Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla stojących przed dylematem: dachówka cementowa&cerami

ifka13

Recommended Posts

[quote="

Nie denerwuj się , nie denerwuj - jest lepsza - najgorsza ceramika jest lepsza od najlepszego cementu ...

Widzisz mam diametralnie odmienne zdanie niż Twoje, czyli lepszy dobry beton, niż byle jaka ceramika , te z powłokami typu Cisar to już wogóle nie ma o czym mówić. Zresztą nie martw się ,Twoja" ceramika" też porośnie, to tylko kwestia czasu i odpowiednich warunków :D

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Samo stwierdzenie, ze szukam dachowki ceramicznej w cenie do 35 zl jest smieszne. Niestety nie ma sie co ludzic, jesli jeszcze kilka lat temu ceramika kosztowala od 50zl m2 w gore, to teraz takie kwiatki wychodza. I niestety nie jest to spowodowane tym ze firmy walcza o klienta dajac dobry jakosciowo produkt za mniejsze pieniadze. Teraz jest taki sam efekt sa np z wedlinami. Nie chce klient zaplacic za naturalne szyneczke iles tam zlotych, OK, to niech wcina 1,7kg szynki zrobionej z 1kg mieska. Tak samo tutaj. Masz tako jakosc za jaka placisz. Lepiej wziasc dobry cement, przynajmniej nie bedzie niespodzianek po kilku latach.

Pozdrawiam

Co za bzdury!! Dla mnie nie ma w tym nic śmiesznego. Jeżeli poprawi Ci to nastrój to kup sobie dachówkę na 100zł/m2 ale nie mieszaj ludziom w głowach.

Gościu nie miesza tylko prawdę Ci pisze, co z tym zrobisz , Twoja sprawa...

Widzisz mam diametralnie odmienne zdanie niż Twoje, czyli lepszy dobry beton, niż byle jaka ceramika , te z powłokami typu Cisar to już wogóle nie ma o czym mówić. Zresztą nie martw się ,Twoja" ceramika" też porośnie, to tylko kwestia czasu i odpowiednich warunków :D

Hmmmmm - skoro tak mówisz ... - widocznie jesteś obdarzony jedyną słuszną i niepodważalną wiedzą ...

Ja jednak widzę za oknami i na dachach co innego - jedyny fakt z którym się z Tobą zgadzam to że mieszkam na wsi , dookoła mnie mnóstwo sadów a las jest niedaleko - dwa dachy sąsiadów pokryte betonem z jakimiś szklącymi powłokami - miejscowo porośnięte mchem i brudne jak sto pięćdziesiąt - jeden dach pomiędzy nimi pokryty ceramiką / nie będę pisał jaki producent dachówki - a można się łatwo domyślić że taki jak na moim dachu / - pięć lat - a dachówka wygląda jakby ją wczoraj dekarze kładli na dach .

Jak napisałem powyżej - dla mnie wybór był prosty jak świński ogon - wystarczyło popatrzyć za okno i zapytać sąsiadów co maja na dachach ...

No ale skoro Ty twierdzisz inaczej - widocznie ja jestem ślepy i głuchy ...

No ale przecież sprawa jest oczywista. Jak weźmiesz do ręki dach betonową i ceramiczną to od razu widać, że betonowa nie jest gładka, ma pory które sprzyjają większej nasiąkliwości. Brass Cisar to tylko marketing który dobrze działa na psychologię. Niby druga powłoka ale co to daje? U mnie ceramika w porównywalnej cenie doo Brassa i ciężar dach mniejszy. Oczywiście nie namawiam ale takie są fakty a dachówka ta czy inna na pewno nas przeżyje. Co innego blacha.

Samo stwierdzenie, ze szukam dachowki ceramicznej w cenie do 35 zl jest smieszne. Niestety nie ma sie co ludzic, jesli jeszcze kilka lat temu ceramika kosztowala od 50zl m2 w gore, to teraz takie kwiatki wychodza. I niestety nie jest to spowodowane tym ze firmy walcza o klienta dajac dobry jakosciowo produkt za mniejsze pieniadze. Teraz jest taki sam efekt sa np z wedlinami. Nie chce klient zaplacic za naturalne szyneczke iles tam zlotych, OK, to niech wcina 1,7kg szynki zrobionej z 1kg mieska. Tak samo tutaj. Masz tako jakosc za jaka placisz. Lepiej wziasc dobry cement, przynajmniej nie bedzie niespodzianek po kilku latach.

Pozdrawiam

Co za bzdury!! Dla mnie nie ma w tym nic śmiesznego. Jeżeli poprawi Ci to nastrój to kup sobie dachówkę na 100zł/m2 ale nie mieszaj ludziom w głowach.

Mogę spróbować załatwić materiał w lepszej cenie :D Euronit, rynny stalowe powlekane także, Braas również. na robociznę dam lepszą cenę, jeśli Was to interesuje to zapraszam ne email

To chyba wyjaśnia Twoją fascynacje dachówką cementową :-?

Ale masz racje co z tym zrobię to moja sprawa...

powiedzcie- na co zwracać uwagę wybierając dachówkę: mam na myśli sprawę rozwiązania konstrukcyjnego mocowania dachówek, wysokości, ilości zamków itp: braas, roben, koramic L15- jakie wartości to min standard, a co jest dobre, a co jest bardzo dobre? Powiem że te zamki pionowe w L15 byly duuużo wyższe niż w robenie, ale czy to aż tak ważne?[/u]

Czy to prawda że dachówki ceramiczne powinno się brać(już do ołożenia na dach) raz z jednej raz z drugiej(trzeciej, czwartej, itd.) palety, dlatego że odcienie mogę się minimalnie różnić? Powiedział mi to jakiś dekarz, ale nie jestem pewien czy to prawda. Ktoś coś na ten temat wie?[/i]

Pozdrawiam

Mogę spróbować załatwić materiał w lepszej cenie :D Euronit, rynny stalowe powlekane także, Braas również. na robociznę dam lepszą cenę, jeśli Was to interesuje to zapraszam ne email

To chyba wyjaśnia Twoją fascynacje dachówką cementową :-?

Nie wiem co chciałeś udowodnić tym ostatnim wpisem, ale moje fascynacje zostaw dla mnie ok. ? natomiast co ty z tym zrobisz co napisałem, to już naprawdę ..... mnie obchodzi.

Hmmmmm - skoro tak mówisz ... - widocznie jesteś obdarzony jedyną słuszną i niepodważalną wiedzą ...

Ja jednak widzę za oknami i na dachach co innego - jedyny fakt z którym się z Tobą zgadzam to że mieszkam na wsi , dookoła mnie mnóstwo sadów a las jest niedaleko - dwa dachy sąsiadów pokryte betonem z jakimiś szklącymi powłokami - miejscowo porośnięte mchem i brudne jak sto pięćdziesiąt - jeden dach pomiędzy nimi pokryty ceramiką / nie będę pisał jaki producent dachówki - a można się łatwo domyślić że taki jak na moim dachu / - pięć lat - a dachówka wygląda jakby ją wczoraj dekarze kładli na dach .

Jak napisałem powyżej - dla mnie wybór był prosty jak świński ogon - wystarczyło popatrzyć za okno i zapytać sąsiadów co maja na dachach ...

No ale skoro Ty twierdzisz inaczej - widocznie ja jestem ślepy i głuchy ...

To raczej Ty jesteś przekonany, nad wyższością swojej " ceramiki" nad jakimś tam byle jakim porowatym betonem. No i ok. niech Ci tam będzie. Dla mnie porastanie jest rzeczą względną. Liczą się inne pozostałe parametry, niż tylko sam błyszczący lakier. Pamiętaj , nie każdy ładnie polakierowany samochód , dobrze jeździ :D Co do pokryć leżących na dachach, to ja z reguły widuję przeważnie same imitacje pokryć oryginalnych... Udanej i bezproblemowej eksploatacji życzę.

Ciężar mniejszy?

Dziwne ,zawsze to ceramiczna była cięższa

Dam przykład:

Romańska cisar Brass - 43kg/m2
    Tegalit cisar Brass - 52.5/m2

Roben falista plus - 38,52/m2

Duża waga świadczy (zazwyczaj) o dobrej jakości dachówki - większa gęstość, mniejsza nasiąkliwość.

Twoje porównanie wydaje mi się mało adekwatne. Roben to raczej średni przedstawiciel dachówek ceramicznych, a Braas to jedna z najlepszych dachówek cementowych. Należy ją więc porównać do ceramiki wysokiej jakościowo: Rupp-a, Creaton-a czy Meyera-Holsen-a. Ich waga to od 50kg/m w przypadku Meyera do nawet 60 w przypadku Creatona.

Wg mnie pytanie nie brzmi: Który typ dachówek jest lepszy? Ale czy warto zainwestować tyle kasy w dachówkę ceramiczną. Jeszcze rok temu odpowiedział bym zdecydowanie tak. Ale przy dzisiejszych cenach ceramiki nie jestem już tego taki pewien. 3 modele które mi osobiście najbardziej podobają (2 Rupp-a i 1 Creatona) kosztują około 100zł za metr. Dodatkowo zaleca się wzmocnienie więźby, gdyż są bardzo ciężkie. Niestety słaba złotówka wymusiła na dystrybutorach zmianę ceny. Mi udało się na szczęście kupić po starej. Teraz miałbym dylemat: Kupić model Ruppa/Creatona, który bardzo mi się podoba i całkowicie zawalić budżet; kupić inny model, który mi się średnio podoba, ale pewnej firmy czy kupić Robena. Sam nie wiem jakbym się zachował i współczuję osobą które stoją przed takim dylematem.

Ktoś napisał też, że lepsza najtańsza ceramiczna niż najlepsza cementowa. Ja jestem zagorzałym zwolennikiem tej pierwszej, ale takie opinie mnie śmieszą a niekiedy nawet bardziej drażnią. Braas z powłoką Cisar wg mnie może śmiało konkurować z Koramic-iem i chyba wygrywa z Roben-em. To naprawdę dobra dachówka. Niektóre dachówki cementowe są słabej jakości tak jak i ceramiczne. A wygłaszanie tego typu opinii świadczy raczej o małej wiedzy autora i pewnie jego zapatrzeniu w jego zdaniem jedyny słuszny wybór dachu.

Oglądając dachówki radzę zwracać uwagę na 3 sprawy: zamki, gładkość powłoki i symetryczność wobez wszystkich osi ("równość"), reszta jest dla nas laików nie do ocenienia. Z zamkami sprawa jest prosta i oczywista im głębsze i masywne tym lepiej (i niestety drożej). Co do innych cech to niestety trzeba "macać" oglądać pod różnym kątem i z różnej perspektywy.

Co do brania dachówki raz z jednej raz z drugiej (..) palety to słyszałem to wielokrotnie od różnych dekarzy i od ojca (kier-buda). Ale jak nasi dekarze dowiedzieli się jaką dachówkę wybraliśmy to się ucieszyli, że nie będzie trzeba tak robić - ojciec potwierdził - ja się nie znam - żona nie wiedziała o co chodzi - różnicy w odcieniach nie widzę - koniec. :D

Pozdrawiam!