Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa wygląda następująco:

Czy w domu który wszystkieściany ma z bala powinienem najpierw zdobić sufit w łazience i potem ściany czy odwrotnie.

1. - jesli najpierw zrobię sufit w k-g to co będzię jak budynek (ściany) zaczną osiadać?

inne pomieszczenia robię odwrotnie tzn najpierw ściany a potem sufit w miejscu łaczenia sufitu i ściany będą albo ćwierćwałki , albo właśnie co??

2. Jak poprawnie powinna wyglądać taka łazienka?

Mówimy o łaziencena parterze , poddaszejest mieszkalne , a belki stropowe są co 140cm.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/120114-drewniany-dom-i-%C5%82azienka-co-pierwsze-sufit-czy-%C5%9Bciany/

Ja miałem podobnie. Najpierw wymurowałem ściany z bloczka. Obłożyłem glazurą. Sufit zrobiłem białymi panelami pcv, takich jak niektórzy dają na np. podbitkę. Przybiłem łaty do sufitu do tego panele, łączenie ze ścianą (z glazurą) za pomocą listwy startowej do tych paneli. Wygląda bardzo ładnie moim zdaniem.
Dzięki, a ma ktoś może jeszcze jakieś doświadczenia w kwesti robienia sufitu z KG na drewnianym stropie?
hmmm. W sumie ja tak mam. Strop drewniany ale w murowanym domku ;) Robi się tak samo jak w przypadku wszelkich innych typów stropu.
Sprawa wygląda następująco:

Czy w domu który wszystkieściany ma z bala powinienem najpierw zdobić sufit w łazience i potem ściany czy odwrotnie.

1. - jesli najpierw zrobię sufit w k-g to co będzię jak budynek (ściany) zaczną osiadać?

Ale przecież sufit mocowany jest chyba do tych ścian. Więc jak ściany osiądą to de facto i sufit też osiądzie.
Tylko w przypadku większego sufitu trzeba dać jeszcze wieszaki do stelaży. Jak budynek aż tak chodzi, to nie wiem jak zapobiec pęknięciom na płytach k-g. Ale jak jest mała łazienka to i bez wieszaków, przymocować profile tylko do ścian, dać kilka profili w poprzek i powinno być sztywno. A najlepiej to jeszcze to wszystko z jednej płyty k-g zrobić wtedy pęknięć nie będzie, bo nie będzie miało gdzie pęknąć :) . No ale to musiałaby być naprawdę malutka łazienka :\