Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla stojących przed dylematem: dachówka cementowa&cerami

ifka13

Recommended Posts

To raczej Ty jesteś przekonany, nad wyższością swojej " ceramiki" nad jakimś tam byle jakim porowatym betonem. No i ok. niech Ci tam będzie. Dla mnie porastanie jest rzeczą względną. Liczą się inne pozostałe parametry, niż tylko sam błyszczący lakier. Pamiętaj , nie każdy ładnie polakierowany samochód , dobrze jeździ :D Co do pokryć leżących na dachach, to ja z reguły widuję przeważnie same imitacje pokryć oryginalnych... Udanej i bezproblemowej eksploatacji życzę.

Na razie to widać przede wszystkim Twoje przekonanie ... - nie moje - ja tylko piszę co widzę i opisuje mój wybór - a Ty jak na razie nie możesz go przełknąć i zrozumieć - a przecież chyba w kwestii dachówki to podstawowym parametrem jakościowym jest właśnie podatność na porastanie i łatwość brudzenia - i czym bardzie chropowata i porowata powierzchnia dachówki tym łatwiej ona porasta i łapie brud ...

Chyba żaden inwestor po kilku latach nie będzie chciał wymieniać pokrycia jak mu zarośnie zielonym mchem i się zabrudzi - nieprawdaż ?? - nie po to wydaje się pieniądze żeby za kilka lat nie móc spojrzeć bez obrzydzenia na swój dach ...

Oczywiście że warunki do porastania dachów muszą być spełnione ale zawsze takie pokrycie będzie podatniejsze na brudzenie , zawsze ... - choćbyś nie wiem jak zachwalał beton to angoba lub glazura na ceramice - to niedościgniona dla betonu jakość powierzchni ...

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie bylo mnie kilka dni i widze ze rozpetala sie mala wojenka:evil:. Jak kogos prawda boli to przepraszam. Ale juz na zdrowy rozum, jak cos jest najtansze w swoim segmencie to nie ma co oczekiwac cudow. Mozesz kupic w salonie samochodowym np Polo i Passata. Dla jednego klienta polowka bedzie spelniem marzen, a dla innego porazka. Co nie zmieni faktu ze Passat to Passat, tzw. fizyki nie przeskoczycz (inna masa, osiagi, bezpieczenstwo itp) Ja wyznaje zasade najlepszego wspolczynnika jakosci do ceny. I niestety najtansze dachowki w tym przedziale sie nie lapia. I nie mowie tez o tym zeby brac dachowki za 100zl z metra. Przeziez sa produkty posrednie. Ale jako osoba ktora pracuje w brazny dachowej juz kilka lat wiem, ze nie ktore firmy maja w swojej ofercie takie towary, ktore warto wzisac, oraz takie ktore niczym niezwykly nie sa, ba nawet sa ze tak powiem ponizej normy,ale leci siw na marce. I zaden przedstawiciel handlowy mi tego nie powie. To jest moje doswiadczenie ktorym dziele sie z moimi klientami. Ktos pisal ze ma Ruppy, Ceratony po 38zl czy tam iles. Ok, moze i masz po tyle, a reszta? Tasmy, gasiory,spinki itp? Albo na jakim Vacie(7%czy 22%?) Ostatnio obserwuje ze robi sie z klienta durnia bawiac sie w kotka i myszke. Robi sie wyceny gdzie materialy o ktore klienci sie najczescie pytaja z mocno zanizana cena, ale za to cala reszta to kosmos.

Przykład z samochodami troche nie trafiony, bo akurat Polo i Passat to inne segmenty aut :wink: ale ok, więc skoro mówimy o wycenie kompleksowej dachu, a nie o cenie za m2 prostej dachówki, która nie obrazuje kosztu całości to mi w Koramicu L-15 Angoba Szlachetna wyszło 95,45zł/m2 przy 240m2 dachu. Drogo to, czy tanio? Nie wiem. Wiem natomiast, że Koramic to średniak jeżeli chodzi o ceramike ale ta moja cena ma sie nijak do ceny dachówki podstawowej ok 40zł/m2 :-?

Ciężar mniejszy?

Dziwne ,zawsze to ceramiczna była cięższa

Dam przykład:

Romańska cisar Brass - 43kg/m2
    Tegalit cisar Brass - 52.5/m2

Roben falista plus - 38,52/m2

Twoje porównanie wydaje mi się mało adekwatne. Roben to raczej średni przedstawiciel dachówek ceramicznych, a Braas to jedna z najlepszych dachówek cementowych. Należy ją więc porównać do ceramiki wysokiej jakościowo: Rupp-a, Creaton-a czy Meyera-Holsen-a. Ich waga to od 50kg/m w przypadku Meyera do nawet 60 w przypadku Creatona.

Jakie porównanie :o , to tylko przykład (skoro pytający zwrócił uwagę na wagę mojej dachówki wynikającej z wcześn postów), że dachówka cer może być lżejsza od cement. Nie miałem zamiaru tu porównywać Brassa do Robena ani do innych wymienionych przez Ciebie dachówek (bo po co?).

Oglądając dachówki radzę zwracać uwagę na 3 sprawy: zamki, gładkość powłoki i symetryczność wobez wszystkich osi ("równość"), reszta jest dla nas

Właśnie o to chodzi: żadna dachówka cementowa (choćby nie wiem z jaką powłoką) nie będzie tak gładka jak ceramiczna.

Trzymałem w ręku tą najlepeszą cementową i tą najgorszą ceramiczną porównywałem też zamki. :wink:

pozdrawiam

To jest taka dyskusja, nad wyższością Swiąt Wielkanocnych, nad Swiętami Bożego Narodzenia, czy cementowa czy ceramiczna, to tak naprawdę porównywalne produkty, obie będą długo leżeć na dachach, obie będę porastały i, obie mają swoje wady jak i zalety. Kwestia gustu (i kasy) co się bardziej komu podoba

No tak...lepsza ,gorsza,,porowata cem.,cięższa cem.(i ktoś podał Tegalit-najcięższą dachówkę znanej firmy,aby udowodnić "obiektywnie",że ma rację)...

Prawda jest jednak taka,że obie mają wiele wspólnych cech i są bardzo do siebie podobne:produkowane z materiałów naturalnych,obie mają strukturę porowatą,obie mają podobną nasiąkliwość masową,pokrywane są dodatkowo specjalnymi ochronnymi powłokami,obie zaliczają się do ciężkiego pokrycia śr.45).

Nie prawdą jest,że ceramiczne są lepsze.Obecne dachówki cem. są znacznie lepsze od swoich poprzedniczek.Stosuje się lepszy surowiec(wyselekcjonowany piasek kwarcowy,cement najwyższej jakości,pigmenty na bazie tlenków żelaza),lepszą metodę wytwarzania.W większości barwiona w masie,dodatkowo pokrywana warstwami akrylu ,a niekiedy dodatkowymi powłokami polimerowo-akrylowymi,przez co kolor jest trwał i intensywny.

Co prawda dachówka cem. nie może poszczycić się tak długą przeszłością co ceram.,ale ma pewną zaletę- cenę.

Jedna i druga jest dobra,po prostu cem.jest tańszym substytutem ceram.

Teraz jeśli chodzi o porastanie pokrycia dachowego.Aby cokolwiek wyhodować,trzeba stworzyć odpowiednie warunki."Na jałowej ziemi nic nie wyrośnie".Czyli ,jeśli na dachu pojawił się meszek to miał do tego odpowiednie podłoże. Jeśli wentylacja dachu nie jest prawidłowa i dokładna to pokrycie dachu będzie dłużej mokre i roślinki będą rosnąć. Jeśli dach jest wilgotny,bez względu czy to blacha,czy dachówka angobowana,czy glazurowana(bo to tylko oddala w czasie),wszystko do niego przywiera,i pył, i kurz,a to idealne podłoże dla meszku.Skuteczna walka to specjalna taśma .

Następna sprawa to ciężar dachówki.Nie rozumiem problemu.Dach nie jest samonośną konstrukcją,architekt projektuje i dom, i dach,zakłada obciążenia ,które konstrukcja musi wytrzymać.

Przyjmowane obciążenie konstrukcji dachowej np. w środkowej części Polski, to 350kg/m2 (ciężar pokrycia,w tym obciążenie śniegiem i wiatrem).

Reasumując,przy wyborze pokrycia dachowego,ciężar można pominąć.

Pozdrawiam. :wink:

Następna sprawa to ciężar dachówki.Nie rozumiem problemu.Dach nie jest samonośną konstrukcją,architekt projektuje i dom, i dach,zakłada obciążenia ,które konstrukcja musi wytrzymać.

Przyjmowane obciążenie konstrukcji dachowej np. w środkowej części Polski, to 350kg/m2 (ciężar pokrycia,w tym obciążenie śniegiem i wiatrem).

Reasumując,przy wyborze pokrycia dachowego,ciężar można pominąć.

Pozdrawiam. :wink:

U mnie wyraźnie pisze w projekcie:

dachówka ceramiczna lub betonowa wraz z łatami - ciężar pokrycia nie więcej niż 60kg/m2.

U mnie jeszcze deskowanie które też ciężar zwiększa. Dlatego zwracałem uwagę również na ciężar dachówki. Uważam, że jest to istotna sprawa.

pozdrawiam

dachówka ceramiczna lub betonowa wraz z łatami - ciężar pokrycia nie więcej niż 60kg/m2.

U mnie jeszcze deskowanie które też ciężar zwiększa. Dlatego zwracałem uwagę również na ciężar dachówki. Uważam, że jest to istotna sprawa.

pozdrawiam

I słusznie,że "pilnujesz",żeby Twoja dachówka nie była cięższa,niż 60 ,skoro

architekt projektuje i dom, i dach,zakłada obciążenia ,które konstrukcja musi wytrzymać.
Jakby uwzględnił,większe obciążenia to byś nie musiał.Co do deskowania,jeśli nie odbiega od projektu,to na pewno zostało wzięte pod uwagę przez architekta.

U mnie np.(przy indywidualnym) nie ma,bo zaprojektował tak,że może usiąść tam stado słoni.

Pozdrawiam.

pozdrawiam

I słusznie,że "pilnujesz",żeby Twoja dachówka nie była cięższa,niż 60 ,skoro

architekt projektuje i dom, i dach,zakłada obciążenia ,które konstrukcja musi wytrzymać.
Jakby uwzględnił,większe obciążenia to byś nie musiał.Co do deskowania,jeśli nie odbiega od projektu,to na pewno zostało wzięte pod uwagę przez architekta.

U mnie np.(przy indywidualnym) nie ma,bo zaprojektował tak,że może usiąść tam stado słoni.

Pozdrawiam.

Ło Maaatko

Widocznie dla mojego budynku zbyt większy ciężar nie jest potrzebny chociaż cieśla i dekarz stwierdzili że na mój dach weszło by jeszcze drugie tyle i nic by się nie działo. A jak Ci przejdzie trąba to nawet te Twoje przyjmowane obciążenie 350kg/m2 :o nie pomoże. Zadzwoń do tego Twojego arch od słoni to Ci też to powie.

pozdrawiam :wink:

Ło Maaatko

Widocznie dla mojego budynku zbyt większy ciężar nie jest potrzebny chociaż cieśla i dekarz stwierdzili że na mój dach weszło by jeszcze drugie tyle i nic by się nie działo. A jak Ci przejdzie trąba to nawet te Twoje przyjmowane obciążenie 350kg/m2 :o nie pomoże. Zadzwoń do tego Twojego arch od słoni to Ci też to powie.

pozdrawiam :wink:

Oj Tomek,Tomek...tematu z Twoim ograniczeniem ciężaru "dachu" nie ciągnęłam,bo albo w projekcie(jeśli masz gotowca) miałeś blachę i zmieniłeś na dachówkę,albo jak to często bywa konstruktor był przesadnie ostrożny.

Co do "...to nawet te Twoje przyjmowane obciążenie... ",wiem,ze z Ciebie mądry chłopak ,ale coś Tobie umknęło...to nie moje normy.

Konstruktor/projektant ma obowiązek uwzględnić w obliczeniach obowiązującą normę (PN-77/B-02011),która określa,zgodnie ze strefami prędkość wiatru,współczynnik działania porywów wiatru,ciśnienie prędkości wiatru.Strefy wiatrów w Polsce PN-77/B-02011-2.

Następna obowiązująca norma (PN-80/B-02010) określa zasady uwzględniania obciążenia śniegiem.Strefy intensywności opadów śnieżnych w Polsce PN-80/B-o2010-1.

A dzwonić do mojego architekta nie będę,bo u nas trąby nie występują,co najwyżej sztorm na morzu. :wink:

Pozdr.

dostalem wczoraj wycene w jednym sladzie (dach prosty dwuspadowy, ok 220m2, 5okien dachowych, 3 kominki wentylacyjne, system rynnowy Marley PCV):

Euronit ok 17,5tys (podstawowa ok 21PLN/m2)

BRAAS ok 19tys (chyba ok 26PLN/m2)

Roben Antracyt MOnza Plus 20,2tys (ok 30,5PLN/m2)

Roben Czarnobrązowy 20,7tys PLN (ok 31,5PLN/m2)

Koramic L15 Antracyt 23,5tys (ok 40PLN/m2)

I co tu wybrać?

Za euronit/braas cena,przeciw to zawsze beton;/

Za robenem przemawia cena, przeciw rodzaj i kształt zamków, wielkość dachówki, informacje m.in z tego forum że są krzywe

Za Koramicem: wielkość, zamki, gładsza niż u robena struktura, przeciw CENA, w słoncu wydawalo mi się że ten antarcyt przechodzi w brąz a to mi się już nie podoba... czy mi sie zdawalo, sprzedawca zapewniał, że to ten kolor L15? musze obejrzeć na innym składzie.

Jak u Was z wyborem dachóki?

Ja wybrałem Koramica, a zastanawiałem się też nad Robenem. Doszedłem jednak do wniosku, że różnica 2-3 tyś. na całym dachu to żadna różnica :wink: Oczywiście zaraz znajdzie sie tu kilka osób, które beda twierdziły, że Roben i Koramic to straszna lipa i jezeli ceramika to tylko Creaton albo Rupp, ale ja się tym nie przejmuje :wink: