Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odlewanie płytek chodnikowych

Recommended Posts

Jak ma być tanio, ale niekoniecznie super estetycznie, to proponuję coś takiego (z własnego doświadczenia):

Napisaliśmy pismo do urzędu miasta/gminy z prośbą o stare płytki chodnikowe (zdejmowane przy okazji remontu drogi). Dostaliśmy zgodę na piśmie (chyba 200 szt.) - to taki dupochron, nikt nie może zarzucić, że kradzione.

Z tym papierem poszliśmy do robotników, chociaż akurat dla nich było ono zupełnie nieistotne:-)

Za ustaloną kwotę przywieżli płytki w łyżce spycharki (jakieś 2 km, kilka kursów). Koszt wyszedł około 1zł/szt. Płytki 50x50 cm.

Wyłożyłem je na razie pod blaszanym garażem i jestem z tego rozwiązania zadowolony. Wyszło tanio i mogłem zrobić sam.

Estetyka - jak na krzywym chodniku:-)

A jeżeli nie ma sie stołu wibracyjnego

Jak można taki stół zastąpić

??

Raczej nie zastąpisz. Bez betoniarki można się obejść a bez wibrowania gorzej. Robiliśmy z ojcem taką kostkę to wiem. Jak jest wibrowane to można wyciągać z formy od razu (beton się daje bardziej suchy). Mieliśmy tylko coś koło 5 foremek a wybrukowane jest z 50m2 (więcej i tak nie właziło na raz na stół).

Z kolei dziadek miał formę w postaci deseczek z haczykami. Robił w ten sposób płytki i krawężniki. Po wylaniu czekało się aż wyschnie, odpinało haczyki i w ten sposób można było zdjąć formę. Nie widziałem jak robił ale domyślam się że dawał bardziej płynny beton.

Pan Barbossa

OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... i wszelakiej wiedzy radzi, słuchajcie jego rad, bo jest mądry i dowcipny. Wybudujmy mu ambonę

nie godzien jam ambony stopami swemi plugawymi brukać

spokojnie Kolego, ucz się od mądrzejszych, takich jak Ja, a kiedyś i Ty zyskasz uznanie, do tego trzeba cięzkiej organicznej pracy od podstaw, nie bój się jej

Kratka zurowa jest 60/40

czyli na dlugosc by mi weszlo ok 12 sztuk

i pasy by bylo 60 cm dosc szerokie, z samochody nie wychodziloby sie na trawnik tylko na kostke-kratke

Co sadzicie o tym

czy kratke ułożyć wzdłuz - pasy by były szerokosci 40 cm

czy w szerz -pasy szerokosci 60cm

Jeśli żona chodzi w obcasach to odpada :) Dla samochodów jest OK.