pawelurb 13.04.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 mam tynki gipsowe, coprawda świerze , bo mają troche ponad tydzień, ale tynkarze gruntowali pustaki i belki , z tym że pustaki czymś innym , a belki takim gruntem który po wyschnięciu przypominał piasek , drogie to było troche , ale stwierdzili że takie są zalecenia producenta gipsu że trzeba belki tym pokryć, bo podłoże betonowe ( gładka i twarda belka ) ma inne własciwości niż podłoże porowate tak jak pustak teriva, ponoć to jest po to żeby właśnie nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 ...pytanie do tych co maja stropy gestożebrowe juz otynkowane( najlepiej pare latek) Czy nie pojawiaja sie rysy,pękniecia na tynku w miejscach belek, pustaków? ... Czekam na odpowiedzi:) mam strop gestozebrowy tynkowany kilka lat temu (zebra w całości wylewane na mokro) w najwiekszym pokoju pojawiła sie rysa na srodku, na styku żebra z pustakiem ... w pozostałych pomieszczeniach - OK pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 13.04.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 mi popękały, wzdłuż belek i w dodatku nie gdzieś na środku, ale bliżej ścian, o co chodzi nie wiem, domyślam się, że developer adaptując poddasze na użytkowe nie zmienił typu stropu; tynki gipsowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siupakabras 13.04.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Moi fachowcy od tynków tradycyjnych powiedzieli, że nie popęka tylko jak sie zaciągnie całe sufity siatką i klejem od ociepleń i dopiero na to tynk. Dwa lata i wszysko jest bez spękań ale dom jeszcze nie zamieszkały. Widziałem sufit bez siatki i miał delikatne ryski odpowiadające belkom i poszczególnym pustakom. Podobno tak się może dziać pod wpływem zmian temperatury - różne materiały z których jest strop róznie się rozszeżają i moga powodować niewielkie ryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 13.04.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Bruce, A czemu chcesz zmienic strop na Terive ???Ekipa Cie namawia ??Inne? (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 13.04.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 nie nikt mnie nie namawia chce zmienic bo zmiana stropu oszczedzi mi czas ktory strace na szałowanie stropu monolitycznego, a rosszałowywanie to juz mnie wk...ia na maksa wszystko czyścic. Nastepna sprawa to masa podciagów na stropie monolitycznym, ktore mógłbym pominac przy stropie gestożebrowym. Tak se pomyslałem ze mozna by bylo przykleić styropian od dołu i zaciagnąć siatką,był by wtedy zbędny pod wyleka.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 13.04.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 u mnie było podobnie... tynk cem-wap. gotowy z paczek Maxit po pół roku pojawiła sie na suficie delikatna pajeczynka spekań mapka pustaków i belek zaciagnąłem cały sufit rotbandem i wtopiłem siatkę do elewacji na całosci potem gładz gipsowa minęło kolejne pół roku---jak narazie bez zmian --zero jakichkolwiek nowych rys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 13.04.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A robił ktoś zebra rozdzielcze , wyczytałem ze przy rozpietości stropu powyzej 4 metry nalezy takie zebro wykonac posrodku stropu.A co z dozbrjaniem przy podpoach? Stosowaliscie siatki czy moze prety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.04.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A robił ktoś zebra rozdzielcze , wyczytałem ze przy rozpietości stropu powyzej 4 metry nalezy takie zebro wykonac posrodku stropu. A co z dozbrjaniem przy podpoach? Stosowaliscie siatki czy moze prety? Lee a coś kiedyś pisałes ,że uprawnienia masz zamiar robić , nie to żebym był złośliwy Jak nie zastosujesz zbrojenia na podporach to w większości przypadkó masz zagwarantowane spękania - potem wszyscy mówią ,że teriva pęka bo musi...podaj jaką dokładnie chcesz mieć terivę i jaką rozpiętość - podpowiem jakie zbrojenie i żebro rozdzielcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_1999 14.04.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Nieważne czy pęknie czy nie, zaciągnij na koniec sufit flizeliną i będzie git. Lepsza jak siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Geno uprawnienia robie , ale do tego etapu jescze nie doszedłem, w szkole o tym troche było ale to byo bardzo dawno.Dlatego pytam czy ktoś sie zastosował do zalecen przy tego typu stropie. Rozpietośc stropu wynosi max.5,7m na długości 5,6 nastepnie rozpietosc maleje do 4,70 na dlugości 4,10cm. Przy zwykłym stropie powina byc masywna belka zeby wykonac strop krzyżowo(dwukierunkowo) zbrojony, przy teriwie mozna to pominc. Jest to strop nad garazem który jest niżej niz strop parteru i trzeba go wczesniej zrobić.Spekania w nad garazem to mi nie zaszkodza no ale lepiej ich uniknąć.Pojechałem wycenic ten stropik i wyszlo niedrogo, wiec pomyślałem ze na cały dom bym kupił, tym bardziej ze zbrojenia na ten strop mi powinno wystarczyć a na monolityczny z tone braknie. Tylko własnie te spekania w pokojach to juz mi sie nie widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 geno zapomniałem teriva 1 wysoka na 24cm z nadbetonem. belki co 60cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Moze zapytam tak, czy któras z osób które sie wypowiedziały zastosowala siedo zalecen przy stropie teriva i robila zbrojenie przypodporowe i żebra rozdzielcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.04.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Bruce, Lepiej nie rob uprawnien ...bo jeszcze nie daj Bog zdasz i zaczniesz swoje teorie w zycie wprowadzac PIerwsza sprawa - zobacz, jak wyglada szalowanie Terivy - nie rozni sie to w znaczacy sposob od szalowania monolitu. http://budowa.fr.pl/ - tu pozwolilem sobie na link jednego z forumowiczow (przyp. autora) Tak ze wkurzenie z rozszalowaniem takie samo. Styropianu pod sufitem - hyhyhyhyhyhyhyhyyyyy Chlopie - styropian pod sufitem daje tylko ten, kto ma nierowno pod sufitem albo spekane pod sufitem. Przeciez styropian na stropie sluzy WYLACZNIE do wygluszenia stropu - podwieszony u sufitu nie spelni nalezycie swojej roli Wymiary Twojego stropu - do gigantow on nie nalezy ...tak ze nie mam pojecia, po co w nim "mnostwo podciagow" - widocznie projektowal go koleszka z Twojej lawki. Poza tym przy monolicie mozna poukrywac podciagi w stropie i nie bedzie ich wcale widac. Jesli robisz uprawnienia, to powinienes wiedziec, ze przeprojektowanie stropu to dodatkowe koszty i na pewno teriva wyjdzie drozej. Wesolych swiat, Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 14.04.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 przy stropie teriva i robila zbrojenie przypodporowe i żebra rozdzielcze. Co to są te zbrojenia podporowe Jestem przed robieniem stropu więc będę wdzięczny za info. Z waszego doświadczenia przy stropie teriva leieera przy rozpiętości 3,3 m warto robić żebro rozdzielcze? oni piszą że powyżej 4,5 m (lub 4,0 nie pamiętam dokładnie) robi się żebra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 14.04.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Powyższe wypowiedzi wprawiły mnie w dobry humor ponieważ KAŻDA ekipa z którą rozmawiałem sugerowała mi zamianę stropu monolitycznego w projekcie na Terivę "bo panie teraz sie juz takich stropów nie robi". Jednym słowem wygoda wykonawcy i krótszy czas montażu - to podstawowe argumenty o których się nie mówi. Tylko mój upór i ucinanie wszelkich dyskusji doprowadziły do tego że jednak mam strop monolityczny na 120m2. Cienki (w najgrubszym miejscu 16cm), belki wzmocnione pochowane w nim, podciągi tylko tam gdzie musiały być bo usunęliśmy ściany - ogólnie jestem bardzo zadowolony. Pękania się nie boję a właśnie go otynkowaliśmy. A cenowo wyszedł bardzo podobnie do Terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 14.04.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam, też mam Terivę 1 ,użytkuję pół roku -na suficie tynk cementowo- wapienny + 3x gładź gipsowa, żadnych impregnatów, żadnych siatek - na razie nawet jakichkolwiek mikropęknięć nie widać nie jestem tylko pewien czy za parę latek ikonki uśmiechu nie zamienię na : . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.04.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Moze zapytam tak, czy któras z osób które sie wypowiedziały zastosowala sie do zalecen przy stropie teriva i robila zbrojenie przypodporowe i żebra rozdzielcze? Lee ... zrobiłem inaczej ... zmniejszyłem rozpiętości stropu wstawiając słupa i podciag na nim oparty, dlatego obeszło sie bez zeber ... no i nie mam teriwy ... robiłem strop Fert'a i DZ ... przy stropie teriva leieera przy rozpiętości 3,3 m warto robić żebro rozdzielcze? oni piszą że powyżej 4,5 m (lub 4,0 nie pamiętam dokładnie) robi się żebra?Laspalmas ... nie warto robic zebra przy tej rozpiętości ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.04.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 geno zapomniałem teriva 1 wysoka na 24cm z nadbetonem. belki co 60cm Czyli albo teriva I albo Teriva Nova Dołedm dodatkowo 1 #14 przy rozpiętości ~5,70 przy ~4,80 dodatkowo dołem 1#10 - AIII,że bro rozdzielcze 1 przy rozp. 4,50 do 6,0 m - zbrojenie przypodoporowe przy tej wielkości rozpiętości chyba nie jest wymagane ( z wyjatkiem przypadku z podporą w "środku" ) - chociaż zalecenia są różne - ja bym zastosował ze wzgledu na niejednolity schemat statyczny przy 5,70 m - 1 #8 a przy 4.80 też w sumie 1 #8 z zapasem albo siatki. http://www.stropex.pl/?s=03#6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Yoric jesli strop prefabrykowany teriva szałuje sie tak samo jak monolityczny to chyba w twoich stronach,bo tam to same gląby mieszkaja a na czele.Jesli niedoczytałes informacji na ten temat to sie nie wypowiadaj.Szaluje ie tylko wtedy gdy wykonujesz belki lane na budowie a nie gdy stosujesz belki prefabrykowane.Kto tu mowi o podciągach na jednym stropie, a tak na marginesie ukryj podciąg o wymaganej wysokości 20cm w stropie gr 15 cm , nie wchodzi w gre wysadzenie tego podciagu.Jesli uważasz ze niechce podciągow dlatego ze szpecą to sie mylisz , niechce ich szałować, ale ty swoim rozumem tak daleko nie siegasz by se wyobrazic co to za robota.Moje uprawnienia powiny cie chuja interesować a tym bardziej ze sie wypowiadasz a niewiesz jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts