kkdarch 03.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Zdecydowałem się założyć nowy temat .Planowałem zakopać kolektor do pompy ciepła ale tu zaczynają się schody a mianowicie na mojej działce przebiegają dwa sączki fi 50 od melioracji.Wczoraj dowiedziałem się że trzeba zrobić projekt przebudowy i uzyskać pozwolenie wodno-prawne.Jeden sączek przebiega idealnie pod domem i tu bez dyskusji trzeba to zrobić.Drugi przebiega w miejscu gdzie planowałem zakopać kolektor poziomy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów walczył już z tym i jak to wszystko się odbywa ,jakie mniej więcej koszty.Co do kolektora to można by zrobić kilka odwiertów bo chyba na to nie muszę uzyskiwać pozwolenia (to raczej pewne) natomiast ten w miejscu domu jakoś może przewalczę. Z góry dziękuję za wszystkie porady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 a te sączki są na jakiś mapach? bo jak poniemieckie to można załatwić to nieoficjalnie... i absolutnie nie namawiam tu do przerywania ich biegu... obejście trzeba zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 03.04.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Co do kolektora to można by zrobić kilka odwiertów bo chyba na to nie muszę uzyskiwać pozwolenia (to raczej pewne) No to cie zmartwię, bo trzeba. Tyle że większość wykonawców na to leje i wierca bez pozwoleń bo i tak nikt tego nie zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 03.04.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Według mnie jeżeli na działce sa sączki to należałoby zrobic drenaż opaskowy, wokół budynku. Poprzostu przechwycić wodcy płynące sączkami , poprowazic ję po nowej trasie-wokół budynku i wpiąć dalej do istniejących sączków. Bądź odprowadzic te wody do odbiornika, np. rowu- i tu mozliwe, że jest wymaganae uzyskanie pozwolenie wodnoprawne. lepsze jest I rozwiązanie- koszt rury perforowanej fi 63 PVc i cinajmniej jedna studzienka fi 315 lub fi 425 z PVC z włazem ogrodowym, no i koszt wykopanie i zasypania drenażżu. UWAGA: Nie odprowadzenie wody z tych sączków spowoduje podniesienie poziomu ewody gruntowej, zamakanie ścian budynku, wilgoć na ścianch budynku-od wewnątrz....itd.Sa dwie opcje :jedna zakada, że zgłaszamy to Wojekwódzkiemu Inspektoratowi Urządzń Wodnych i Melioracyjnych i oni mogą żądać projektu, pozwolenia na budowę, lub zgłoszenia.Druga opcja - wykonujemy to sami, ale choć z odrobiną wiedzy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 03.04.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Niestety sączki są na mapach z lat 60 a w warunkach zabudowy mam napisane że w przypadku kolizji z urządzeniami melioracyjnymi trzeba przebudować instalację w celu ominięcia budynku.Jak widzicie samowola nie jest możliwa no i jeszcze przenikliwy wzrok sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 psucie sączków ma krótkie nogi... i tak byś je naprawiał (tylko o wiele większym kosztem) jak zrobiłoby się u siebie bagno wokół domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts