Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt montażu kuchni - montaż kuchni za ile ?

yvonne01

Recommended Posts

Kochani

ile moze kosztowac tylko sam montaz kuchni, a wlasciwie ustawienie, bo meble sa juz polgotowe, 3m x 1,5m, przyciecie blatow, 3 szafki wiszace, i podlaczenie agd

8-12% ceny kuchni, do 20% gdy meble z innego zrodla. AGD od 50 do 200zl za punk, zalezy od sprzetu np. plyta 50 zmywarka 150. Mowimy tu o profesjonalnych ekipach.

Zlota raczka za calosc wezmie pewnie 500-600 zl.

U nas calosc (razem z AGD) wyniosla 3250zl.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Meble robią mi na wymiar i przywiozą już poskładane ( nie w kartonach co to sobie samemu trzeba szafki poskręcać ) Myślę, że damy radę...

Szczerze powiem... trzeba było te 12% odżałować, w sumie niewiele, a montaż najważniejszy (chyba, że to kuchnia typu "trzy szafki+trzy szafki"). Meble na wymiar bez montażu, szczególnie kuchenne, kiepski pomysł. Laik nigdy nie zamontuje jak fachowiec.

Meble robią mi na wymiar i przywiozą już poskładane ( nie w kartonach co to sobie samemu trzeba szafki poskręcać ) Myślę, że damy radę...

Szczerze powiem... trzeba było te 12% odżałować, w sumie niewiele, a montaż najważniejszy (chyba, że to kuchnia typu "trzy szafki+trzy szafki"). Meble na wymiar bez montażu, szczególnie kuchenne, kiepski pomysł. Laik nigdy nie zamontuje jak fachowiec.

Zdecydowanie się zgadzam. Montaż jest bardzo ważny. Jeśli ktoś wydaje np. 20.000 na kuchnię to te dodatkowe 2tys za profesjonalny montaż to nie jest wygórowana cena. Chyba, że jest to właśnie bardzo prosta kuchnia niezindywidualizowana czyli pod zamówienie, ale standard. Takie dopasowywanie do wymiarów kuchni. Gdy jest to kuchnia robiona typowo pod naszą kuchnię z indywidualnymi rozwiązaniami to profesjonalny montaż jest koniecznością.

Nie wiem w czym jest problem :roll: mamy projekt, szafki prawie standardowe, wiemy jaka szafka gdzie ma stać, to chyba potrafimy je ustawić we właściwym miejscu :roll:

Przecież meble kuchenne kupione w sklepie meblowym, przywożą w kartonach i wszystko jest osobno ( ścianki, fronty itd. ), trzeba samemu to wszystko poskładać, poskręcać i ustawić.

Nie wiem w czym jest problem :roll: mamy projekt, szafki prawie standardowe, wiemy jaka szafka gdzie ma stać, to chyba potrafimy je ustawić we właściwym miejscu :roll:

Przecież meble kuchenne kupione w sklepie meblowym, przywożą w kartonach i wszystko jest osobno ( ścianki, fronty itd. ), trzeba samemu to wszystko poskładać, poskręcać i ustawić.

W tym, że samo ustawienie i powieszenie szafek to 20%pracy, pozostałe 80%... to praca, która wymaga fachowca z praktyką i wiedzącego co i jak. Wszystko zależy od tego jaka kuchnia.

Może wyglądać tak:

http://imagenes.solostocks.pl/meble-kuchenne-bronze--calvadoscrem-208476z0.jpg

Lub tak:

http://meble-na-wymiar.com/kuchnie/portal5d.jpg

Jest różnica???

Wklej swój projekt zobaczymy, może faktycznie spokojnie poradzisz sobie i nie zepsujesz nic :wink:

Irytuja mnie takie wypowiedzi i inne w stylu "10% za monataz, to wole sam zamontowac".

Kuchnie na wymiar z kompletna zabudowa sprzetu 2 os. ekipa montazystow z kilkuletnim doswiadczeniem montuje min. 6 godzin do kilkunastu godzin (zalezy od wielkosci kuchni). Maja specjalistyczne narzedzia, ktorych zwykly Kowalski nie ma w swojej skrzynce narzedziowej, doswiadczenie i lata praktyki.

Chcesz zaoszczedzic na kuchni wartej np.10 tys. zl te 10 % - prosze bardzo, tylko pozniej chcialabym zobaczyc ta kuchnie jak jest zamontowana.

Samo ustawienie szafek nie jest trudne ale wszystkie wykonczenia juz tak, a one wplywaja na efekt koncowy czyli wizualny co jest najwazniejsze.

A juz nie wspomne o krzywych scianach, wtedy duzo elementow trzeba przycinac na miejscu, nieraz mala kuchnie w bloku montuje sie dluzej niz 3x wieksza w domu przez krzywizny.

Irytuja mnie takie wypowiedzi i inne w stylu "10% za monataz, to wole sam zamontowac".

Kuchnie na wymiar z kompletna zabudowa sprzetu 2 os. ekipa montazystow z kilkuletnim doswiadczeniem montuje min. 6 godzin do kilkunastu godzin (zalezy od wielkosci kuchni). Maja specjalistyczne narzedzia, ktorych zwykly Kowalski nie ma w swojej skrzynce narzedziowej, doswiadczenie i lata praktyki.

Chcesz zaoszczedzic na kuchni wartej np.10 tys. zl te 10 % - prosze bardzo, tylko pozniej chcialabym zobaczyc ta kuchnie jak jest zamontowana.

Samo ustawienie szafek nie jest trudne ale wszystkie wykonczenia juz tak, a one wplywaja na efekt koncowy czyli wizualny co jest najwazniejsze.

A juz nie wspomne o krzywych scianach, wtedy duzo elementow trzeba przycinac na miejscu, nieraz mala kuchnie w bloku montuje sie dluzej niz 3x wieksza w domu przez krzywizny.

Zgadzam się. Nasza projektantka z góry powiedziała, że montaż będzie trwał minimum 2 dni, do nawet 4. Ekipa jest 3 osobowa. Każdy z nich ma kilka do kilkunastu lat doświadczenia. Więc jakim cudem ja miałbym zamontować tę kuchnię. Naprawdę, naprawdę, naprawdę żal mi tych 3250 zł. NAPRAWDĘ!!!! :) Ale jak sobie pomyślę, że połasiłbym się na te 3tys. i sp.....ył montaż to aż mnie ciarki przechodzą!

7 lat temu moi rodzice kupili kuchnię. Niedrogą, prostą. Panowie w studiu chcieli za montaż 10% czyli 1200zł. Mój ojciec stwierdził, że 1200 to przesada i sami zamontujemy. Obydwoje mamy doświadczenie budowlano-monterskie, wyposażenie warsztatu na poziomie małej stolarni, więc stwierdziliśmy, że co to dla nas... Kuchnię montowaliśmy 2 tygodnie, na dodatkowe bajery i zniszczone materiały wydaliśmy około tysiąca złotych i z 8 razy się pokłóciliśmy! :) :) :)

Więc tym razem zaufam profesjonalnym monterom!

Pozdrawiam!

Nasza projektantka z góry powiedziała, że montaż będzie trwał minimum 2 dni, do nawet 4. Ekipa jest 3 osobowa.

Dokładnie, ta kuchnia powyżej zajęła 2 osobom (doświadczona osoba +pomocnik) minimum 30godzin, ciekawe ile montowałby kompletny laik?? Nie mówiąc o rezultacie, więc te 10%... to w sumie promocja, studio (lub po prostu firma meblarska) lepiej wychodziłaby finansowo na kuchniach bez montażu, jednak końcowy efekt byłby antyreklamą firmy, więc ja osobiście zawsze montuję meble. ZAWSZE podaję cenę mebli na gotowo, czyli z montażem i całe szczęście zawsze montuję ja, a nie klient.

trochę to bez sensu 8-12% za montaż od wartości mebli , to jak kupię na wyprzedaży za kilka stówek to fachowcy zrobią montaż za 500zł ? a jak będę miał tylko 3 szafeczki jakiegoś super drogiego projektanta to mnie skasują 4000zł ?

to jest naciągane , montaż powinien być liczony na "mb" szafek

trochę to bez sensu 8-12% za montaż od wartości mebli , to jak kupię na wyprzedaży za kilka stówek to fachowcy zrobią montaż za 500zł ? a jak będę miał tylko 3 szafeczki jakiegoś super drogiego projektanta to mnie skasują 4000zł ?

Tak niestety jest. Ale nie jest to bez sensu. Im droższa kuchnia tym jest bardziej skomplikowana i tym większą odpowiedzialność ponoszą montażyści. W naszej kuchni są 2 białe ścianki gr 5cm, służą one do zabudowy wyspy. Kosztują one 4000. Są lakierowane z 2 stron na wysoki połysk. Wystarczy je lekko uszkodzić i 4000 strat. A jak będę odbierał kuchnię to każdą możliwą pierdołkę będę sprawdzał. Dlatego cena montażu uzależniona jest od ceny kuchni.

Tak niestety jest. Ale nie jest to bez sensu. Im droższa kuchnia tym jest bardziej skomplikowana i tym większą odpowiedzialność ponoszą montażyści. W naszej kuchni są 2 białe ścianki gr 5cm, służą one do zabudowy wyspy. Kosztują one 4000. Są lakierowane z 2 stron na wysoki połysk. Wystarczy je lekko uszkodzić i 4000 strat. A jak będę odbierał kuchnię to każdą możliwą pierdołkę będę sprawdzał. Dlatego cena montażu uzależniona jest od ceny kuchni.

czyli płacimy za ryzyko montażystów :wink: i jak coś zpiepszą to i tak my za to zapłacimy , przynajmniej częściowo :lol:

czyli płacimy za ryzyko montażystów :wink: i jak coś zpiepszą to i tak my za to zapłacimy , przynajmniej częściowo :lol:

:lol: :lol: :lol:

Pewnie tak! :)

U mnie wyglądało to w ten sposób, że koszt montażu wliczony był w cenę mebli.

W BRW liczą sobie 7%, natomiast u kilku wytwórców mebli spotkałem się z informacją, że jeżeli cena mebli nie przekracza 3 500 zł zazwyczaj montaż kształtuje się od 10% do 20% wartości.

W naszym przypadku, podobnie jak u kolegi wyżej montaż był w cenie mebli kuchennych (cena mebli ok 11 tys). Meble były projektowane na wymiar, ok 5,5mb dołem i tyle samo podwieszone. Za montaż kuchenki elektrycznej i okapu mieliśmy zapłacić 150 zł za każdy punkt, ale ostatecznie zrobiono to także w cenie.