avzi 13.11.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Czy istnieje jakaś oficjalna lista wydatków, które można odliczyć w ramach dużej ulgi budowlanej. Szukałem w Internecie, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Kończę właśnie etap stanu surowego otwartego i mam na koncie juz kilkaset pozycji wydatków. W przypadku wielu z nich mam watpliwości czy można je odliczyć. Na temat niektórych pytałem juz US, ale albo nie wiedzieli, albo nie byli pewni, a poza tym i tak sugerowali, aby zwrócić sie z takim pytaniem na piśmie. Tylko jak niby mam zapytać o co najmniej kilkadziesiąt rodzajów budzących wątpliwości wydatków? Paranoja! Może pomożecie, Towarzysze?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.11.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Podaję link do ROZPORZĄDZENIAMINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA http://i.wp.pl/a/f/word/271/rozporzadzenie_ministra_gospodarki_przestrzennej_i_budow_z_21_grudnia_1996.doc Znajdziesz tam wykaz prac ledz nie samych materiałów.Należy kierować się logiką. Materiały odliczamy. Narzędzia nie.Niemniej jeśli na jakimś elemencie zależy Tobie w szczególności a masz wątpliwości czy możesz to odliczyć, to rzeczywiście zadaj takie pytanie do US w formie pisemnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 13.11.2003 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Dzięki, Wowka. Rozumiem, ze nie znajdę dokładniejszej listy, gdzie wydatki byłyby wyszczególnione np. na poziomie kodów PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.11.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Niestety, ale aż tak dokładnego wykazu nikt nie sporządził. Pozostaje tylko logika i...... zdolnośc przekonywania.Np. mnie US zakwestionował wydatek kilkunastu złotych na pozycję o nazwie - "tarcze tnące". Pani z US stwierdziła, że jest to urządzenie. Na moje pytanie czy odliczeniu podlega papier ścierny, powiedziała, że tak - gdyż nie jest to urządzenie lecz materiał zużywający sie podczas prac.Wtedy dopiero wyjaśniłem jej co to jest ta "tarcza tnąca" i że właściwie niczym nie różni sie od papieru ściernego.Prawda jest taka, ze osoby kontrolujące b. często nie wiedzż do czego służy dany materiał. I nie ma się co temu właściwie dziwić. Tym bardziej, że opis towaru na fakturach pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts