Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy bez zakończonej budowy można zamieszkać?

Recommended Posts

Zaświadczenie musza, czy moga wydać?

pzdr

Urząd nie ma takiego obligatoryjnego obowiązku. Funkcjonuje, w tym przypadku, zasada „milczącej zgody”.

Z drugiej jednak strony, inwestor może wystąpić z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, że urząd przyjął zawiadomienie i nie wniósł sprzeciwu – wtedy, muszą wystawić zaświadczenie w terminie 7 dni.

Dlatego, co kraj, to obyczaj.

Jedne urzędy zawiadamiają o braku sprzeciwu, inne z „urzędu” wystawiają zaświadczenie, a jeszcze inne czekają na wniosek inwestora.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ktoś się orientuje czy jeżeli urząd przed odbiorem chce przeprowadzić kontrolę po złożeniu papierów informuje na piśmie o tym inwestora?

A jeżeli tak to co w wypadku gdy inwestor nagle musi wyjechać np. na miesiąc czy można w takim wypadku zawieść postępowanie?

w powiecie obok informują, ba nawet życzą sobie, zeby załatwić im transport :-? , u nas nie informują u mojej siostry zjawili się któregoś dnia zupełnie znienacka ( i metrówką otwory okienne mierzyć zaczeli :o )

A czy ktoś się orientuje czy jeżeli urząd przed odbiorem chce przeprowadzić kontrolę po złożeniu papierów informuje na piśmie o tym inwestora?

A jeżeli tak to co w wypadku gdy inwestor nagle musi wyjechać np. na miesiąc czy można w takim wypadku zawieść postępowanie?

u mnie przysłali pismo w którym prosili o skontaktowanie się. telefonicznie ustaliąłm termin. Jak ktoś wyjedzie, to pewnie pisemko załatwia im sprawe, zawieszona - czekają na powrót i kontakt :D

• 1 month później...
A jak to jest z tą inwentaryzacją powykonawczą? Mam projekt przyłączy wod-kan. i WLZ. Wod-kan. zrobiony zgodnie z projektem ale chce zmienic trase WLZ. Jak to sie odbywa mam zostawić w stanie odkrytym? Przyłącze wod-kan już dawno zasypane i odebrane? Nie bardzo rozumiem na czym ta inwentaryzacja polega :-? Może ktoś wytłumaczyć laikowi :roll:

A jak to jest z tą inwentaryzacją powykonawczą? Mam projekt przyłączy wod-kan. i WLZ. Wod-kan. zrobiony zgodnie z projektem ale chce zmienic trase WLZ. Jak to sie odbywa mam zostawić w stanie odkrytym? Przyłącze wod-kan już dawno zasypane i odebrane? Nie bardzo rozumiem na czym ta inwentaryzacja polega :-? Może ktoś wytłumaczyć laikowi :roll:

jeżeli przyłącze wod-kan masz odebrane, to pewnie firma załatwiała geodetę i naniosła na mapę.

Inwentaryzacja polega na tym, że przychodzi geodeta, obmierza dom i nanosi go na mapę. Tu własnie wychodzą wszelkie przesunięcia ścian itd i tego się czasem czepia nadzór przy odbiorze. Geodeta może też nanieść przy okazji (aczkolwiek dodatkowo płatne) te przyłącza na działce, które nie nanieśli inni, z różnych przyczyn. Np my wodę kopaliśmy sami, to u nas inwentaryzował. Było już zakopane, ale i tak było widać, gdzie szła rura, to sobie pomierzył. Kanalizację robiła nam firma i oni mieli swojego geodetę. Podobnie gaz. Więc to już było naniesione.

Przebiegów przyłączy na działce nadzór się nie czepia a na mapę się nanosi, żeby jak kiedyś coś ktoś będzie chciał kopać, np inny właściciel, to sobie mape wyciągnie i wie, gdzie może żeby np gazociągu nie rozwalić :roll:

U nas (Rybnik) jest tak samo - wyłączenie z produkcji rolnej warunkiem dostania PNB. Z tego co pamiętam , to trzeba było plan zagospodarowania terenu zrobić(na mapie do celów projektowych miałem)+bilans terenu

A robiłeś już odbiór domu w PINB po zakończeniu budowy ??

A robiłeś już powykonawczą inwentaryzację geodezyjną po zakończeniu budowy ??

Nie mylcie dwóch oddzielnych spraw :

1 - uzyskanie zgody na wydzielenie gruntów spod prod rolnej - jest to warunek otrzymania PnB

2 - faktycznego wydzielenia gruntu spod prod rolnej - wykonywanego po dokonaniu powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej na podstawie obmiaru geodezyjnego gruntu , budynku i całej infrastruktury na działce

Dodać należy jeszcze, że wszelkie zmiany jakie nastąpią na gruncie po faktycznym wyłączeniu muszą być naniesione na mapkach w Urzędzie w ciągu 30dni od powstania tych zmian (np podjazdy jakis czas po zakonczeniu budowy domu, jesli zmienuly ksztalty, ilosc etc.). Czyli znowu geodeta i mapka...

Kompletowanie wszystkich dokumentów niezbędnych do odbioru domu zajęło mi 2 dni

na wykonanie inwentaryzacji powykonawczej czekaliśmy w sumie 4 tyg., więc jeśli jej nie masz to trochę też może Ci się czas wydłużyć.

Dokładnie - ja również czekałem grubo ponad miesiąc .

niestety 2 dni to trwa zbieranie papierów, jak już je masz :-(

my też z 5 tygodni czekaliśmy na mapkę do inwentaryzacji (geodeta musi mieć numer sprawy, przyjechać, złożyć dokumentację - u nas w urzędzie (ewidencja, mapy cyfrowe) leży to 3 tygodnie+1 tydzień (już nie pamiętam na co)+3dni na wydanie mapy), pozostałe rzeczy można w tym casie również załatwiać, ale 5 tygodni + 3 tygodnie oczekiwanie na brak uwag od pinb = 8 tygodni, czyli 2 miesiące :-( należy chyba zacząć o tym myśleć wtedy, gdy zaczyna się malowanie ścian...

u nas żadnego zaświadczenia pinb nie wydaje, pięczątki nie przystawia, zadowala się kserokopiami - dla pewności po miesiącu byliśmy się pytać :-)

A ja się pytałam, czy zameldować się przed odbiorem mogę, a pani w urzędzie odpowiedziała, ze jasne, bo przecież niewielu czeka z wprowadzeniem się do końca budowy. Tak więc dostałam meldunek i mieszkam ponad rok bez odbioru. Co kraj, to obyczaj....

raczej się nie chwal

"wszystko mozna, co nie można, byle z wolna i z ostrożna"

Obyczaje sa rózne ale przepisy takie same. Zameldować się możesz, jak widać, ale mieszkać nie. Niektóre gminy meldują nawet na pustych dzialkach... Na razie "pilnujesz placu budowy" i liczysz, że nie masz "życzliwych" sasiadów.

Witam

Widze ze znacie temat z kazdej strony. Nie wiecie jak bedzie to wygladało po sierpniu gdy znienia sie ustawa bud. czy dalej bedą potrzebne te podpisy kierowników, co czasami są tylko formalnoscia a sam kierownik tworzy schody wiedząc ze zalezy Ci na odbiorze :(

Może się źle z nim umówiłeś na płatności, mój drugą połowę zapłaty otrzymał po wypełnieniu papierów do odbioru.

Jeśli wiesz że masz wszystko ok a kierownik marudzi to zmień kierownika.

Mam wybudowany dom, ma prąd i gaz robie przyłącze wody czy nie mając oficjalnie zakończonej budowy mogę zamieszkać?

czy muszę złożyć wniosek o zakończenie czekać na odpowiedź i wtedy dopiero się wprowadzić?

bo żeby zakończyć budowę trzeba mieć 150 papierów i zanim je zbiorę to może trochę potrwać - a ile może ktoś wie?

Nie wiem jak w tym roku po boomie biurokratycznym i ŚE-owym jest, ale:

W zeszłym roku wizyta w Gminie, zaproszenie Pani stamtąd do siebie, okazanie wykończonej części mieszkalnej, powrót do Gminy, wypisanie kwitka o zezwoleniu na uzytkowanie (chyba, że użytkowanie to to coś innego niż zamieszkanie?).

A częściowy odbiór wystarczy? Nie zakończyliśmy jeszcze budowy. Czy do częściowego odbioru trzeba te wszystkie dokumenty składać?

trzeba

i trzeba mieć przyłącza, jedną łazienkę, coś w rodzaju kuchni i choć jedno pomieszczenie nadające się do mieszkania. .

Do częściowego odbioru trzeba mieć papiery również - to jest tzw zgoda na użytkowanie. Ta droga to tylko mozliwe problemy, bo zawsze cos podczas kontroli moze wyjsc. Najlepiej konczcie budowe domu w calosci wtedy nikt wan nie bedzie kontrolowal, a swistek nie zawsze wystawiaj, chyba ze na zyczenie.

Meldunek nie ma nic do zakonczenia budowy i pozwolenia na mieszkanie w takim domu. Jak PINB obczai nawet przypadkiem ze dom nie odebrany a mieszkacie to dostaniecie kare 10tys. + dokladna kontrole domu = same klopoty.[/i]

Mam wybudowany dom, ma prąd i gaz robie przyłącze wody czy nie mając oficjalnie zakończonej budowy mogę zamieszkać?

czy muszę złożyć wniosek o zakończenie czekać na odpowiedź i wtedy dopiero się wprowadzić?

bo żeby zakończyć budowę trzeba mieć 150 papierów i zanim je zbiorę to może trochę potrwać - a ile może ktoś wie?

A mi się udało się zameldować w nieodebranym domu w lipcu 2008:D

Zgłaszać odbiór będę w czerwcu tego roku.