Ryska1719503950 02.04.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam. Mam dylemat jaką izolację poziomą zastosować na ławę fundamentową w budynku podpiwniczonym. Wykonawcy twierdzą, że papa termozgrzewalna wystarczy, a mnie się wydaje że trzeba by było czymś tą ławę jeszcze posmarować ale czym ? i jakie warstwy ? Czy może to być : dysperbit papa dysperbit papa ? Jeśli tak, to jaka papa ? Jak to jest (było ) robione u Was ? Nasz domek będzie podpiwniczony, naczytałam się o izolacji ławy w domkach nie podpiwniczonych. Ale to nie jest (chyba ) to samo. W projekcie napisane jest żeby zastosować izolację poziomą ławy, ale już konkretów nie ma Bardzo proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 04.04.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Nikt nie ma domu podpiwniczonego z izolacją poziomą między ławą a bloczkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 04.04.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ja mam i mam tylko papę termozgrzewalną ale ponadto drenaż wokół całego budynku i ściany piwnicy zaizolowane styrodurem plus na wierzch membrana kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 04.04.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Misialki Dziękuje za odp. A jak wysoko macie wody gruntowe i jaki rodzaj gruntu ? I czy ciepło macie w piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.04.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 papa termozgrzewalna jak najbardziej wystarczy i jest ok, powinna być zrobiona tak aby potem izolację poziomą ławy można było połączyć z izolacją pionowa ściany fundamentowej piwnicy innym rozwiązaniem (tańszym chyba) jest papa podkładowa na lepiku na zimno (to takie mazidło do smarowania ) x2 (lepik-papa-lepik-papa), tutaj izolacja właściwą jest lepik, a papa jakby warstwą zbrojącą czy uzupełniającą, ja zrobiłem u siebie papę podkładową na lepiku, teraz gdybym miał robić wybrałbym termozgrzewalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 04.04.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 teraz gdybym miał robić wybrałbym termozgrzewalną a mogę znać przyczynę zmiany papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.04.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 jako że budowa surówki trwała od wiosny do jesieni zeszłego roku, i zanim przyszedł dach to piwnica kilka razy pływała miałem okazję zaobserwować właściwości papy podkładowej, to tektura nasączona z lekka smołą, po dłuższej kąpieli w wodzie nasiaka nią niestety, choć przy poprawnym wykonaniu i połączeniu z lepikiem nie ma to ponoć żadnego znaczenia, ja ten efekt zaobserwowałem na końcówkach po wewnętrznej stronie ławmając do czynienia też z papą termozgrzewalną uważam ją za zdecydowanie lepszy materiał choć też znacznie droższy, w jednej warstwie, szczelny, wygodny w użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 05.04.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Dzięki za wyczerpującą i rzeczową odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 28.04.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 hej a jaką dokładnie papę stosowaliście? chodzi mi o producenta, właściwości - chodzi mi o termozgrzewalną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts