Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła pełna? Chciałbym ale się boję...

Recommended Posts

a jeszcze jakby użyć ręcznie formowanych cegieł...

cud-miód

a po co? przecież i tak tynk wszystko zakryje... no chyba że bez tynkowania tylko jak puścić przewody elektryczne? w peszlach po ścianie? :o efekt może być nie teges...

nie słyszały o bezprzewodowym przekazywaniu energii??? :o :o :o

już podobno tak telefony doładowują... znaczy, na razie jeden telefon... :(

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż... Takiego grubego muru, to ja nie mam. Jednak postawiłam niewielki budynek gospodarczy (6x8 m) z cegły ręcznie formowanej. Cena cegły to jedno, ale znaleźć murarza, który takie cudo położy to zupełnie oddzielny problem. Byli tacy, którzy chcieli policzyć jak za położenie klinkierówki.

Cegiełka kl 20 z cegielni http://www.hoffmanowska.pl/ , przecudnie wygląda na elewacji chociaż nie jest fugowana. Zaimpregnowałam ją tylko jakimś specyfikiem, bo miałam pewne obawy...

Mnie cały czas chodzą po głowie wszystkie ściany z cegły. Ale żeby było ciepło i dobrze wyglądało to pewnie trzebaby zrobić ścianę 3W - patrząc od wewnątrz:

- mur o grubości 2 x cegła;

- styropian+pustka;

- 1 x cegła jako elewacja.

Czy dobrze myślę? Może da się jakoś inaczej?

Mnie przy pierwszym podejściu architekt zaproponował szkieletora obudowanego od zewnątrz cegłą:

- super ciepło

- dobrze wygląda

Ale mamy za tanią siłę roboczą czyli za tanie domy murowane czyli nie opłaca się budować szkieletora.

a jeszcze jakby użyć ręcznie formowanych cegieł...

cud-miód

a po co? przecież i tak tynk wszystko zakryje... no chyba że bez tynkowania tylko jak puścić przewody elektryczne? w peszlach po ścianie? :o efekt może być nie teges...

nie słyszały o bezprzewodowym przekazywaniu energii??? :o :o :o

już podobno tak telefony doładowują... znaczy, na razie jeden telefon... :(

po co się nabijasz? dorzuć może coś bardziej konstruktywnego do dyskusji.

A instalacja elektryczna to akurat najmniejszy problem - bez kłopotu da się ją zrobić nie ruszając specjalnie ścian z cegły.

Wszystko się da i wszystko kwestia pieniędzy.

Musisz się zastanowić czy naprawdę tego tak bardzo chcesz i czy kiedyś nie będziesz żałowała wydanej kasy jak np. ci się znudzi i go otynkujesz.

Jeśli w pełni władz umysłowych odpowiesz dwa razy twierdząco i będzie cie stać (uwaga kryzys też ma swój kryzys) to nie ma przeszkód budowania z cegły a nawet są zalety.

Tako mur będzie miał dużą bezwładność cieplną, łatwo zastosować wełnę jako ocieplenie.

Ważne, żeby przy elewacji dać dobrej jakości cegłę, bo te często pozostawiają wiele do życzenia. (W moim mieście Łodzi stoją ponad stuletnie fabryki z cegły która przy restauracji po przeszlifowaniu wygląda jak nowa, a na mojej budowie po jednaj zimie cegiełki na palecie mają wykruszenia)

Co do pustki powietrznej to nie warto , jest to relikt z czasów kiedy styropian był drogi, albo w ogóle nieosiągalny.

Ja proponuję układ:

25 cegła, 12 wełna, 12 cegła.

Ale przede wszystkim proponuję się zastanowić. Na takie coś bez tynku może być trudniej kupca znaleźć, a różnie to w życiu bywa. No ale "zrealizować marzenie" to jest bezcenne.

Jest jeszcze rozwiązanie pośrednie czyli dowolny materiał konstrukcyjny i trzecia warstwa z jakiejś cegły elewacyjnej.

PS:

Tak w ogóle to lubię ludzi śmiałych i czasem idących po prąd.

Powodzenia

No cóż... Takiego grubego muru, to ja nie mam. Jednak postawiłam niewielki budynek gospodarczy (6x8 m) z cegły ręcznie formowanej. Cena cegły to jedno, ale znaleźć murarza, który takie cudo położy to zupełnie oddzielny problem. Byli tacy, którzy chcieli policzyć jak za położenie klinkierówki.

Cegiełka kl 20 z cegielni http://www.hoffmanowska.pl/ , przecudnie wygląda na elewacji chociaż nie jest fugowana. Zaimpregnowałam ją tylko jakimś specyfikiem, bo miałam pewne obawy...

A zdjecie jakies mozna??? Bardzo prosze... My wlasnie na tygodniach zabieramy sie do budowy domu i elewacja ma byc z cegly hoffmanowskiej.

I faktycznie znalezienie kogos, kto te elewacje zrobi jest niemalym problemem. Ale sciana nosna ma byc z porothermu.

Żona chciała koniecznie w domu jedną ścianę z cegły nietynkowanej. Pierwszy problem to znalezienie murarza - nawet z U220 nie chcieli za bardzo murować. Skończyło się na kominie nietynkowanym z klinkieru. Klinkier udało się nam kupić w cenie pełnej cegły (nie pamiętam już czy II gatunek czy pozagatunkowy). Zafugowane na równo z cegłą. Wygląda jak normalny mur z cegły (współczesne cegły wcale nie wyglądają na mur z cegły).

Właśnie cena

ale żeby to jeszcze szlaczkiem nie wyszło

Dzisiejsi murarze - już brak tych umiejętności

Nie szydzę ale wiem coś o tym - stawiałem kawałek ściany 3,3m w górę ale nie wyszło to super ciekawie (a chrzaniłem się z tym evil: ). Górole od więźby śmiali się z moich wyczynów dopóki sami nie spróbowali Uśmiechy im zszedł z twarzy :

wg KNR bodajże 2,4 rg/m2

przy max itp to ok 1,2 rg, czyli 2x robocizna ta "normalna"

przypomniały mi się dawne czasy

http://img55.imageshack.us/img55/6181/murarskabv3.jpg

34m2 czyli 10,4 m2 na łeb w 45min przy 1c

stachanowcy

stąd czlowiek z marmuru

to byli Ludzie z ideą, niezależnie kto nimi manipulował, PODZIWIAM ich bezinteresowne (w końcu) poświęcenie

teraz nikt nie kiwnie paluchem za darmochę - do tego doszlo

Dobrze dobrana cegla elewacyjna (zendrowka,licowa - jest tansza od klinkierowej) i oczywiscie odpowiednio wymurowana to cudo.Wyzej wspomniano o cegle recznie formowanej,licowej,charakteryzuje sie ona wieksza nasiakliwoscia niz klinkierowa, nie wiem dokladnie,producenta trzeba spytac mysle ok 15-20%,klinkierowka ok 6%.Po obmurowaniu mozna zabezpieczyc specjalnym preparatem, lub zostawic tak jak jest.

Dzis juz sie nie buduje pelnych murow z cegly,najczesciej sciany 3 warstwowe: pustak/cegla max -izolacja(welna,styropian) - oblicowka z cegly licowej,klinkierowej. W Polsce problem ze znalezieniem murarza,ktory by to robil.Generalnie cegla licowa/zendrowka recznie formowana jest o nieregularnym ksztalcie (choc wymiary standardowe) i efekt na scianie jest inny niz kladlo by sie klinkierowke (prawie idealnie regularny ksztalt).W kazdym razie cos pieknego.

Sama cegla licowa (nie klinkierowa) nie powinna w hurcie kosztowac duzo, w ubieglym roku wyslalem pytanie o cene do jednej z cegielni w Krasniku (zaglebie ceglane) odpowiedz 1PLN sztuka,w razie wiekszych zamowien nawet 0.8PLN.Jednak koszt ich polozenia,jesli znalazloby sie fachowca,bylby dosc duzy z uwagi na pracochlonnosc oblicowania.Generalnie cena oblicowania od sztuki na murze.Uzalezniona od tego,czy zleceniodawca zapewnia material i narzedzia (cegle wylaczamy,bo wiadomo ze zleceniodawcy,chodzi mi o piasek,cement,betoniarka).Podejrzewam,ze cena od polozenia sztuki cegly od 2 PLN.W gruncie rzeczy prosta,nieskomplikowana robota,wymagajaca niewielkiego rozplanowania i wyliczen materialowych.

wg KNR bodajże 2,4 rg/m2

przy max itp to ok 1,2 rg, czyli 2x robocizna ta "normalna"

przypomniały mi się dawne czasy

http://img55.imageshack.us/img55/6181/murarskabv3.jpg

34m2 czyli 10,4 m2 na łeb w 45min przy 1c

stachanowcy

stąd czlowiek z marmuru

to byli Ludzie z ideą, niezależnie kto nimi manipulował, PODZIWIAM ich bezinteresowne (w końcu) poświęcenie

teraz nikt nie kiwnie paluchem za darmochę - do tego doszlo

Akurat.

Cała brygada zapieprzała na konto tej trójki.

Tak jak asy lotnicze ZSRR w czasie II WŚ

Leciał taki otoczony ,chroniony przez cztery dywizjony ,które naganiały mu ostatniego ,wycpykanego z amunicji szwaba i on go łaskawie dobijał.

Też mi się podoba PRAWDZIWA cegła.

Więc postanowiliśmy z żoną, że jedną taką ścianę sobie w nowopowstającym domu postawimy. Jest to ściana nośna (25 cm) ale wewnętrzna więc będzie ją widać wewnątrz z dwóch stron.

Trochę kłopotu miałem ze znalezieniem ciekawej cegły. Bo na taką za 3 zł/sztuka x 3000 sztuk =10 tys zł, to stwierdziłem że mnie nie stać, a i tak miałem wrażenie syntetycznej mechaniczności w tych "ręcznie formowanych" cegłach.

Zwykłe cegły w hurtowniach były gładkie i równiutkie, jednym słowem nudne.

Już myśleliśmy o cegle rozbiórkowej – ale ta jest zawsze poobtłukiwana i trzeba kolejnej osoby do ich oczyszczania.

ALE w jednej z pobliskich cegielni znalazłem cegłę II klasy, która była poprzepalana, trochę pokrzywiona ale miał to COŚ. No i ten malinowy kolor! Żonie też się spodobała. Jedyny problem polegał na tym ze musiałem sobie ją sam przebrać - tzn wybrać te cegły które mi się podobają. Przerzuciłem ręcznie jakieś 7 tys cegieł (bite dwa dni pracy - nadgarstki bolały), ale warto było. Zapłaciłem niecałe 90 gr/szt brutto i wygląda to gites, no i jest prawdziwą cegłą! Murarze kleli pod nosem, ale co tam - "klient nasz Pan".

Chciałem jasną spoinę, ale posłuchałem żony i jest na zwykłej -szarej. Najlepiej wyglądało kiedy spoina była jeszcze mokra (ciemno-szara), więc będę ją chciał potem czymś nasączyć aby ściemniała (tylko czym? może pokostem?)

Ściana jest pomiędzy kuchnią a salonem z szerokim przejściem z łukiem zamiast nadproża. Powiedziałem żonie że to wygląda jak w zamku. Czy nie chciałaś mieszkać w zamku? A ona na to że chciała, ale w PAŁACU i weź tu dogódź babie.