Marmark 03.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Jak ma być tanio, ale niekoniecznie super estetycznie, to proponuję coś takiego (z własnego doświadczenia): Napisaliśmy pismo do urzędu miasta/gminy z prośbą o stare płytki chodnikowe (zdejmowane przy okazji remontu drogi). Dostaliśmy zgodę na piśmie (chyba 200 szt.) - to taki dupochron, nikt nie może zarzucić, że kradzione. Z tym papierem poszliśmy do robotników, chociaż akurat dla nich było ono zupełnie nieistotne:-)Za ustaloną kwotę przywieżli płytki w łyżce spycharki (jakieś 2 km, kilka kursów). Koszt wyszedł około 1zł/szt. Płytki 50x50 cm. Wyłożyłem je na razie pod blaszanym garażem i jestem z tego rozwiązania zadowolony. Wyszło tanio i mogłem zrobić sam. Estetyka - jak na krzywym chodniku:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 A jeżeli nie ma sie stołu wibracyjnego Jak można taki stół zastąpić ?? Raczej nie zastąpisz. Bez betoniarki można się obejść a bez wibrowania gorzej. Robiliśmy z ojcem taką kostkę to wiem. Jak jest wibrowane to można wyciągać z formy od razu (beton się daje bardziej suchy). Mieliśmy tylko coś koło 5 foremek a wybrukowane jest z 50m2 (więcej i tak nie właziło na raz na stół). Z kolei dziadek miał formę w postaci deseczek z haczykami. Robił w ten sposób płytki i krawężniki. Po wylaniu czekało się aż wyschnie, odpinało haczyki i w ten sposób można było zdjąć formę. Nie widziałem jak robił ale domyślam się że dawał bardziej płynny beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.04.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Pan Barbossa OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... i wszelakiej wiedzy radzi, słuchajcie jego rad, bo jest mądry i dowcipny. Wybudujmy mu ambonę nie godzien jam ambony stopami swemi plugawymi brukać spokojnie Kolego, ucz się od mądrzejszych, takich jak Ja, a kiedyś i Ty zyskasz uznanie, do tego trzeba cięzkiej organicznej pracy od podstaw, nie bój się jej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 03.04.2009 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Mysle jeszcze o pasach, zamiast wylewac pale chce kratke betonowa 60/40na 7 cm lu 10 cm grubaCo o tym myslicieCzy kratka betonowa jest dobra pod podjazd? Tomkii, jak wam to kosztowo wychodziło, czy taniej niz kostka kupna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 03.04.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 na allegro jest gość co oferuje coś takiego http://www.allegro.pl/item596060092_kostka_brukowa_tanio_sprawdz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.04.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Tomkii, jak wam to kosztowo wychodziło, czy taniej niz kostka kupna? Wtedy kiedy to robiliśmy (bo ja wiem - z 10-15 lat temu) to kostka była koszmarnie droga. Wtedy się opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 03.04.2009 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Kratka zurowa jest 60/40czyli na dlugosc by mi weszlo ok 12 sztuk i pasy by bylo 60 cm dosc szerokie, z samochody nie wychodziloby sie na trawnik tylko na kostke-kratkeCo sadzicie o tymczy kratke ułożyć wzdłuz - pasy by były szerokosci 40 cmczy w szerz -pasy szerokosci 60cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.04.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Kratka zurowa jest 60/40 czyli na dlugosc by mi weszlo ok 12 sztuk i pasy by bylo 60 cm dosc szerokie, z samochody nie wychodziloby sie na trawnik tylko na kostke-kratke Co sadzicie o tym czy kratke ułożyć wzdłuz - pasy by były szerokosci 40 cm czy w szerz -pasy szerokosci 60cm Jeśli żona chodzi w obcasach to odpada Dla samochodów jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 03.04.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Misytrzu BarbossaOLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...badali ci kiedyś iloraz inteligiencji bo coś jakby bez logiki piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.04.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 dali radę tylko iloczynpodobno drzemie we mnie kilka dod(oczywiście chodzi o te iloczyny, nie o cycki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 03.04.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 To życzę miłego dnia, chętnie bym jeszcze popisał ale już nie mam czasu. Trochę też jakby odeszliśmy od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 03.04.2009 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Czy kratka azurowa grubosci 7 cm wystarczy na podjazd, jezeli pod kratke dam podsypke z piasku i troche cementu?Jak grubo powinno sie dac daka podsypke?Czy im grubiej tym lepiej, czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 03.04.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 A ja potrzebuje 240m2 dachówki ceramicznej, najlepiej angoba szlachetna, jaki byłby koszt wykonania Dla piętnastu metrów kwadratowych płytek żeby uruchamiać produkcję? Najtaniej będzie po prostu kupić gotowe i cieszyć sie jakością wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 06.04.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Mysle, że zdecydyje sie na pasy ale z kotki brukowejOgladalem pasy z kratki, i dziwnie sie chodzi raz, kostka lepiej wyglada - dwa, trz w dziurach bedzie zawsze brudno i nie wyrosnie trawa Jak gruba podsypke powinno się klasc pod kostke brukowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 07.04.2009 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Sorry, ze odpowiadam sam sobie na wypowiedz Czy pasy (ok 60 -80 cm szerokosci) zrobione z kostki brukowej beda sie rozjedżaćna boki bo nie beda tryszymane kraweżnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts