Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy suporex nadaje sie na utwardzenie drogi

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy!

Rozbieram garaż z suporexu i chca odemnie jakis duzych pieniedzy za wywoz gruzu.

Obok domu mam dziurawa nieutwardzona droge

Zastanawiam sie czy samemu nie potluc tego garazu jakims duzym mlotem a suporeksu nie wywalic na droge celem wyrownania dziur i utwardzenia?

Tylko nie mam pojecia czy:

a) da sie to tak w miare rozsadnie (drobno) potluc bez wiekszego wysilku

b) czy to wogole nadaje sie na utwardzenie - czy czasem deszcz nei wymyje tego i nie uswini mi tylko kostki wjazdowej :)

Bede wdzieczny za wszelkie opinie!

Ja u siebie na drodze mam wszystko suporeksy cegłe itd. Co do suporeksa to za parę lat mróz i woda zrobią swoje i zostanie po nim tylko pył. Wiec nie nadaje się tak do końca na utwardzanie drogi. Efekt za kilka lat będzie taki jak byś wysypał piach na drogę, po prostu ponownie będzie się z tego robiło błoto.

Za kilka lat to obiecuja mi tutaj droge z gminy...

Ale generalnie - czy warto sie w to bawic?

Bo w sumie jak mam placic za wywoz to moze lepiej na rok czy dwa wrzucic to na droge - i oszczednosc bedzie i zawieszenie samochodu oszczedze... :)

Obawiam się, że pomysł średni. Nie rozkruszysz go tak, aby wypełnić ubytki, a po pewnym czasie użytkowania będziesz miał pył i błoto.

Za kilka lat to obiecuja mi tutaj droge z gminy...

Ale generalnie - czy warto sie w to bawic?

Bo w sumie jak mam placic za wywoz to moze lepiej na rok czy dwa wrzucic to na droge - i oszczednosc bedzie i zawieszenie samochodu oszczedze... :)

Obawiam się, że pomysł średni. Nie rozkruszysz go tak, aby wypełnić ubytki, a po pewnym czasie użytkowania będziesz miał pył i błoto.

potwierdzam, pomysł nie badzo trafny, niedość że będzie trzymać wodę to jeszcze z czasem jak się pokruszy to będzie się z tego błoto robiło, nie polecam, widziałem kiedyś (lata temu) jak wygląda plac na prefabecie (producent pustaków z pianobeonu) po dzeszczu...jedno wielkie bagno.

Może i się nie nadaje,ale ja bym wysypał.Faktem jest,że ubicie tego jest bardzo trudne,ale ja zrobiłem tak,że dowiedziałem sie od sołtysa kiedy ma przysłać,równiarkę i walec,no i jak sie okresli,to wysypałem,tego dosyć sporo.Przyjechały ludki,zobaczyli co i jak i najpierw kleint walcem po tym przejechal,zrobil miazge i jest ok.

Moze drogi nie utwardzi,na długo,ale tobie zaoszczedzi problemu (z wywózką).

pozdrawiam

PS jak juz wysypiesz na droge,to przysyp troche ziemią