Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sączki melioracyjne na działce

Recommended Posts

Witam

Zdecydowałem się założyć nowy temat .Planowałem zakopać kolektor do pompy ciepła ale tu zaczynają się schody a mianowicie na mojej działce przebiegają dwa sączki fi 50 od melioracji.Wczoraj dowiedziałem się że trzeba zrobić projekt przebudowy i uzyskać pozwolenie wodno-prawne.Jeden sączek przebiega idealnie pod domem i tu bez dyskusji trzeba to zrobić.Drugi przebiega w miejscu gdzie planowałem zakopać kolektor poziomy.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów walczył już z tym i jak to wszystko się odbywa ,jakie mniej więcej koszty.Co do kolektora to można by zrobić kilka odwiertów bo chyba na to nie muszę uzyskiwać pozwolenia (to raczej pewne) natomiast ten w miejscu domu jakoś może przewalczę.

Z góry dziękuję za wszystkie porady . :cry:

Według mnie jeżeli na działce sa sączki to należałoby zrobic drenaż opaskowy, wokół budynku. Poprzostu przechwycić wodcy płynące sączkami , poprowazic ję po nowej trasie-wokół budynku i wpiąć dalej do istniejących sączków. Bądź odprowadzic te wody do odbiornika, np. rowu- i tu mozliwe, że jest wymaganae uzyskanie pozwolenie wodnoprawne. lepsze jest I rozwiązanie- koszt rury perforowanej fi 63 PVc i cinajmniej jedna studzienka fi 315 lub fi 425 z PVC z włazem ogrodowym, no i koszt wykopanie i zasypania drenażżu.

UWAGA: Nie odprowadzenie wody z tych sączków spowoduje podniesienie poziomu ewody gruntowej, zamakanie ścian budynku, wilgoć na ścianch budynku-od wewnątrz....itd.

Sa dwie opcje :

jedna zakada, że zgłaszamy to Wojekwódzkiemu Inspektoratowi Urządzń Wodnych i Melioracyjnych i oni mogą żądać projektu, pozwolenia na budowę, lub zgłoszenia.

Druga opcja - wykonujemy to sami, ale choć z odrobiną wiedzy na ten temat.