Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy, pęknięcia na suficie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeciwko klawiszowaniom są ułożone prawidłowo żebra rozdzielcze. Pęknięcia na suficie występują tylko w pokoju z kominkiem. W pozostałych pokojach, z których największy to 5,5 m na 3,5 m pęknięcia nie występują. Z wykonaniem sufitu z płyty kartonowo-gipsowej będzie dużo roboty. Chciałbym wiedzieć, czy po ewentualnym zeskrobaniu gipsu na pęknięciach, założeniu siatki reperacyjnej i zaszpachlowaniu, pęknięcia nie pojawią się ponownie. Czy ktoś już to przerabiał praktycznie ?

technologia T. nie przewiduje siatkowania, klawiszowanie stropu to też nie najlepsze wytłumaczenie; a skoro zauważyłeś że pęknięcia są stałe i nie powiększają się (liczba?) to wystarczy elastyczna szpachla + ew. siatka

ale dlaczego po paleniu w kominku? ja ma podobny problem, ale nie tylko pod kominkiem

Z uporem maniaka lansuje w takich przypadkach naklejenie maty z włókna szklanego (ale bym gips najpierw zdarł). Mata ma delikatny desen, bardzo silnie trzyma (jesli przyklejona tym specjalnym klejem właśnie do tego celu), jest na tyle elastyczna, że w razie potrzeby pracuje, a tego nie widać. Malować można ją wiele razy.

A kto z Was sam kładł i zalewał Terivę?

Proszę o wszelkie uwagi i spostrzeżenia. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc proszę o odpowiedź w tym lub na priv.

Oto jestem. Wykonałem strop terriva, ze Śniadowa (BK) wspólnie z jeszcze jednym murarzem. Stemplowanie wykonało dwóch murarzy. Ja układałem i nadzorowałem. Efekt doskonały i nic nie pęka. Strop użytkowany, nawet słup podpierający płatew więźby się na nim opiera. I nic nie klawiszuje. Moje porady, to robić zgodnie ze sztuką i nie żałować na betonie, stemplowaniu, wieńcu, zbrojeniach... I nie słuchać wykonawców, którzy zawsze (prawie) idą na skróty, tak aby było im łatwiej.

A jakie są najlepsze szpachle do szpachlowania rys ? Musi być elastyczna, bardzo wytrzymała i łatwa w obróbce (szlifowanie). Ktoś już wspomniał o Rigips Vario i Uniflot. Czy te produkty warto zastosować ? Czy są może inne, lepsze ? No i oczywiście siatka reperacyjna, ale pewnie jest to inna siatka od tej stosowanej na połączeniach płyt g-k.

Pozdrowienia

Krzysztof

Rysy u mnie wystąpiły w pokoju, w którym palę w kominku. W pozostałych nie ma żadnych rys. Żebra rozdzielcze ułożone są prawidłowo. Najdłuższe belki 6 metrowe mają żebro rozdzielcze po środku biegnące prostopadle do belek, zrobione z dwóch prętów fi 12. Zresztą teraz to już nieistotne. Mam do naprawienia popękany sufit w pokoju "kominkowym".

Pozdrowienia

Krzysztof

Sprawa dylatacji rzeczywiście była poruszana wcześniej. Otóż u mnie dylatacji nie ma i pewnie jest to przyczyna powstawania pęknięć, ponieważ gorący komin "pracuje" i oddziaływuje na strop, z którym jest trwale połączony. Większość rozwiązań jest właśnie bez dylatacji, chyba że ktoś o tym pomyślał w trakcie układania stropu.

Pozdrowienia

Krzysztof

• 4 months później...

Moi kochani , ponownie potrzebuje Waszej nieocenionej pomocy i rad . Co sądzicie na ten temat :

Gdzieś ponad dwa miesiace temu miałam zalewany strop Teriva . I wszystko było o.k. Strop był polewany oraz przykryty folią .Jednak w ostatnich dniach zauważyłam na nim pęknięcia rysy , których wcześniej nie było . teraz jest juz scianka kolankowa i więżba dachowa .

Są one nieregularne , nie idą raczej wzdłuż jakieś lini tylko wygladają jak rysunek rzeki na mapie -troszke mnie to martwi , bo nie wiem czy jest to jakis defekt? Martwić się?

pozdrawiam :p

Dołanczam fotki dla lepszej oreinatcji w temacie ;

Pierwsza fotka z odelgłości 30 cm od stropu

http://foto.onet.pl/upload/44/49/_331682_n.jpg

Druga na wysokości moich oczu z pozycji stojącej czyli około 160 cm nad stropem

http://foto.onet.pl/upload/26/0/_331679_n.jpg

Trzecia z odległości 10 cm

http://foto.onet.pl/upload/25/67/_331678_n.jpg

Zastanawiałm się jeszcze jak to się ma do belek stropowych - większość rys jest do nich równoległa ale nie wszystkie , poza tym niektóre wypadają jak ściana nośna na dole ale nie ma reguły .... :roll:

Rys na całym stropie jest około 5 ,

1 na całej szerokości pomieszczenia i równoległa do belki stropowej .

Pozostałe nieregularne idą po obrysie sciany nosnej

A jedna nawet w poprzek po skosie w odchyle 45 stopni w stosunku do belek .