sSiwy12 04.04.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Zaświadczenie musza, czy moga wydać? pzdr Urząd nie ma takiego obligatoryjnego obowiązku. Funkcjonuje, w tym przypadku, zasada „milczącej zgody”. Z drugiej jednak strony, inwestor może wystąpić z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, że urząd przyjął zawiadomienie i nie wniósł sprzeciwu – wtedy, muszą wystawić zaświadczenie w terminie 7 dni. Dlatego, co kraj, to obyczaj. Jedne urzędy zawiadamiają o braku sprzeciwu, inne z „urzędu” wystawiają zaświadczenie, a jeszcze inne czekają na wniosek inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.04.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 A czy ktoś się orientuje czy jeżeli urząd przed odbiorem chce przeprowadzić kontrolę po złożeniu papierów informuje na piśmie o tym inwestora? A jeżeli tak to co w wypadku gdy inwestor nagle musi wyjechać np. na miesiąc czy można w takim wypadku zawieść postępowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 04.04.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 A czy ktoś się orientuje czy jeżeli urząd przed odbiorem chce przeprowadzić kontrolę po złożeniu papierów informuje na piśmie o tym inwestora? A jeżeli tak to co w wypadku gdy inwestor nagle musi wyjechać np. na miesiąc czy można w takim wypadku zawieść postępowanie? w powiecie obok informują, ba nawet życzą sobie, zeby załatwić im transport , u nas nie informują u mojej siostry zjawili się któregoś dnia zupełnie znienacka ( i metrówką otwory okienne mierzyć zaczeli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.04.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 A czy ktoś się orientuje czy jeżeli urząd przed odbiorem chce przeprowadzić kontrolę po złożeniu papierów informuje na piśmie o tym inwestora? A jeżeli tak to co w wypadku gdy inwestor nagle musi wyjechać np. na miesiąc czy można w takim wypadku zawieść postępowanie? u mnie przysłali pismo w którym prosili o skontaktowanie się. telefonicznie ustaliąłm termin. Jak ktoś wyjedzie, to pewnie pisemko załatwia im sprawe, zawieszona - czekają na powrót i kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 23.05.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 A jak to jest z tą inwentaryzacją powykonawczą? Mam projekt przyłączy wod-kan. i WLZ. Wod-kan. zrobiony zgodnie z projektem ale chce zmienic trase WLZ. Jak to sie odbywa mam zostawić w stanie odkrytym? Przyłącze wod-kan już dawno zasypane i odebrane? Nie bardzo rozumiem na czym ta inwentaryzacja polega Może ktoś wytłumaczyć laikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 23.05.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 .....na czym ta inwentaryzacja polega Geodeta na jednej mapie zbiera wszystkie przebiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.05.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 A jak to jest z tą inwentaryzacją powykonawczą? Mam projekt przyłączy wod-kan. i WLZ. Wod-kan. zrobiony zgodnie z projektem ale chce zmienic trase WLZ. Jak to sie odbywa mam zostawić w stanie odkrytym? Przyłącze wod-kan już dawno zasypane i odebrane? Nie bardzo rozumiem na czym ta inwentaryzacja polega Może ktoś wytłumaczyć laikowi jeżeli przyłącze wod-kan masz odebrane, to pewnie firma załatwiała geodetę i naniosła na mapę. Inwentaryzacja polega na tym, że przychodzi geodeta, obmierza dom i nanosi go na mapę. Tu własnie wychodzą wszelkie przesunięcia ścian itd i tego się czasem czepia nadzór przy odbiorze. Geodeta może też nanieść przy okazji (aczkolwiek dodatkowo płatne) te przyłącza na działce, które nie nanieśli inni, z różnych przyczyn. Np my wodę kopaliśmy sami, to u nas inwentaryzował. Było już zakopane, ale i tak było widać, gdzie szła rura, to sobie pomierzył. Kanalizację robiła nam firma i oni mieli swojego geodetę. Podobnie gaz. Więc to już było naniesione. Przebiegów przyłączy na działce nadzór się nie czepia a na mapę się nanosi, żeby jak kiedyś coś ktoś będzie chciał kopać, np inny właściciel, to sobie mape wyciągnie i wie, gdzie może żeby np gazociągu nie rozwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 23.05.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 U nas (Rybnik) jest tak samo - wyłączenie z produkcji rolnej warunkiem dostania PNB. Z tego co pamiętam , to trzeba było plan zagospodarowania terenu zrobić(na mapie do celów projektowych miałem)+bilans terenu A robiłeś już odbiór domu w PINB po zakończeniu budowy ?? A robiłeś już powykonawczą inwentaryzację geodezyjną po zakończeniu budowy ?? Nie mylcie dwóch oddzielnych spraw : 1 - uzyskanie zgody na wydzielenie gruntów spod prod rolnej - jest to warunek otrzymania PnB 2 - faktycznego wydzielenia gruntu spod prod rolnej - wykonywanego po dokonaniu powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej na podstawie obmiaru geodezyjnego gruntu , budynku i całej infrastruktury na działce Dodać należy jeszcze, że wszelkie zmiany jakie nastąpią na gruncie po faktycznym wyłączeniu muszą być naniesione na mapkach w Urzędzie w ciągu 30dni od powstania tych zmian (np podjazdy jakis czas po zakonczeniu budowy domu, jesli zmienuly ksztalty, ilosc etc.). Czyli znowu geodeta i mapka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 23.05.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Kompletowanie wszystkich dokumentów niezbędnych do odbioru domu zajęło mi 2 dni na wykonanie inwentaryzacji powykonawczej czekaliśmy w sumie 4 tyg., więc jeśli jej nie masz to trochę też może Ci się czas wydłużyć. Dokładnie - ja również czekałem grubo ponad miesiąc . niestety 2 dni to trwa zbieranie papierów, jak już je masz my też z 5 tygodni czekaliśmy na mapkę do inwentaryzacji (geodeta musi mieć numer sprawy, przyjechać, złożyć dokumentację - u nas w urzędzie (ewidencja, mapy cyfrowe) leży to 3 tygodnie+1 tydzień (już nie pamiętam na co)+3dni na wydanie mapy), pozostałe rzeczy można w tym casie również załatwiać, ale 5 tygodni + 3 tygodnie oczekiwanie na brak uwag od pinb = 8 tygodni, czyli 2 miesiące należy chyba zacząć o tym myśleć wtedy, gdy zaczyna się malowanie ścian... u nas żadnego zaświadczenia pinb nie wydaje, pięczątki nie przystawia, zadowala się kserokopiami - dla pewności po miesiącu byliśmy się pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 24.05.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 A ja się pytałam, czy zameldować się przed odbiorem mogę, a pani w urzędzie odpowiedziała, ze jasne, bo przecież niewielu czeka z wprowadzeniem się do końca budowy. Tak więc dostałam meldunek i mieszkam ponad rok bez odbioru. Co kraj, to obyczaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.05.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 A ja się pytałam, czy zameldować się przed odbiorem mogę, a pani w urzędzie odpowiedziała, ze jasne, bo przecież niewielu czeka z wprowadzeniem się do końca budowy. Tak więc dostałam meldunek i mieszkam ponad rok bez odbioru. Co kraj, to obyczaj.... raczej się nie chwal "wszystko mozna, co nie można, byle z wolna i z ostrożna" Obyczaje sa rózne ale przepisy takie same. Zameldować się możesz, jak widać, ale mieszkać nie. Niektóre gminy meldują nawet na pustych dzialkach... Na razie "pilnujesz placu budowy" i liczysz, że nie masz "życzliwych" sasiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 24.05.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam Widze ze znacie temat z kazdej strony. Nie wiecie jak bedzie to wygladało po sierpniu gdy znienia sie ustawa bud. czy dalej bedą potrzebne te podpisy kierowników, co czasami są tylko formalnoscia a sam kierownik tworzy schody wiedząc ze zalezy Ci na odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 25.05.2009 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam Widze ze znacie temat z kazdej strony. Nie wiecie jak bedzie to wygladało po sierpniu gdy znienia sie ustawa bud. czy dalej bedą potrzebne te podpisy kierowników, co czasami są tylko formalnoscia a sam kierownik tworzy schody wiedząc ze zalezy Ci na odbiorze Może się źle z nim umówiłeś na płatności, mój drugą połowę zapłaty otrzymał po wypełnieniu papierów do odbioru. Jeśli wiesz że masz wszystko ok a kierownik marudzi to zmień kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.05.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Mam wybudowany dom, ma prąd i gaz robie przyłącze wody czy nie mając oficjalnie zakończonej budowy mogę zamieszkać? czy muszę złożyć wniosek o zakończenie czekać na odpowiedź i wtedy dopiero się wprowadzić? bo żeby zakończyć budowę trzeba mieć 150 papierów i zanim je zbiorę to może trochę potrwać - a ile może ktoś wie? Nie wiem jak w tym roku po boomie biurokratycznym i ŚE-owym jest, ale: W zeszłym roku wizyta w Gminie, zaproszenie Pani stamtąd do siebie, okazanie wykończonej części mieszkalnej, powrót do Gminy, wypisanie kwitka o zezwoleniu na uzytkowanie (chyba, że użytkowanie to to coś innego niż zamieszkanie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia_2 26.05.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Ja też ponad pół roku mieszkałem bez odbioru tzn. tej ostatniej formalności - świstka z INB.Teoretycznie nie można ale ... jak trzeba to w razie czego jakieś wytłumaczenie zawsze się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 26.05.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 A częściowy odbiór wystarczy? Nie zakończyliśmy jeszcze budowy. Czy do częściowego odbioru trzeba te wszystkie dokumenty składać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.05.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 A częściowy odbiór wystarczy? Nie zakończyliśmy jeszcze budowy. Czy do częściowego odbioru trzeba te wszystkie dokumenty składać? trzeba i trzeba mieć przyłącza, jedną łazienkę, coś w rodzaju kuchni i choć jedno pomieszczenie nadające się do mieszkania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 26.05.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do częściowego odbioru trzeba mieć papiery również - to jest tzw zgoda na użytkowanie. Ta droga to tylko mozliwe problemy, bo zawsze cos podczas kontroli moze wyjsc. Najlepiej konczcie budowe domu w calosci wtedy nikt wan nie bedzie kontrolowal, a swistek nie zawsze wystawiaj, chyba ze na zyczenie. Meldunek nie ma nic do zakonczenia budowy i pozwolenia na mieszkanie w takim domu. Jak PINB obczai nawet przypadkiem ze dom nie odebrany a mieszkacie to dostaniecie kare 10tys. + dokladna kontrole domu = same klopoty.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 27.05.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam wybudowany dom, ma prąd i gaz robie przyłącze wody czy nie mając oficjalnie zakończonej budowy mogę zamieszkać? czy muszę złożyć wniosek o zakończenie czekać na odpowiedź i wtedy dopiero się wprowadzić? bo żeby zakończyć budowę trzeba mieć 150 papierów i zanim je zbiorę to może trochę potrwać - a ile może ktoś wie? A mi się udało się zameldować w nieodebranym domu w lipcu 2008:D Zgłaszać odbiór będę w czerwcu tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 27.05.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Tak jak pisali wczesniej meldunek mozna miec nawet na zielonej trawce ale to nie ma nic wspolnego z odbiorem budowy, który jest obowiazkowy przed zamieszkaniem i lepiej go zrobic by miec spokojna glowe na przyszlosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts