remontowac trzeba, zeby komus cos na glowe nie spadlo.

Nie wiem jak sie za to wszystko zabrac, czy wzywac architekta i robic projekt na istniejacy juz dom, czy remontowac bez pozwolen, zgloszen, itd...(wychodzac z zalozenia ze "nie ma projektu, nie ma dowodow")?

Z drugiej strony wole spac spokojnie, a porzadek musi byc.

Prosze o jakakolwiek rade.

Pozdrawiam

Danny

Zależy jeszcze co miałoby być robione w ramach remontu. Bo jesli sporo i cała papierologia w pełni legalna to może lepiej wybudować obok drugi?

No za ciekawie to to nie wyglada, w budynku gospodarczym trzeba bedzie caly dach od nowa zrobic. W domu tez nie ciekawie, wiezba jest w sumie dobra, ale bez jej rozebrania nie da sie dobrze ocieplic dachu (folie, kontrlaty ktorych brak, welna min., itd.), ze o adaptacji poddasza nie wspomne.

Ale mimo to dzieki za poczatkowe wskazowki.

Pozdrawiam