h3atb3at 02.04.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 No właśnie. "Od zawsze" marzy mi się parterowy domek z czerwonej cegły pełnej. Natomiast, mimo najszczerszych chęci, prawie nic na temat ścian z tego materiału nie znalazłem na forum. Czy nikt już nie buduje z takiego klasycznego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h3atb3at 02.04.2009 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mnie cały czas chodzą po głowie wszystkie ściany z cegły. Ale żeby było ciepło i dobrze wyglądało to pewnie trzebaby zrobić ścianę 3W - patrząc od wewnątrz: - mur o grubości 2 x cegła;- styropian+pustka;- 1 x cegła jako elewacja. Czy dobrze myślę? Może da się jakoś inaczej? No i może by ktoś pomógł mi oszacować koszt takich ściany w porównaniu do bardziej powszechnych obecnie technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ulala to Ty rzeczywiście kościół budujesz mur 2x cegła oznacza 2x25+zaprawa to praktycznie 52cm sprawa dobra dla sado-maso policz sobie 90szt/m2 (przy ścianie gr. 1c czyli 25cm ) same cegły to już lepiej silkęprawda mpoplaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 uuuu... hes miło Cię widzieć ... ... ... ... było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 proponuje z małą modyfikacją osłonówka 12 cm cegła w srodek styropian z wentylacją od środka 19 cm max powinno byc taniej /dlatego, ze max ma 18,8 cm zamiast 25 cegły i mniej zaprawy , a od srodka i tak pewno cegłe zatynkowałbyś/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.04.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 http://www.malarze.com/obrazy/kobzdej_podaj.jpg cegły /dużo/, zaprawa /dużo/, ludzie /dużo/ i naprzód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h3atb3at 02.04.2009 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ulala to Ty rzeczywiście kościół budujesz mur 2x cegła oznacza 2x25+zaprawa to praktycznie 52cm sprawa dobra dla sado-maso policz sobie 90szt/m2 (przy ścianie gr. 1c czyli 25cm ) same cegły to już lepiej silkę prawda mpoplaw? coś nie rozumiem chyba. Wymiary cegły tradycyjnej to: - długość 25 cm; - szerokość 12 cm; - wysokość 6,5 cm. Zatem skąd 52 cm? A coś takiego miałem na myśli: http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/tradycyjna_2_.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h3atb3at 02.04.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 proponuje z małą modyfikacją osłonówka 12 cm cegła w srodek styropian z wentylacją od środka 19 cm max powinno byc taniej /dlatego, ze max ma 18,8 cm zamiast 25 cegły i mniej zaprawy , a od srodka i tak pewno cegłe zatynkowałbyś/ właśnie chcę mieć od środka prawdziwą cegłę tak samo jak i z zewnątrz. Może to nieco dziwne, ale znacznie bardziej podoba mnie się taki nieotynkowany ceglany mur od każdego innego jaki w życiu widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.04.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ulala to Ty rzeczywiście kościół budujesz mur 2x cegła oznacza 2x25+zaprawa to praktycznie 52cm sprawa dobra dla sado-maso policz sobie 90szt/m2 (przy ścianie gr. 1c czyli 25cm ) same cegły to już lepiej silkę prawda mpoplaw? coś nie rozumiem chyba. Wymiary cegły tradycyjnej to: - długość 25 cm; - szerokość 12 cm; - wysokość 6,5 cm. Zatem skąd 52 cm? A coś takiego miałem na myśli: http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/tradycyjna_2_.jpg mur na obrazku ma przecież ok pół metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 a co tu nie rozumieć?na zdjęciu 1xc - pustka - 1/2 c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 właśnie chcę mieć od środka prawdziwą cegłę tak samo jak i z zewnątrz. Może to nieco dziwne, ale znacznie bardziej podoba mnie się taki nieotynkowany ceglany mur od każdego innego jaki w życiu widziałem. oj, krotko żyjesz, to i nie wiesz, ze nie wszystko co się podoba jest dobre. Bo gdyby tak było, to nie byłoby rozwodów. A przecież się podobała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ... No i może by ktoś pomógł mi oszacować koszt takich ściany w porównaniu do bardziej powszechnych obecnie technologii. w porównaniu do materiałów o duzych gabarytach - murowanie z cegły to manufaktura ... trzeba znaleźć nienerwowego murarza, który murowałby w dniówce /na akord nie zarobiłby nawet na sól do kwaśnego mleka/ fuguje każda cegła i szmatką czyści kazda plamke z zaprawy ... mało realne abyś takiego znalazł ... chyba ze w rodzinie jest jakiś dziadek/teść/ - murarz - pasjonat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.04.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 proponuje z małą modyfikacją osłonówka 12 cm cegła w srodek styropian z wentylacją od środka 19 cm max powinno byc taniej /dlatego, ze max ma 18,8 cm zamiast 25 cegły i mniej zaprawy , a od srodka i tak pewno cegłe zatynkowałbyś/ właśnie chcę mieć od środka prawdziwą cegłę tak samo jak i z zewnątrz. Może to nieco dziwne, ale znacznie bardziej podoba mnie się taki nieotynkowany ceglany mur od każdego innego jaki w życiu widziałem. Jak już tu było 100 krotnie wspominane na zewnątrz zwykła cegła się nie nadaje. Poszukaj choć zendrowej lub zendrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 wg KNR bodajże 2,4 rg/m2przy max itp to ok 1,2 rg, czyli 2x robocizna ta "normalna"warto, szczególnie dla tej gównianej (jak teraz produkują) cegły bez tynków, która na elewację bez wyprawy się nie nadaje, wewnątrz min jakaś porządna (czyt. nietania) impregnacja czyli min kl.15 aby coś z tego bylokoszt? nie mam pojęcia, ale celowałbym w x2 od ogólnie przyjętych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.04.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 a jeszcze jakby użyć ręcznie formowanych cegieł...cud-miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 02.04.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 No właśnie. "Od zawsze" marzy mi się parterowy domek z czerwonej cegły pełnej. Natomiast, mimo najszczerszych chęci, prawie nic na temat ścian z tego materiału nie znalazłem na forum. Czy nikt już nie buduje z takiego klasy cznego materiału? jak jest kasa-to nie ma czego sie obawiac,np.w belgii kazdy budowany dom jest oblozony cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h3atb3at 02.04.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 a jeszcze jakby użyć ręcznie formowanych cegieł... cud-miód no właśnie ja o tym... W kosztorysie domu są mury z Ytonga i mają kosztować około 25 tys zł. Zatem biorąc pod uwagę całkowity koszt chałupy aż tak źle to nie wygląda.... no chyba, że o czymś nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.04.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ściany to jeden z najtańszych elementów domu I taki przyjemny,szybko rośnie ,przybywa w górę a forsy dużo nie idzie. Odwrotnością tego miłego okresu jest wykończeniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.04.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 a jeszcze jakby użyć ręcznie formowanych cegieł... cud-miód a po co? przecież i tak tynk wszystko zakryje... no chyba że bez tynkowania tylko jak puścić przewody elektryczne? w peszlach po ścianie? efekt może być nie teges... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.04.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 efekt zewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts