Cezarr 03.04.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 WitamFundamenty mam ocieplone (styr.10cm) w taki sposób, że płyty styropianowe klejone w pionie są jakieś 10 cm wyższe od ściany fundamentowej do której przylegają.Całość zasypana piachem juz przezimowała, chudziaka oczywiście jeszcze nie mam. Moje pytanie brzmi: czy mam ten wystający ponad poziom ścian styropian przyciąć do wysokości fundamentów, czy kłaść izolację poziomą (papa) na bloczki szer 24 cm i dalej jechać ze ścianą (PTH 25), której ocieplenie styropianem rozpocznie się od obecnego poziomu styropianu już przyklejonego. Niepokoi mnie fakt, że w takim przypadku izolacja pozioma ściany fundamnetowej będzie sięgała jedynie zewnętrznej krawędzi bloczka, nie wystając poza niego i zapewne będzie miała kontakt ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.04.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 a czy widzisz uzasadnienie w Twym niepokoju? a czy rżnąć styro, czy nie, to kwestia gdzie zwieszisz ten 1 cent z PTH, oraz czy też dychę dasz na elewację, jak i na jakim poziomie masz te bloczki wzgl terenupanowie od elewacji i tak go najpewniej wyp..jezeli oczywiście panowie murarze go nie up... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 06.04.2009 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Na ocieplenie ścian pójdzie pewnie 20 cm. Owszem ściane można przesunąć do środka o ten cm, ale masz rację i tak pewnie te wystające części będą "przeszkadzały" murarzom. Bloczki kończą się z 20 cm ponad gruntem (juz podniesionym), gdybym pozostawił ten styropian cokół byłby nieco wyższy. Czy kładąc pape jako izlolacja ścian fundamentowych pilnować by nie dotykała do ocieplenia, czy nie ma to znaczenia, może się kończyć tuz przed krawędzią bloczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ale jeśli chcesz dać 20cm ocieplenia na całym domu,to i tak musisz wyciąć ten wystający styropian bo będziesz miał pierwsze 10cm ocieplone słabiej.Owszem ,możesz dokleić drugą warstwę ale nie powinno się tak robić.Ocieplenie powinno być jedną warstwą,czyli 1*20cm a nie 2*10cm.Ja bym uciął ,wysunął bloczki na zewnątrz i dał listwę startową aby zabezpieczyć styro przed niepożądanymi gośćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 06.04.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Na wysokości tych 10 cm ocieplenia ściany, będzie 15 cm ocieplenia podłogi,od wewnątrz nie mniej jednak prawie 1/2 pierwszej warstwy cegły byłaby ocieplona tą cieńszą warstwą, w ogólnym bilansie może to i ma jakieś zanaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.04.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ależ czemu 1x20, a nie 2x10?jakie to ma znaczenie?1x20 styro frez2x10 styro zwykły a izolacja pozioma najlepiej jak jest 30-40cm nad pptczyli raczej warto ją powtórzyć, jeżeli obecie wychodzi niżej wspólczesne papy chyba już nie żrą się ze styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Z tego co wiem,takie rozwiązanie nie ma żadnej aprobaty technicznej.Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Sp5es,on jasno określił,że dawanie dwóch warstw izolacji jest błędem.Nie chcę nic przekłamać,dlatego zapytaj go sam.Ale tak na zdrowy rozum są pewne znaki zapytania-co z wilgocią gromadzącą się pomiędzy warstwami styropianu?-czy właściwe jest klejenie styropianu do styropianu(widziałem takie wykonania)?-po co tak robiś ,skoro styropian jest dostępny we wszelkich możliwych grubościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 06.04.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ależ czemu 1x20, a nie 2x10? jakie to ma znaczenie? 1x20 styro frez 2x10 styro zwykły a izolacja pozioma najlepiej jak jest 30-40cm nad ppt czyli raczej warto ją powtórzyć, jeżeli obecie wychodzi niżej wspólczesne papy chyba już nie żrą się ze styro... Masz na mysli izolację ścian?Tzn jeszcze raz na pierwszej warstwie cegieł?Można też wymurować warstwę pełnej cegły (w obecnym domu tak mi zrobiono), ale czy ta podwójna izolacja ma większy sens, lub wogóle podnoszenie jej o jeden poziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts