Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy bez zakończonej budowy można zamieszkać?

Recommended Posts

Na początku przed budową to się składa wniosek o wyłaczenie gruntu z produkcji rolnej i dostaje się na to zgodę / do 500m2 za darmo / - i nic ponadto - faktyczne wyłączenie gruntu robi sie podczas inwentaryzacji geodezyjnej , bądź osobno ale równolegle - bo robi się to na podstawie mapy geodezyjnej powykonawczej .

mamy 459mkw jesli to ma znaczenie

Ilość wyłączonych metrów nie ma znaczenia / jak wyłaczysz więcej - dodatkowo płacisz / - ma natomiast to że finalne wyłączenie robi sie po wykonaniu geodezyjnej mapy powykonawczej - gdyż tylko na jej podstawie można dokonać wyłaczenia gruntu z produkcji rolnej .

Takoż - nie mogłeś tego dokonać na początku przed budową domu ...

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ilość wyłączonych metrów nie ma znaczenia / jak wyłaczysz więcej - dodatkowo płacisz / - ma natomiast to że finalne wyłączenie robi sie po wykonaniu geodezyjnej mapy powykonawczej - gdyż tylko na jej podstawie można dokonać wyłaczenia gruntu z produkcji rolnej .

czyli jestes pewien ze moje grunty nie sa wylaczone z produkcji rolnej?

ja tam sie nie znam, tak tylko pytam ...

czyli jestes pewien ze moje grunty nie sa wylaczone z produkcji rolnej?

ja tam sie nie znam, tak tylko pytam ...

Czy jestem pewien ?? - moja pewność nie ma tu żadnego znaczenia - to Twój dom , grunt i odbiór - zapytaj Twojego geodety który robi Ci inwentaryzację powykonawczą - on MUSI wiedzieć .

To co napisałem - znam z autopsji - sam to przeżyłem - a ponieważ robił to mój znajomy geodeta / cały geodezyjny odbiór powykonawczy / więc dokałdnie mi wszystko krok po kroku wytłumaczył - co , gdzie , kiedy i za ile - więc to napisałem - sprawa się miała w Krakowskim Starostwie Powiatowym na początku 2008 roku .

PS.

Dodatkowo wyłączenie gruntu z produkcji rolnej może dokonać tylko właściciel tegoż - więc jeżeli robi to ktoś inny musi posiadać stosowne pełnomocnictwo właściciela - i takowe musiałem mojemu geodecie wystawić ...

No to mamy chyba precedens... bo ja musiałem mieć wyłączony grunt z produkcji rolnej (siakieś 500m2) przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Przez to wydanie PNB przesunęło mi się o 1 miesiąc i rozpocząłem budowę pół roku później... Po prostu starostwo zażyczyło sobie tego papierka a mnie wcześniej nie przyszło do głowy że grunt który jest w PZP pod zabudowę mieszkaniową może być dalej rolny.

No to mamy chyba precedens... bo ja musiałem mieć wyłączony grunt z produkcji rolnej (siakieś 500m2) przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Przez to wydanie PNB przesunęło mi się o 1 miesiąc i rozpocząłem budowę pół roku później... Po prostu starostwo zażyczyło sobie tego papierka a mnie wcześniej nie przyszło do głowy że grunt który jest w PZP pod zabudowę mieszkaniową może być dalej rolny.

No proszę - co kraj to obyczaj - jak widać :lol: - Polska to jest jednak dziki kraj ...

teraz tak się zastanawiam że być może dostałem tylko zgodę na wyłączenie a nie samo wyłączenie.... musiałbym zerknąć w papiery - pamiętam za to że czekałem na ten papierek 30dni :-?

Otóż to - właśnie - najprawdopodobniej otrzymałeś zgodę na wyłączenie żądanej ilości gruntu z produkcji rolnej - faktycznego wyłączenia jednak jeszcze nie wykonałeś .

Zgoda na wyłaczenie żądanej ilości gruntu z prod rolnej jest niezbędna do otrzymania PnB .

Natomiast faktyczne wyłaczenie gruntu czyni sie dopiero po zakończeniu budowy i po wykonaniu powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej .

Ja w każdym razie tak miałem .

W kwestii formalnej. 8)

Urząd, w tym przypadku, nie wydaje decyzji o pozwoleniu na użytkowanie – zupełnie inny tryb postępowania i nie dotyczy budynków jednorodzinnych.

Urząd, w przypadku domów jednorodzinnych, może wydać decyzję o sprzeciwie przystąpienia do użytkowania, jeśli w oznaczonym terminie nie dostarczy się „uzupełnienia dokumentów” – jeśli takie wezwanie było.

Jeśli sprzeciwów nie ma, to zgłoszenie zostało przyjęte i nie będzie zadnej decyzji - co najwyżej zaświadczenie.

W kwestii formalnej. 8)

Urząd, w tym przypadku, nie wydaje decyzji o pozwoleniu na użytkowanie – zupełnie inny tryb postępowania i nie dotyczy budynków jednorodzinnych.

Urząd, w przypadku domów jednorodzinnych, może wydać decyzję o sprzeciwie przystąpienia do użytkowania, jeśli w oznaczonym terminie nie dostarczy się „uzupełnienia dokumentów” – jeśli takie wezwanie było.

Jeśli sprzeciwów nie ma, to zgłoszenie zostało przyjęte i nie będzie zadnej decyzji - co najwyżej zaświadczenie.

Hmmm - no to teraz mnie zastrzeliłeś - zaraz jak wrócę z pracy do domu sprawdzę czy dokument ktory otrzymałem w Nadzorze to Decyzja czy Zaświadczenie - w każdym bądź razie pamietam tylko jak wróciłem z tym papierem do domu to natychmiast otworzyłem dużą butelke okowity coby uczcić ten fakt :D

ja papiery do zgłoszenia zakończenia budowy przygotowywałem na "budowie" przez 11 miesięcy

:D tak wyszło

Tak być właśnie powinno - ja również podczas całego procesuj budowy gromadziałem w jednym miejscu wszystkie protokoły , odbiory , zaświadczenia etc .. - potem podczas kompletowania dokumentów do PINB zajęło mi to niecałe 2 dni ...

Najwięcej czasu zajęło mi wydębienie od mojego kierbuda zaświadczenia o przynależności do izby ... :D

ja papiery do zgłoszenia zakończenia budowy przygotowywałem na "budowie" przez 11 miesięcy

:D tak wyszło

Tak być właśnie powinno - ja również podczas całego procesuj budowy gromadziałem w jednym miejscu wszystkie protokoły , odbiory , zaświadczenia etc .. - potem podczas kompletowania dokumentów do PINB zajęło mi to niecałe 2 dni ...

Najwięcej czasu zajęło mi wydębienie od mojego kierbuda zaświadczenia o przynależności do izby ... :D

myślę, ze Jackowi chodzi o to, że on budowy pilnował 8)

U nas (Rybnik) jest tak samo - wyłączenie z produkcji rolnej warunkiem dostania PNB. Z tego co pamiętam , to trzeba było plan zagospodarowania terenu zrobić(na mapie do celów projektowych miałem)+bilans terenu

A robiłeś już odbiór domu w PINB po zakończeniu budowy ??

A robiłeś już powykonawczą inwentaryzację geodezyjną po zakończeniu budowy ??

Nie mylcie dwóch oddzielnych spraw :

1 - uzyskanie zgody na wydzielenie gruntów spod prod rolnej - jest to warunek otrzymania PnB

2 - faktycznego wydzielenia gruntu spod prod rolnej - wykonywanego po dokonaniu powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej na podstawie obmiaru geodezyjnego gruntu , budynku i całej infrastruktury na działce

Krótko i zwięźle w temacie wydzielenia gruntu z prod rolnej - aby zakończyć to gdybanie - odnalazłem dokument który otrzymałem z mojego Starostwa Powiatowego o następującej treści :

DECYZJA na podst artykułu 20,21,22,23,24 ustawy z dnia 17 maj 1989 rok ... i tak dalej ..orzekam o wprowadzeniu zmian w operacie ewidencji gruntów dla obrębu XXX

- zmiany użytku na działce XXX o powierzchni XXX w tym R IIIa na B XXX RIIIa zgodnie z operatem pomiarowym dokonanym przez geodetę uprawnionego XXX.

Na podstawie decyzji wydanej przez tutejsze Starostwo Powiatowe znak XXXX z dnia XX.XX.XX i przedłożonego operatu pomiarowego postanowiono wprowadzić zmiany w rejestrze ewidencji gruntów w jednostce XXX .

Dodatkowo jako odrębne pismo otrzymałem Zawiadomienie o Zmianach w Ewidencji Gruntów ze Starostwa Powiatowego z opisanymi zmianami i podanymi nowymi wielkościami uzytków na mojej działce .

Wniosek :

Jeżeli nie otrzymaliście takich pism ze swojego Starostwa Powiatowego z referatu ewidencji gruntów i katastru - NIE WYKONALIŚCIE WYŁĄCZENIA Z PRODUKCJI ROLNEJ nawet centymetra swojej ziemi na działce .