Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator za DARMO???

Recommended Posts

Witam

Pozna wiosna planuje rozpoczecie budowy wlasnego domu o powierzchni 170m2. Caly czas zastanawiam sie nad wyborem rodzaju wentylacji ( w sumie to jestem zdecydowany :). Problem w tym ze oferta z jednej z firm na wykonanie instalacji z reku CA550 opiwea na 25.000 zl ( i to w wersji najtanszej). Nie ukrywam ze jest to calkiem spora kwota za kilka rur i reku. W ofercie jest rowniez powiedziane ze taka instalacja moze byc "prawie za darmo" i tutaj wymieniaja jakie oszczednosci daje zastosowanie went wyw-naw z reku:

1. rezygnacja z kominow wentylacyjnych - mam 2 (jeden dla kotlowni, ktory de facto i tak trzeba zostawic, drugi byl oryginalnie do 2 lazienek i kuchni i kominka - musze zostawic minimum do kominka

2. Rezygnacja z okien z mikrowentylacja o ile sa tansze?

3. Rezygnacja z okien otwieranych (powiedzmy ze z niektorych moge zrezygnaowac, ale nie wszystkich, nie chce zyc w puszcze i nie miec mozliwosci sluchania np. ptaszkow z rana :)

4. zminejszyc wielkosc grzejnikow - o ile?

Konkluzujac jakich mniej-wiecej "oszczednosci" mozna sie spodziwac przy zamianie went grawitacyjnej na taka z rekuperatorem. Z gory dziekuje za udzielne odpowiedzi i przepraszam za brak ogonkow.

"Za darmo" to może wyjść komuś kto robi to sobie sam "tymi ręcami" a jest tu wielu takich.

Ja kupiłem gotowca ale zamontowałem sam więc wyszło mnie tylko nieco ponad 5 tyś, no ale domek parterowy 110 m :roll:

Zaoszczędzisz dużo na kominach bo porządnie zrobione kosztują, poza tym sam sobie musisz policzyć czy Ci się opłaca czy nie bo każdy dom jest inny !

Życzę przyjemnego liczenia i trafnej decyzji :wink:

Przeoczyłem że i tak stawiasz 2 kominy :-?

Kiepsko widzę te oszczędności rzędu 25 tyś ,,,

Moja rada: spróbuj policzyć materiały według projektu, być może w 10 tyś się zmieścisz, do tego weź z 2 pomocników na 2 dni,poczytaj wątki,pooglądaj zdjęcia i do dzieła :wink:

Ale zacznij od projektu !

Pozdr.

3. Rezygnacja z okien otwieranych (powiedzmy ze z niektorych moge zrezygnaowac, ale nie wszystkich, nie chce zyc w puszcze i nie miec mozliwosci sluchania np. ptaszkow z rana :)

A co z ich myciem?? Pozostanie Ci od zewnątrz. Skonsultuj z osobą, która odpowiada za mycie okien. No i co na poddaszu - z "ogrodu" się ich nie umyje jak te na parterze.

Jak kupowałem okna to się zastanawiałem nad oknami "nieotwieralnymi" ale jak usłyszałem 400 zł różnicy na całości to dałem spokój , nie opłacało mi się nic a nic !

A więc podsumujmy:

Na kominach nie zaoszczędzisz, na oknach raczej też ,,, co nam jeszcze zostało ?

Jak kupowałem okna to się zastanawiałem nad oknami "nieotwieralnymi" ale jak usłyszałem 400 zł różnicy na całości to dałem spokój , nie opłacało mi się nic a nic !

A więc podsumujmy:

Na kominach nie zaoszczędzisz, na oknach raczej też ,,, co nam jeszcze zostało ?

...grzejniki i instalacja CO? (mniejsze)

Nie rób kominów, zrób reku + pompe ciepła + podłogówkę w całym domu. Bedzie Pan zadowolony...

taaa, i się "zaszczelni" całkowicie :roll: Kto mu potem odbierze budynek?

musi byc grawitacyjna- dla pieca i kominka min.

Racja, nie doprecyzowałem.

Zatem - zrezygnuj z kominka, zrezygnuj z pieca i zrób reszte jak napisałem wyżej :)

Będzie Pan zadowolony...

Nie rób kominów, zrób reku + pompe ciepła + podłogówkę w całym domu. Bedzie Pan zadowolony...

taaa, i się "zaszczelni" całkowicie :roll: Kto mu potem odbierze budynek?

musi byc grawitacyjna- dla pieca i kominka min.

Czytaj ze zrozumieniem :evil: .

Jak myślisz czy kominek albo piec bez komina będzie działał ?

Nie po to sledz98 proponuje reku + pompę ciepła, aby dodatkowo fundować kominek i/lub piec (pewnie miałeś na myśli kocioł) i związany z nimi komin, który jest sporym, trudnym do wyeliminowania mostkiem cieplnym.

Jeżeli zrobi się to na etapie projektowania, to rezygnacja z tych elementów jest czystym zyskiem, który można przeznaczyć np. na reku.

Do oszczędności dodałbym jeszcze szczelna stolarkę okienną (bez nawietrzników wymaganych przez obecnie obowiązujące przepisy w przypadku wentylacji grawitacyjnej).[/b]

HenoK

czytać jeszcze potrafię ;)

domelek napisał w pkt.1

1. rezygnacja z kominow wentylacyjnych - mam 2 (jeden dla kotlowni, ktory de facto i tak trzeba zostawic, drugi byl oryginalnie do 2 lazienek i kuchni i kominka - musze zostawic minimum do kominka

Nie mój dom, nie ja wybieram- ciekawe czy ktoś pomyślał jak wyłączą prąd.Pompa ciepła nie działa, reku nie działa a dom szczelny że hej ;). Cóż zawsze przecież można otworzyć okna

Bedzie Pan zadowolony...
jak słusznie zauważył sledz98

A mnie denrwować zaczyna takie kończenie sprawy typu: a co będzie jak prądu zabraknie. A no nic nie będzie. Można sobie kupić na taką sytuację agregat prądotwórczy, przewidzieć dodatkowe obwody na zasilanie awaryjne dla pomp, rekuperatora i dla np. lodówki. Koszt agregatu to niech będzie 1000 pln. Parę godzin powyje to na zewnątrz budynku.

Pytanie co będzie jak Ruskie gaz zamkną, co wtedy? Co będzie jak się okaże, że drewno w skutek coraz większego popytu będzie drożało? Wtedy będzie myślenie - a może ta pompa ciepła to nie był głupi pomysł? Może ten rekuperator nie wychłodziłby mi tak domu jak przy wentylacji grawitacyjnej?

Prąd a raczej jego brak to żaden problem dla osoby odpowiednio szybciej przewidującej sytuacje skrajne. Poza tym większość z nas podejmuje decyzje myśląc o sytuacjach skrajnych jak o czymś co ma trwać wieki. Przestańmy straszyć tego typu skrajnościami osoby wątpiące. Na każdą skrajność jest zawsze jakieś rozwiązanie (na brak prądu - agregat, UPS) na brak gazu w sieci - można próbowac z gazem z butli itp itd.

Nie mój dom, nie ja wybieram- ciekawe czy ktoś pomyślał jak wyłączą prąd.Pompa ciepła nie działa, reku nie działa a dom szczelny że hej ;). Cóż zawsze przecież można otworzyć okna

Jak wyłączą prąd to będzie to samo co w innych domach ogrzewanych innymi sposobami. Piec gazowy, przynajmniej u mnie, do działania wymaga podłączenia do prądu.

Pozdrawiam

Michał M

domelek

Wentylacja grawitacyjna w zimie działa dobrze, na wiosnę i na jesieni różnie, a w lecie wcale (trzeba otwierać okna wpuszczając muchy i komary, względnie złodziei). Zaś wentylacja mechaniczna nie działa tylko wtedy, gdy brak prądu, więc gdy prąd jest, to okien można nie otwierać wcale przez okrągły rok, za wyjątkiem krótkich chwil, aby je umyć z zewnątrz.

Wentylacja mechaniczna ma szereg zalet, nie chcę zanudzać - ogólnie chodzi o jakość wentylacji a nie o oszczędzanie pieniędzy.

Jednak oszczędzać dzięki wentylacji mechanicznej można. Np na kominach, ale trzeba to robić na etapie wyboru projektu domu i systemu grzewczego. Jak ktoś wyżej słusznie zauważył reku+PC przy braku kominka pozwala na całkowity brak kominów w domu. Jednak zdaje się jesteś na dalszym etapie, tj. w projekcie nie masz PC, a masz kominek i kotłownię usytuowaną tak, że konieczne są dwa kominy. Szkoda. Mógłby być tylko jeden, gdyby kotłownia była za plecami kominka (są takie projekty domów).

Mimo dwóch kominów warto zrobić wentylację mechaniczną. Jak chcesz zaoszczędzić, a masz dużo wolnego czasu i lubisz majsterkować, to zleć profesjonalistom projekt a sam zrób resztę.

Rozważ także wentylację mechaniczną bez reku. Prawdopodobnie zaraz za to będą na mnie krzyczeć (wcześniej w innych wątkach to proponowałem i krzyczeli). Zważ, że wymiennik reku zaoszczędza średnio około 1kW przez cały sezon grzewczy. Wyjaśniam od razu (bo niektórzy krzykacze nie odróżniają 1kW od 1kWh), że chodzi o oszczędność około 4000 kWh na sezon grzewczy. Zaś brak reku w wentylacji mechanicznej to:

- brak problemów z zamarzaniem wymiennika reku w zimie i brak konieczności ogrzewania go grzałką elektryczną,

- brak konieczności okresowego czyszczenia wymiennika reku (należy wymieniać jedynie filtr nawiewny),

- możliwość podłączenia okapu kuchennego (wymiennik reku jest wrażliwy na tłuszcz porywany parą znad kuchenki, zwłaszcza gazowej), więc praktycznie przy reku okap kuchenny musi być niezależny i z filtrem przeciwtłuszczowym oraz wyrzutem powietrza z powrotem do kuchni,

- możliwość rezygnacji z centrali rekuperacyjnej i zainstalowania dwóch wentylatorów wielobiegowych plus jednego filtra nawiewnego zamiast centrali.

Rozważ także GWC. Ładnie się komponuje z wentylacją mechaniczną, zwłaszcza bez reku.

Pozdrawiam

Flexus