MarcinIKS 03.04.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Moc przyłączeniowa - 13KW. Długość kabla od szafki (z zabezpieczeniem za licznikiem 20A) - ok. 100m. W domu docelowo PC pobierająca w szczycie ok. 6kW, jakaś płyta i piekarnik. Elektryk namawia na YKY 5x10 ale mam wątpliwości czy wystarczy, czy lepiej 5x16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.04.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Moc przyłączeniowa - 13KW. Długość kabla od szafki (z zabezpieczeniem za licznikiem 20A) - ok. 100m. W domu docelowo PC pobierająca w szczycie ok. 6kW, jakaś płyta i piekarnik. Elektryk namawia na YKY 5x10 ale mam wątpliwości czy wystarczy, czy lepiej 5x16? To jest tak naprawdę kwestia ile chcesz wydać. Zawsze można dać Al (są tańsze) i zwiększyć przekrój (Al 16mm2 odpowiada Cu 10mm2). Osobiście nie lubie jak mi światło przygasa i mam Cu 16mm2 pomimo że WLZ ma tylko 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ja mam 55m 5x10mm2 ii moc 19kW - ale czy to dobrze to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 W domu docelowo PC pobierająca w szczycie ok. 6kW, jakaś płyta i piekarnik. płyta max około 6-8kW (zależy jaka), piekarnik ponad 3kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 03.04.2009 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ja mam 55m 5x10mm2 ii moc 19kW - ale czy to dobrze to nie wiem No właśnie - i miga światło? Ja mam chałupę na wsi, przyłącze wykonane od słupa do skrzynki YAKXS 4x120mm2 a dalej według ludzi z ZE jestem sobie sterem i okrętem No i powoli dojrzewam do opcji 5x25 z AL (prawie 3 razy taniej) a będzie chyba podobnie jak 5x16Cu? Tylko czy mnie potem zalicznikują? Może wiecie o jakichś kaprysach łódzkiego ZE w takich przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 kurcze nie zauważyłem bo jeszcze nie mieszkam... na pewno miga mi halogen 500W jak używam z tego samego przedłużacza jakiegoś elektronarzędzia.. ale czy górne nie zauważyłem... jutro sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 03.04.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Spokojnie zostaw YKY 5x10 - Cu o tym przekroju "uciągnie" jeszcze drugie tyle na ile pozwala zabezpieczenie. Zapotrzebowanie mogłeś podać 11kW, zabezpieczenie byłoby 20A (czyli nic się nie zmienia) a zawsze trochę niższy rachunek. A miganie to raczej nie od WLZeta - no chyba że coś na łączeniu się upala, ale to jest sytuacja awaryjna i raczej długo nie trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 A miganie to raczej nie od WLZeta - no chyba że coś na łączeniu się upala, ale to jest sytuacja awaryjna i raczej długo nie trwa Wiesz, ja mam spawarkę (z możliwością cięcia) i całkiem sporą krajzegę. Zależało mi więc na dojściu sporym przekrojem do rozdzielni z której te odbiory idą już innym obwodem niż reszta domu. W domu rodziców przy spawaniu żarówki radośnie mrugały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 03.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Spokojnie zostaw YKY 5x10 - Cu o tym przekroju "uciągnie" jeszcze drugie tyle na ile pozwala zabezpieczenie. Zapotrzebowanie mogłeś podać 11kW, zabezpieczenie byłoby 20A (czyli nic się nie zmienia) a zawsze trochę niższy rachunek. A miganie to raczej nie od WLZeta - no chyba że coś na łączeniu się upala, ale to jest sytuacja awaryjna i raczej długo nie trwa No chyba raczej ma. Spadek napięcia się to nazywa. Przy dużych odległościach spadek napięcia odgrywa kluczową rolę przy przekrojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 03.04.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 No trochę "za szybko" napisałem Miganie o jakim piszesz następuje przy nagłych zmianach obciążenia, szczególnie o charakterze indukcyjnym - czyli właśnie spawarki, silniki itd. Większy przekrój dopływu i przemyślane rozdzielenie obwodów to krok w dobrym kierunku, ale dużo zależy od jakości dostarczanej energii (obciążenie lokalnego trafo, miejsce wpięcia itd). U moich teściów światło żarowe miga sobie radośnie z częstotliwością ok. 2Hz. Przywalcze o to z Enionem ale teraz ciiiiiii.... czekam na wydanie warunków przyłączenia dla siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 03.04.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Moc przyłączeniowa - 13KW. Długość kabla od szafki (z zabezpieczeniem za licznikiem 20A) - ok. 100m. W domu docelowo PC pobierająca w szczycie ok. 6kW, jakaś płyta i piekarnik. Elektryk namawia na YKY 5x10 ale mam wątpliwości czy wystarczy, czy lepiej 5x16? Daj 16mm2 Cu. przewód PEN masz rozdzielony na PE i N już w złączu, że dajesz 5? Daj 4x16 będzie taniej, a rozdzielenie zrob w budynku. Dobra cena na YKY 4x16 to 13-14 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 04.04.2009 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Daj 16mm2 Cu. przewód PEN masz rozdzielony na PE i N już w złączu, że dajesz 5? Daj 4x16 będzie taniej, a rozdzielenie zrob w budynku. Dobra cena na YKY 4x16 to 13-14 zł. Rozdzielenie mam już właśnie w złączu i muszę ciągnąć pięć żył (tak wynika z projektu przyłącza). Trochę natomiast policzyłem i wychodzi mi, że przy tych moich 100m WLZ i 13KW spadek napięcia na kablu 5x10 to ok. 1,5% a przy 5x16 to niecały procent. Czyli chyba nie ma o co kopii kruszyć i 5x10 powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 ja tak kretyńsko spytam - co masz napisane w WT przyłącza? Czy ZE odbierze Ci instalacje jak sobie pociągniesz inny kabel niż oni chcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 04.04.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 ja tak kretyńsko spytam - co masz napisane w WT przyłącza? Czy ZE odbierze Ci instalacje jak sobie pociągniesz inny kabel niż oni chcą? Cytuję ZE: "WLZ to Pana sprawa" - niestety na piśmie tego jeszcze nie mam. W warunkach przyłączenia mam coś zupełnie innego niż zostało zrobione przez ZE bo na początek mieli mnie podpinać na YAKXS4x35 a po zaprojektowaniu przyłącza wyszło im 4x120. Także w projekcie przyłącza miałem sugestię, żeby podpiąć się za pomocą YKY 5x10, ale przy podanej długości kabla 30m. Niestety dom mam "deczko" dalej od skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chuck_S 04.04.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Daj 16mm2 Cu. przewód PEN masz rozdzielony na PE i N już w złączu, że dajesz 5? Daj 4x16 będzie taniej, a rozdzielenie zrob w budynku. Dobra cena na YKY 4x16 to 13-14 zł. Rozdzielenie mam już właśnie w złączu i muszę ciągnąć pięć żył (tak wynika z projektu przyłącza). Trochę natomiast policzyłem i wychodzi mi, że przy tych moich 100m WLZ i 13KW spadek napięcia na kablu 5x10 to ok. 1,5% a przy 5x16 to niecały procent. Czyli chyba nie ma o co kopii kruszyć i 5x10 powinien wystarczyć. Dokładnie tak jak mówisz bo idąc za książką: Wytyczne dotyczące wymiarowania i wyposażenia instalacji dr. inż. Antoni Klajn prof. zw. dr hab. inż. Henryk Markiewicz Cytat: Spadek napięcia w obwodach odbiorczych, od licznika energii elektrycznej do punktu przyłączenia odbiornika nie powinien przekraczać 3 %, przy czym równocześnie całkowity spadek napięcia od złącza instalacji elektrycznej do zacisków dowolnego odbiornika nie powinien przekraczać 4 %, a spadki napięcia w wewnętrznej linii zasilającej nie powinny przekraczać wartości – jak podanych w załączonej tabelce poniżej. Obliczenia spadku napięcia należy dokonać dla prądu znamionowego zabezpieczenia nadprądowego. Także w tym przypadku w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 u mnie ZEWT dośc twardo powiedział YKY 5x10mm i mam jeden problem z głowy Brak wyboru czasem jest lepszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 04.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Rozdzielenie mam już właśnie w złączu i muszę ciągnąć pięć żył (tak wynika z projektu przyłącza). Trochę natomiast policzyłem i wychodzi mi, że przy tych moich 100m WLZ i 13KW spadek napięcia na kablu 5x10 to ok. 1,5% a przy 5x16 to niecały procent. Czyli chyba nie ma o co kopii kruszyć i 5x10 powinien wystarczyć. Spadek napięcia to jedno, drugie to impedancja pętli zwarcia. Energetyka (przynajmniej ENEA) nie czepia się WLZ-tu, to nie ich problem. Niepokojące jest natomiast to, że podeszli 120mm2 zamiast typowego - czyżby mieli problem z impedancją? Jeśli tak to też masz ten problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chuck_S 04.04.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ja mam chałupę na wsi, przyłącze wykonane od słupa do skrzynki YAKXS 4x120mm2 a dalej według ludzi z ZE jestem sobie sterem i okrętem Po przeczytaniu powyższego zastanawiam się czy coś nie jest poknocone Dziwna to sytuacja aby do ZK-1 schodzić takim przekrojem no chyba, że mamy tam obwód do ZK-3 i w konfiguracji kołowej łączy jeszcze jakichś dodatkowych odbiorców. Byłaby to sytuacja raczej rzadka szczególnie na wsi no chyba, że w pobliżu występuje jakaś zabudowa szeregowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 05.04.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 4x120 jest dlatego, że na działce stanęły dwie skrzynki po dwa liczniki każda. I ZE chce tą linię wykorzystać w przyszłości do podpięcia następnych działek. W projekcie było 4x70, ale ZE zmieniło przy opiniowaniu na 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 05.04.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 ja tak kretyńsko spytam - co masz napisane w WT przyłącza? Czy ZE odbierze Ci instalacje jak sobie pociągniesz inny kabel niż oni chcą? Cytuję ZE: "WLZ to Pana sprawa" - niestety na piśmie tego jeszcze nie mam. W warunkach przyłączenia mam coś zupełnie innego niż zostało zrobione przez ZE bo na początek mieli mnie podpinać na YAKXS4x35 a po zaprojektowaniu przyłącza wyszło im 4x120. Także w projekcie przyłącza miałem sugestię, żeby podpiąć się za pomocą YKY 5x10, ale przy podanej długości kabla 30m. Niestety dom mam "deczko" dalej od skrzynki Wg najnowszych wytycznych sepu spadek na wlz przy odbiorach mniejszych niż 100kVA ma być <0,5% W projekcie masz 10mm2 bo to jest minimalny przekrój dla wlztów. Ale teraz z 30m zrobiło się 100. Energetyka jest przewidująca - dali sobie 120, Ty też bądź. Daj 16 Ponieważ 13kW to moc maks., przy normalnym obciążeniu (6-8kW) może nawet się 0,5% wyrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts