Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M47a KWITNĄCA WIŚNIA wariant 1

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...

Późno odpowiadam na Twoje pytanie, ale lepiej późno niż wcale. Buduję Kwitnącą Wiśnię w tej większej wersji i muszę przyznać, że do najtańszych ten dom nie należy. Zwłaszcza strop i dach są cholernie drogie. Na początku chciałam parterówkę ze względu na mniejsze koszty (bez stropu, kosztu schodów itp). Gdy już znalazłam wymarzony projekt i go kupiłam, nie byłam świadoma, że ma on strop i to taki!! Wyniósł on bardzo dużo, bardzo dużo zbrojeń i betonu w niego poszło. Nasi budowlańcy stwierdzili, że jest on na tyle mocny, że jeszcze ze dwa piętra byłby w stanie unieść!

A jeśli chodzi o dach, to też dość drogi, bo bardzo duży, ale tego byliśmy wcześniej świadomi.

Poza tym, generalnie, nie oszczędzamy za bardzo na budowie tego domu, bo chcemy raz, a porządnie. Wzmocniliśmy trochę fundamenty, chudziaka zrobiliśmy mocniejszego niż w projekcie (było chyba B10- myśmy zrobili B15, bo tak radził kierbud, który ma podobny dom), drenaż na około i takie tam...

A zatem dom nie należy do najtańszych, ale cena zależy głównie od użytych materiałów. No i ewentualnych przeróbek (my przenieśliśmy kotłownię, więc musieliśmy dobudować jeden komin).

Mimo wszystko juz kocham ten domek, mimo, iż mamy dopiero "prawie SSO" i nie mogę się doczekać zamieszkania w nim!

Mam nadzieję, że moja odpowiedź komuś się na coś przyda i pozdrawiam budujących M47 :) lub M47a of course :)

• 9 months później...
  • 3 months później...