artur_4444 03.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Mam pytanie o poza eksploatacyjne koszty utrzymania domu.Za ogrzewanie, wodę, prąd i inne wiadomo ile mogę płacić, aleinteresuje mnie co jest poza tym? Jakieś podatki? Za grunty? Podatek od nieruchomości? Kiedy się zaczynają? Przy zakupie działki? Przy budowie czy dopiero przy użytkowaniu domu? Bardzo proszę w miarę możliwości o szczegółowy opis. Dziękuję.Pozdrawiamartur_4444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.04.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Płacisz podatek od nieruchomości - gruntu. Obowiązek opłaty zaczyna się w momencie nabycia ziemi. Potem do tego dołączasz podatek za dom i inne budynki wybudowane na tej nieruchomości. Nic więcej nie pamiętam, abym opłacał cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 obowiązkowe regularne przeglądy i kontrole - kominy, elektryka itp. w odległej perspektywie (choć cholera wie) - podatek katastralny - np. 1% wartości nieruchomości rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 03.04.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ja mam jeszcze dodatkowy podatek za odrolnienie ziemy czy jak go tam zwał... przez 10 lat od zakupu... to coś koło 500zł/rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_4444 06.04.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 dziękuję za odpowiedzi.pozdrawiamartur_4444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts