Joasia 14.04.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Oj... A może byś tak, Lee, w Wielki Piątek wyciął ten wulgaryzm? Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.04.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Aby przy Terrivie nie pojawiły sie rysy trzeba spełnić 2 warunki :1. Dać zbrojone żebro przy rozpiętości powyżej 4m.2. Stemplowanie stropu (przed wylaniem) wykonać tak, aby belki były uniesione na 3cm ponad ściany nośne i opierały się na tym stemplowaniu.Wówczas beton dostanie się pod belki i powstaną poduszki.Takie stemplowanie musi być mocne, bo musi przenieść cały ciężar stropu.Zwiększa to zapotrzebowanie na stemple o ok. 80%.Przy rozpiętości 4m (tak widziałem) dawano zamiast żebra 2 pręty fi16 żebrowane ułożone na pustakach stropowych.Ja mam wykonany (4 lata) strop Terriva na Porothermie 44, wg tych zasad i nie ma rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Geno dzieki za odpowiedz , napewno sie przyda, bo lepiej zapobiegac niz póżniej leczyc a brakującego zebra sie juz wsadzić nieda w strop Zbigniew twoja rada tez cenna , własnie o tym sposobie czytałem, a ze mam beton komórkowy na scianach wiec bez wienca obniżanego(poduszki jak to nazwałeś) sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 16.04.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Moze jeszcze sie ktos wypowie z posiadaczy terivy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefgo 12.06.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 (..) Inne rozwiązanie to zrobić sufit podwieszany w salonie i pęknięcia będą "z głowy". Krzysztof Witam. Jestem na etapie planowania tynków wewnętrznych. i mam pytanie: Czy na strop Terriva I mozna budować sufity podwieszane z płyt kartonowo gipsowych?? Czy konstrukcja i płyty nie będzie zanadto obciążało stropu i jak mocować uchwyty, bo przecież belek teoretycznie ruszać sie nie powinno, a keramzytowe pustaki stropowe są dość słabe. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPCP 12.06.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Co do tych pęknięć, to jak juz ktos napisał trzeba poczekać! Dom "pracuje". Moi teściowie mieszkają rok w domu na Białołęce i tez mają takie rózne ryski mapki i tak dalej Planuja remont ale oczywiście jeszcze czekają. Dziwili się, że tak sie dzieje, myśleli, że im spiep***li robotę. Ale nie- to norma. Tzn może nie być tego jak np w domu u moich staruszków... Ale oni stawiali ten dom 10 lat.....- to nie dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam. Jestem na etapie planowania tynków wewnętrznych. i mam pytanie: Czy na strop Terriva I mozna budować sufity podwieszane z płyt kartonowo gipsowych?? Czy konstrukcja i płyty nie będzie zanadto obciążało stropu i jak mocować uchwyty, bo przecież belek teoretycznie ruszać sie nie powinno, a keramzytowe pustaki stropowe są dość słabe. Z góry dzięki za odpowiedź obciążać aż tak strasznie nie będzie, a co do mocowania - kołki moly (są z rozetką plastikową i metalową), o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts