Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy bez zakończonej budowy można zamieszkać?

Recommended Posts

Mam wybudowany dom, ma prąd i gaz robie przyłącze wody czy nie mając oficjalnie zakończonej budowy mogę zamieszkać?

czy muszę złożyć wniosek o zakończenie czekać na odpowiedź i wtedy dopiero się wprowadzić?

bo żeby zakończyć budowę trzeba mieć 150 papierów i zanim je zbiorę to może trochę potrwać - a ile może ktoś wie?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez dokonanego odbioru całkowitego lub częściowego budynku w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego nie masz prawa zamieszkać w domu .

Kompletowanie wszystkich dokumentów niezbędnych do odbioru domu zajęło mi 2 dni , złożenie ich w Nadzorze 1 dzień , po odczekaniu 21 dni otrzymałem informacje że mogę się zgłosić do Nadzoru po odbiór decyzji zezwalającej mi na zamieszlkanie w moim domu .

a do zakończenia budowy potrzebuje:

1. oryginał dziennika budowy,

2. oświadczenie kierownika budowy:

- o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę, przepisami i obowiązującymi Polskimi Normami;

- o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;

3. potwierdzenie odbioru wykonanych przyłączy,

4. świadectwo charakterystyki energetycznej budynku,

coś jeszcze?

czyli:

- o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę, przepisami i obowiązującymi Polskimi Normami;

- o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;

5. ekspertyza kominiarska przewodów spalinowych

6. ekspertyza kominiarska przewodów wentylacyjnych

7. podwykonawczą inwentaryzację geodezyjną działki

to mam składam i czekam ile?

świadectwo charakterystyki energetycznej budynku,- 650 zł - już się dowiedziałam

ekspertyza kominiarska przewodów spalinowych - ile?

ekspertyza kominiarska przewodów wentylacyjnych - ile?

podwykonawczą inwentaryzację geodezyjną działki - ile?

tak mniej więcej ile w/w rzeczy kosztują?

za mieszkanie na dziko w nieodebranym domu jest coś około 10 tyś zł kary

- plus decyzja o wstrzymaniu budowy

- plus kontrola inspektorów w budynku - w przypadku samowoli bardzo skrupulatna

- plus nakaz dokończenia budowy budynku i doprowadzenia go do stanu umożliwiającego zamieszkanie

- plus kolejna kontrola inspektorów w budynku

- dopiero wtedy wydanie decyzji o zezwoleniu na zamieszkanie .

świadectwo charakterystyki energetycznej budynku,- 650 zł - już się dowiedziałam

ekspertyza kominiarska przewodów spalinowych - ile? - u mnie 200 pln

ekspertyza kominiarska przewodów wentylacyjnych - ile? - u mnie 200 pln

podwykonawczą inwentaryzację geodezyjną działki - ile? - u mnie 800 pln / zaprzyjaźniony geodeta /

Na czerwono powyżej .

1.świadectwo charakterystyki energetycznej budynku,- 650 zł

2.ekspertyza kominiarska przewodów spalinowych - ile?

3.ekspertyza kominiarska przewodów wentylacyjnych - ile?

4.podwykonawczą inwentaryzację geodezyjną działki - ile?

1. place 300 w ten weekend

2-3. kominiarz razem 80 zeta ale tak normalnie to kolo 150 placa

4. geodeta jak dobrze pamietam 300 zeta

odpowiadajac na pytanie to praktycznie mozna a teoretycznie oczywiscie NIE

skad jestes?

Geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza z wykonaniem map , zinwentaryzowaniem ich w zasobach starostwa - wydziału geodezji i kartografii , opłaty / bodajże w wysokości 200 pln / , ostateczne wyłączenie gruntu z produkcji rolnej etc ... za 300 pln :o :o - rewelacyjna cena - rewelacyjna ...

Geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza z wykonaniem map , zinwentaryzowaniem ich w zasobach starostwa - wydziału geodezji i kartografii , opłaty / bodajże w wysokości 200 pln / , ostateczne wyłączenie gruntu z produkcji rolnej etc ... za 300 pln :o :o - rewelacyjna cena - rewelacyjna ...

miala byc jakas inwentaryzacja wiec na koniec. zadzwonilem do tego samego co robil mapki do celow projektowych i powiedzial ze ten koncowy to 300 lub 350. nie pamiatam bo dopiero co zabieram sie za odbior

jakies wylaczenia itd to mialem na poczatku robione przed budowa

miala byc jakas inwentaryzacja wiec na koniec. zadzwonilem do tego samego co robil mapki do celow projektowych i powiedzial ze ten koncowy to 300 lub 350. nie pamiatam bo dopiero co zabieram sie za odbior

jakies wylaczenia itd to mialem na poczatku robione przed budowa

Na początku przed budową to się składa wniosek o wyłaczenie gruntu z produkcji rolnej i dostaje się na to zgodę / do 500m2 za darmo / - i nic ponadto - faktyczne wyłączenie gruntu robi sie podczas inwentaryzacji geodezyjnej , bądź osobno ale równolegle - bo robi się to na podstawie mapy geodezyjnej powykonawczej .

Na początku przed budową to się składa wniosek o wyłaczenie gruntu z produkcji rolnej i dostaje się na to zgodę / do 500m2 za darmo / - i nic ponadto - faktyczne wyłączenie gruntu robi sie podczas inwentaryzacji geodezyjnej , bądź osobno ale równolegle - bo robi się to na podstawie mapy geodezyjnej powykonawczej .

mamy 459mkw jesli to ma znaczenie

czyli:

5. ekspertyza kominiarska przewodów spalinowych

6. ekspertyza kominiarska przewodów wentylacyjnych

7. podwykonawczą inwentaryzację geodezyjną działki

to mam składam i czekam ile?

zajrzyj do swojego Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego (starostwo), bedziesz mieć komplet informacji. (i jakie dokumenty są potrzebne). Zależy jaki rejon Polski. U mnie na drukach:

Do wniosku należy dołączyć załączniki (art. 57 ustawy Prawo budowlane):

1. Dziennik budowy, należycie wypełniony, z wpisem geodety uprawnionego o wytyczeniu obiektu na gruncie.

2. Oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz obowiązującymi przepisami i normami.

b) o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu,

3. Oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania.

4. Protokóły badań i sprawdzeń:

• Protokół sprawdzenia instalacji gazowej wewnętrznej – WYSTAWIONY WYŁĄCZNIE przez osobę posiadającą ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI grupy 3 DOZÓR

• protokół (potwierdzenie) odbioru przyłącza gazu

• protokół odbioru przyłącza kanalizacyjnego lub oświadczenie kierownika budowy o szczelności zbiornika szamba

• protokoły badań i sprawdzeń instalacji elektrycznej i odgromowej

• protokół odbioru przyłącza elektrycznego (potwierdzenie zainstalowania stałego licznika poboru mocy)

• protokół (opinię) kominiarski.

• protokół odbioru przyłącza wodociągowego / w przypadku własnego ujęcia wody- studni, aktualny protokół badania wody 2 .

• wentylacji mechanicznej – badanie skuteczności i poziomu hałasu.

5. Inwentaryzację geodezyjną powykonawczą.

6. Kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku

7. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie kierownika budowy (jak w p.2) powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

8. Stanowiska organów: KPPSP, PIP, PIS lub oświadczenie o braku sprzeciwu lub uwag ze strony ww. organów.

(nie dotyczy budynków mieszkalnych zakończonych w całości) 2)

Ponadto przedłożyć:

- Kserokopię decyzji pozwolenia na budowę + oryginał decyzji z klauzulą ostateczności - do wglądu,

- Zatwierdzony przy pozwoleniu na budowę projekt budowlany wraz z projektem zagospodarowania działki- do wglądu.