Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oglądacie teraz tvn24?

Barbossa

Recommended Posts

Nie oglądam w ogóle TVN24 :(

Przestałem oglądać po tym, jak w jakiejś relacji z wypadku drogowego dziennikarz TVN24 w transmisji na żywo zadał pytanie żonie jednej z ofiar: "Co pani czuła, jak umierał pani mąż?" (cytowałem to pytanie na forum już kilka razy).

Dla mnie jest to po prostu kolejna kolorowa gazeta, a z kolorowych gazet czytuję tylko wydawnictwa fachowe.

Tilt śpiewał za czasów mej młodości : nie wierzę politykom nie.... ja do dziś trzymam się tej zasady.

Dlatego wiadomości (jeśli oglądam co ostatnio zdarza mi się coraz rzadziej) zaczynam oglądać po 1o minutach od rozpoczęcia, czyli jak już o polityce przestaną pier....

Wojsko,Irak, polityka, sępy przy żłobach i na dokładkę Rydzyk - ręka ręke myje i prawdy nikt nie zna .... taki kraj.

Tilt śpiewał za czasów mej młodości : nie wierzę politykom nie.... ja do dziś trzymam się tej zasady.

Dlatego wiadomości (jeśli oglądam co ostatnio zdarza mi się coraz rzadziej) zaczynam oglądać po 1o minutach od rozpoczęcia, czyli jak już o polityce przestaną pier....

Wojsko,Irak, polityka, sępy przy żłobach i na dokładkę Rydzyk - ręka ręke myje i prawdy nikt nie zna .... taki kraj.

Ostatnimi czasy mam zespół emigracji wewnętrznej. Chrzanię tę politykę, wkurza mnie, jak najbardziej godne pokazania na pasku są wyłącznie wiadomości o wypadkach drogowych i liczbie zabitych w nich osób. Pasek tvn24 to chyba czasem wyłacznie kronika drogowych katastrof, jakby żadne inne informacje nie miały znaczenia.

Nie oglądam ostatnio w ogóle - a długie lata oglądałam nałogowo i "na okrągło", na zasadzie radia z obrazkami.

I bardzo mi dobrze z tym nieoglądaniem. Polecam, człowiek spokojniej żyje i więcej optymizmu w sobie ma. :D

A i leciało jeszcze "kiedyś dzadzą ci karabin, każą równo stać..." itp

• 3 weeks później...

Pan Tuwim popełnił taki wiersz odśpiewany potem przez zespół akurat. Paredziesiąt lat mineło i dalej pasuje:

"Gdy znów do murów klajstrem świeżym

przylepiać zaczną obwieszczenia,

gdy "do ludności", "do żołnierzy"

na alarm czarny druk uderzy

i byle drab, i byle szczeniak

w odwieczne kłamstwo ich uwierzy,

że trzeba iść i z armat walić,

mordować, grabić, truć i palić;

gdy zaczną na tysięczną modłę

ojczyznę szarpać deklinacją

i łudzić kolorowym godłem,

i judzić "historyczną racją"

o piędzi, chwale i rubieży,

o ojcach, dziadach i sztandarach,

o bohaterach i ofiarach;

gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin

pobłogosławić twój karabin,

bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,

że za ojczyznę - bić się trzeba;

kiedy rozścierwi się, rozchami

wrzask liter z pierwszych stron dzienników,

a stado dzikich bab - kwiatami

obrzucać zacznie "żołnierzyków". -

- O, przyjacielu nieuczony,

mój bliźni z tej czy innej ziemi!

wiedz, że na trwogę biją w dzwony

króle z panami brzuchatemi;

wiedz, że to bujda, granda zwykła,

gdy ci wołają: "Broń na ramię!",

że im gdzieś nafta z ziemi sikła

i obrodziła dolarami;

że im coś w bankach nie sztymuje,

że gdzieś zwęszyli kasy pełne

lub upatrzyły tłuste szuje

cło jakieś grubsze na bawełnę.

Rżnij karabinem w bruk ulicy!

Twoja jest krew, a ich jest nafta!

I od stolicy do stolicy

Zawołaj, broniąc swej krwawicy:

"Bujać - to my, panowie szlachta!"

Kiedyś bardzo niedawno pan Grzegorz B. z TVN24 sam zaproponował i umówił się z nami na relację na żywo w ważnej dla nas sprawie.

Dograne wozy transmisyjne, relacje na żywo, dobrani ludzie.

Na dzień przed audycją zadzwonił, że "ze względów technicznych oraz innych nie mogą tego zrobić i przepraszają.

Względy techniczne zrozumiałem. Ale na moje pytanie o te inne zaczął pokrętnie "wicie, rozumicie"

Wiedzieć wiedziałem, a zrozumieć nie chciałem i od tego dnia gonię wszystkich.

Przestraszył się presji, kazali mu nie rozdmuchiwać - no to nie rozdmuchał.

Teraz mając wiedzę o takich jak on, a było ich niemalo, zadaję się tylko z tymi którzy nie chcieli zaszkodzić i się nie bali swoich przełożonych.

Nie wierzę telewizji i gazetom typu "strasznie ciekawy news za wszelką cenę"

Przykład jak różne media relacjonują ten sam fakt:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6412839,Katastrofa_samolotu_w_Montanie__wsrod_ofiar_sa_dzieci.html

http://www.dziennik.pl/swiat/article350932/Rodzina_aborcjonisty_zginela_na_cmentarzu.html

Możemy niedługo zatęsknić za czasami intelektualnej wolności i różnorodności z czasów końca PRL.

"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji" Art. 54.1. Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

Mają prawo bć nierzetelni ? - mają :( i mogą wsadzić sobie gdzieś Kodeks Etyki Dziennikarskiej :-?