Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejścia fundamentowe: kominek, PC, odkurzacz, kanalizacja?

Recommended Posts

Nie chciałem szczególnie otwierać nowego tematu, ale ze względu na różne „branże” muszę to zrobić, żeby nie zadawać wszędzie tego samego pytania.

Chciałbym podczas lania fundamentów wyprowadzić kilka rur poza obszar domu. Poza rurą do POŚ (1), chciałbym również przepuścić rurę doprowadzającą powietrze do kominka w salonie (2), rurkę centralnego odkurzacza (3) a także rurę, w której znalazłyby się nitki do ewentualnie w przyszłości przyłączonej pompy ciepła (4).

1. Ponoć za 1-2 lata ma być zrobiona kanalizacja, czy mógłbym użyć wtedy szambo do zbierania deszczówki? Oczywiście do tego momentu nie będę szamba używał :D , i czy jego położenie nie będzie przeszkadzało w przebiegu i podłączeniu rur kanalizacyjnych.

2. Jaką średnicę rur wziąć do kominka zamkniętego, z którego ma być DGP do dwóch pokoi i łazienki?

3. Pozostawić odkurzacz w małej kotłowni w domu, czy przeciągnąć rurkę do oddalonego o ok. 6m istniejącego już garażu?

4. Będę wprawdzie podłączał kocioł gazowy, ale chcę w razie bardzo złego humoru premiera Putina mieć awaryjne rozwiązanie w postaci pompy ciepła (w domu będzie 100 % podłogówka). Włożyć do środka tej rury nitki kolektora i zaślepić je za budynkiem jak również wystające końcówki w kotłowni zabudować?

Jak mam te przejścia zaizolować? Włożyć grubszą rurę i w nią tą właściwą i lukę pomiędzy wypełnićjakąś specjalną pianką?

Budowę zaczyna zamówiona ekipa na przełomie czerwca-lipca po uzyskaniu pozwolenia. Co najgorsze będzie to budowa na odległość (1100 km), więc nie będzie codziennych wizyt na budowie. Przyjadę jedynie do fundamentów i żeby porobić pierwsze zdjęcia do dziennika z tymi właśnie przejściami.

Dziękuję z góry za pomocne odpowiedzi.

bzyq

http://http://images37.fotosik.pl/92/63077161b4c09a68m.jpg

Widze, że masz wiele pomysłów naraz :wink:

1. Deszczówką bym się na razie nie przejmował. Jeżeli nie masz kanalizy to jak najbardziej robisz przejście w scianie fundamentowej do POŚ. Jak już kanaliza będzie to zrobisz projekt przyłączenia i zobaczysz czy będzie Ci cos przeszkadzało.

2. Do kominka jak najbardziej przepust w górnej części ściany fundamentowej, może być rura kan. fi 160 mm, tak aby przykrył ją chudziak. (ja mam fi 110 i też uważam, że wystraczy).

3. Nie widzę związku :-? Odkurzacz planujesz na etapie SSO. Instalacja idzie po chudziaku (w ociepleniu).

4. Kocioł gazowy i pompa ciepła???? :-? To już chyba jakieś nieporozumienie. Albo rybki albo akwarium :wink: Jeżeli już tak bardzo chcesz takiego rozwiązania to skontaktuj sie z jakimś instalatorem. Ja nim nie jestem.

Co do szamba -jeżeli nie będziesz go używał do czasu zrobienia kanalizacji to poco ci szambo ? :roll:

Jeżlki natomiast masz zamaiar używać, a w przyszłości podłączyć się do kanalizy to szambo jak najbardziej do deszczówki się przyda.

Doprowadzenie powietrza do kominka jak najbardziej - ja też mam fi 110.

Odkurzacz przy SSO.

rury do pompy ciepła na przyszłość... - dobry pomysł- żałuję teraz że sam na to nie wpadłem wcześniej :-? z gazem może być różnie za parę lat.

pozdrawiam

Browar

Cześć,

dziękuję Wam za porady.

@Marcinn73 jezeli chodzi o gaz-PC to naturalnie nie chcę nic robić podwójnie. Gaz mam w działce, więc oczywiście przyłączę. Nie chcę wydawać 50-60 tyś. i te pieniądze zakopać w ziemi nie używając PC przez pierwsze 2-3 lata(wtedy mamy zamiar wrócić do kraju). Dlatego byłoby może sensownie przy niewielkim wkładzie finansowym i roboczym ułatwić sobie późniejsze (za powiedzmy 10 czy 15 lat) przyłączenie pompy przez dodatkowe przejście.

Zostawilibyście odkurzacz w kotłowni (7m2), czy wypędzić go do garażu?

Pozdrowienia

Radze odkurzacz powiesic w garazu,jesli garaz masz miec ogrzewany,w jakims min. stopniu-urzadzenia elektryczne nie lubia i wilgoci,i zimna....Odk.centr. halasuje,choc tragedii nie ma,jednak jest to rozwiazanie komfortowe z zalozenia,gdyz eliminujesz nie tylko urzadzenie,ktorego nie musisz ciagnac za soba,ale dodatkowo,eliminujesz jego halas,dajac go poza czesc mieszkalna...Dobra rada-wylot rury mimo wsz warto dac poza pomieszczenie,na zewnatrz.Zmienilem koncepcje i zdanie,po podlaczaniu separatora do odk.centr. kiedy to,kurz i syf mimo wsz. z kominka wywalal mi sie do zamknietego garazu i robil smrod i brud w garazu i z samochodami....To warto zrobic,no i oczywiscie,cala sprawa odk, centralnego jest warta jego posiadania-duza ulga,choc weza masz wiecej do ciagniecia :-)