budulec 15.07.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Zadaj mu tylko pytanie czy wie co to jest np: strzałka odwrotna, moment utwierdzenia itp. pzdr A może Ty nam powiesz? Klaus, jest mnóstwo róznych sposobów, aby zniwelowac maksymalne ugiecia (a co za tym idzie również rys). rzede wszystkim trzeba zatrudnić dobrego konstruktora, nie takiego, który mówi że wszystko się ugina i wszystko sie rysuje (oczywiście po trosze miałby tutaj rację Koniecznie należy przeczyać, ze zrozumieniem instrukcję projektowania i wykonywania stropu. jest w niej zawarte mnóstwo cennych informacji. np. przy długich belkach dobrze jest wygiąć je w środku ( na ok. 1-1,5cm) do góry, ugięcie wtedy będzie odpowiednio mniejsze, a takie wygięcie nazywa się strzałką odwrotną. O żebrach roszdzielczych nie będę wspominał, bo to oczywiste, że w celu prawidłowej współpracy żeber i odpowiedniegorozłożenia obciążeń należy je bezwzględnie stosować. Typowa belka stropu Teriva traktowana jest jako belka swobodnie podparta. Jednak zamocowana w wieńcu, często obciążonym od góry ścianż i dachem zaczyna pracować jako utwierdzona. Należy wtedy bezwzględnie dozbrajać takie stropy i mocowania w górnej płaszczyźnie stropu. Można również oczywiście dozbrajać belki i stosować wiele innych zabiegów konstrukcyjnych mających na celu wyeliminowanie rys i nadmiernych ugięć. Należy jeszcze podkreślić, że belki są projektowane, a co za tym idzie również wykonywane dla różnych obciążeń i mogą posiadać różnice w ilości zbrojenia konstrukcyjnego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 16.07.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Ostatnio laliśmy strop jednemu z moich Klientów. Dozbroił go tak, że komórka mu nie będzie w domu odbierać . Ciekaw jestem, czy jego teriva będzie się uginać?? Natomiast Jego konstruktor chciał dawać dozbrojenie z prętów fi 22 , ale gdy zobaczył ( sic!) na budowie fi 16 to już odpuścił. Co lepsze na widok "16" zaskoczony stwierdził: " Ooooo! Szybko dojechała ta "22"! Taki z niego konstruktor!!!! pozdrawiam! pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milena30 16.01.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 witam zauwazyłam dzisiaj wzdłuzne i poprzeczne ryski na suficie pokrytym gładzią tynk cementowo wapienny połozony w sierpniu pierwszy sezon grzewczy strop TerriVa czy to powazny problem? jak najlepiej zatuszować te pękniecia są one co ok. 50 cm pozdrawiam milena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.01.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Rzeeczywiście problem. Po pierwsze nie wiadomo czy to efekt klawiszowania stropu czy cos innego co wystąpiło raz i po ewent. naprawie nie będzie się pojawiało.Jak naprawić? Tu pojawia się przewaga tynków gipsowych nad cem-wap, gdyż wystarczyło by zastosować gotową szpachlówke akrylową a potem dokładnie doszlifować, pomalować i po sprawie. Przy tynka cem-wap jest gorzej bo trzeba stosowac maretiał zbliżony strukturalnie do tego tynku.Ja wiem o jednym np CT 29 Ceresitu jest to szpachlówka do tynków zewnętrznych w kolorze ciemno szarym, ale dobrze nadaje się do napraw tynków poprzez zatarcie filcówką. Jak ktoś to potrafi to można ładnie zrobić, ale w Twoim przypadku chyba trzeba by szpachlowac cały sufit - współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Skoro jest głądź to po co szukać czegoś wymyślnego? Może wystarczy poprawić głądzią pod warunkiem, że już nie będzie bardziej pękać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.01.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Jeśli dużo tych spękań, to rzeczywiście najlepiej byłoby położyć dodatkowo gładź na całym suficie, tak jak pisze rafałek. Jeśli nie ma tego tak wiele, to proponowałbym położyć w pęknięcia masę akrylową a na nią po przeschnięciu koniecznie cienką warstwę gładzi (inaczej będą problemy z uzyskaniem jednolitości sufitu przy wymalowaniu). Masę trzeba kłaść szpachelką -oszczędnie i umiejętnie, gdyż po stwardnieniu b. ciężko się ją dociera- znacznie trudniej niż gładź. rysy przed akrylem można pogłębić, ale na pewno trzeba zagruntować jakimś unigruntem, aby masa akrylowa nie rolowała się i chwytała podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milena30 16.01.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 czy te ryski wróżą coś niedobrego? co moze być przyczyną ich powstania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 16.01.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam Oj z tą Terrivą to tak jest - niestety, ja również mam ten strop, ale mój majster od razu powiedział mi, że nie mam co zabawiać się w tynki i gładzie tylko położyć płyty KG. Taka już uroda tej Terrivy pękniecia nieuniknione. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.01.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam Oj z tą Terrivą to tak jest - niestety, ja również mam ten strop, ale mój majster od razu powiedział mi, że nie mam co zabawiać się w tynki i gładzie tylko położyć płyty KG. Taka już uroda tej Terrivy pękniecia nieuniknione. pozdrawiam Nikt ich nie dozbraja tam gdzie trzeba to pekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 16.01.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam Oj z tą Terrivą to tak jest - niestety, ja również mam ten strop, ale mój majster od razu powiedział mi, że nie mam co zabawiać się w tynki i gładzie tylko położyć płyty KG. Taka już uroda tej Terrivy pękniecia nieuniknione. pozdrawiam Osobiście bałbym się temu majstrowi powierzyć zbudaowania budy dla psa, nawet jakby całą wyłożył płytami G_K. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 17.01.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 bo dom można zbudować oszczędzają trochę kasy i mamy - terrive nad głową - ściany obłożone GK - na dachu blacha a po dwóch latach jest o k......fa - na suficie piękne rysy - na ścianach jeszcze piękniesze - a w koszach lub miejsca gdzie była cięta blacha wyłazi wspaniały rudy kolor a można - nad głową monolit - na ścianach tynk cem-wap i gładź - na dachu ceramika tak wiem drożej , dłużej więcej paprania ale coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 17.01.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 teriwa zawsze peknie wiec gladz na suficie nic nie pomoze bo tez peknie...plyta GK to polsrodek...tez moze pekac na zlaczu...trzeba sie nauczyc z tym zyc chyba ze lubi sie kasetony styropianowe do sufitow ...mozna calkiem gustowne znalezc a tak wogole to polecam strop monolityczny lany na budowie w jednym kawalku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.01.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Tak czytam o tej pękającej terivie i przypomina mi się jak mnie straszono, pękającymi połączeniami przy płytach kanałowych/żerańskich, bo taki mam strop. Jak na razie odpukać... ale liczę się z tym, że z czasem rysy wyjdą. Jednak koszt tego stropu był atrakcyjnie niski nie mówiąc o grubości. Myślę, że taki strop jak mój jest jakąś tam opcją dla szukających oszczędności, a niestety mało kto bierze go pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.01.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 teriwa zawsze peknie wiec gladz na suficie nic nie pomoze bo tez peknie...plyta GK to polsrodek...tez moze pekac na zlaczu...trzeba sie nauczyc z tym zyc chyba ze lubi sie kasetony styropianowe do sufitow ...mozna calkiem gustowne znalezc a tak wogole to polecam strop monolityczny lany na budowie w jednym kawalku... Wcale nie zawsze. Nasz cudowne masjtry ,które jak to mówi nasz mr. dworek o i to sie nazywa doswiadczenie zoltodziob to se bedzie liczyl a i taK TO CO POLICZY TO NEI BEDZIE PEWNE A taki doswiadczony gosc to juz ma we krwi- tu tak, tzam tak i bedzie dobrze nie do końca sobie z tym radzę ,poniekąd tez to wina architektów i konstruktorów - pierwszych bo nie wiedza jak ,drugich bo im się nie chce a wyraxnie zalecenia projektowe mówią o możliwości wystapienia przypadku dozbrajania stropów (belek). Np. tebet... Obliczenia statyczne stropu polegają na zestawieniu i porównaniu odpowiednich obciążeń. Wartości tych obciążeń należy ustalać zakładając pracę statyczną stropu jako belki wolnopodpartej. W innych przypadkach trzeba brać pod uwagę maksymalne wartości momentów zginających i sił poprzecznych, przy czym są to momenty dodatnie, powodujące występowanie rozciągania w dolnej strefie stropu. Jeśli wystąpią momenty ujemne, należy zastosować dodatkowe zbrojenia w górnej strefie stropu zdolne do przejęcia sił rozciągających. Wartości obciążeń, momentów zginających i sił poprzecznych wynikają z wytrzymałości stropu na zginanie, ścinanie, rozwarcie rys prostopadłych i ukośnych do osi stropu i dopuszczalnych wartości ugięć. Obliczanie dodatkowego zbrojenia elementów stropu, podciągów tzn. żeber, podciągów itp. Powinno być zgodne z normą PN-84/B-03264. Gęsto żebrowe stropy TERIVA mogą przenosić obciążenia równomiernie rozłożone lub obciążenie zastępcze równomiernie rozłożone nie większe niż wartości podane w tabeli 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milena30 17.01.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 dzisiaj fachowiec od gładzi poszerzył wszystkie ryski na suficie i ukazała się nam mapa ułozenia belek stropowych i pustaków Terrivy.. kłaść gładż z siatką czy bez.... sama juz nie wiem bo słyszałam rózne opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.01.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Wcale nie zawsze. Nasz cudowne masjtry ,które jak to mówi nasz mr. dworek o i to sie nazywa doswiadczenie... ...A taki doswiadczony gosc to juz ma we krwi- tu tak, tzam tak i bedzie dobrze We krwi to ONI mają często coś innego A inwestora to mają... już nie powiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.01.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 dzisiaj fachowiec od gładzi poszerzył wszystkie ryski na suficie i ukazała się nam mapa ułozenia belek stropowych i pustaków Terrivy.. kłaść gładż z siatką czy bez.... sama juz nie wiem bo słyszałam rózne opinie... Może lepiej niech położy masę akrylową (patrz wyżej), albo nbiech korzysta z gipsu stosowanego do szpachlowania łączeń płyt GK (zawierają często zbrojenie strukturalne w postaci włókien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milena30 18.01.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 stwierdziłam że zrobię jeszcze inaczej kupiłam rotbanda knaufa--80m2 siatki--gładz i pokkryję tym cały sufit myslę że bedzie ok--przy okazji mniej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.01.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 stwierdziłam że zrobię jeszcze inaczej kupiłam rotbanda knaufa--80m2 siatki--gładz i pokkryję tym cały sufit myslę że bedzie ok--przy okazji mniej roboty Rotband test The Best. Poprawiam nim uszkodzenia po dzieciakach - chyba zlikwiduję rowerki w domu, bo dzieciaki za bardzo ścinają zakręty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 13.04.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Chce zmienic strop monolityczny na teriva , tylko mam jedno ale Wiec pytanie do tych co maja stropy gestożebrowe juz otynkowane( najlepiej pare latek) Czy nie pojawiaja sie rysy,pękniecia na tynku w miejscach belek, pustaków? czesto tynkujemy takie stropy ale nigdy nie byłem po paru latach sprawdzic jak to wygląda, no a teraz jestem przed wyborem to by sie informacje przydały:) Pare lat temu robiono podobne stropy, tylko ze belke zastepowała szyna kolejowa a srodek zalewano betonem z żużlu , pekało az strach patrzec Czekam na odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts