Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ławy fundamentowej w budynku podpiwniczonym

Recommended Posts

Witam.

Mam dylemat jaką izolację poziomą zastosować na ławę fundamentową w budynku podpiwniczonym. Wykonawcy twierdzą, że papa termozgrzewalna wystarczy, a mnie się wydaje że trzeba by było czymś tą ławę jeszcze posmarować ale czym ? i jakie warstwy ?

Czy może to być :

dysperbit

papa

dysperbit

papa ?

Jeśli tak, to jaka papa ?

Jak to jest (było ) robione u Was ?

Nasz domek będzie podpiwniczony, naczytałam się o izolacji ławy w domkach nie podpiwniczonych. Ale to nie jest (chyba ) to samo. W projekcie napisane jest żeby zastosować izolację poziomą ławy, ale już konkretów nie ma :(

Bardzo proszę o wskazówki.

papa termozgrzewalna jak najbardziej wystarczy i jest ok, powinna być zrobiona tak aby potem izolację poziomą ławy można było połączyć z izolacją pionowa ściany fundamentowej piwnicy

innym rozwiązaniem (tańszym chyba) jest papa podkładowa na lepiku na zimno (to takie mazidło do smarowania :) ) x2 (lepik-papa-lepik-papa), tutaj izolacja właściwą jest lepik, a papa jakby warstwą zbrojącą czy uzupełniającą,

ja zrobiłem u siebie papę podkładową na lepiku, teraz gdybym miał robić wybrałbym termozgrzewalną

jako że budowa surówki trwała od wiosny do jesieni zeszłego roku, i zanim przyszedł dach to piwnica kilka razy pływała miałem okazję zaobserwować właściwości papy podkładowej, to tektura nasączona z lekka smołą, po dłuższej kąpieli w wodzie nasiaka nią niestety, choć przy poprawnym wykonaniu i połączeniu z lepikiem nie ma to ponoć żadnego znaczenia, ja ten efekt zaobserwowałem na końcówkach po wewnętrznej stronie ław

mając do czynienia też z papą termozgrzewalną uważam ją za zdecydowanie lepszy materiał choć też znacznie droższy, w jednej warstwie, szczelny, wygodny w użyciu

• 4 weeks później...