Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zygonm - komentarz do dziennika c126

zygonm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Czesc

Zastanawiałem się długo nad dachówką ale jednak pokryję balachodachówką. Jest bardzo duży wybór na rynku ciekawych wzorów (połysk, mat)

Ze względów ekonomicznych jest taniej (robocizna, materiał) chociaż odrzutów będzie dodatkowo 30%. Ze względów estetycznych? ... Oglądałem dużo domów na żywo i według mnie dużej róznicy nie ma. Rzecz gustu. Wiadomo są przeciwnicy i zwolennicy blachodachówki. Dodatkowo można zastosować "cieńsze drewno". Zamiast ok. 10 kubików, myślę, że wyjdzie 7-8.

Co do stropu to w projekcie jest "acerman" ale jest tańszy zamiennik Strop Teriva. I taki zamówie i postawie. Kładzie się gotowe belki, tzw. gary i tylko zalewamy warstwą betonu.

Co do poddasza to myślę że dom jest na tyle duży (3 pokoje sypialniane + salon + 3 pom. gosp.) że nie będę go traktował jako użytkowe. Raczej jako wózkarnia, graciarnia itp. :-)

Witaj.

Właśnie z żonką zaczeliśmy budowe tego samego domu tylko garaż z prawej strony podwójny.

Jeśli chodzi o koszty narazie to

bloczki fundamentowe 8300zł ,łącznie pod tarasy i schody powiązane z fundamentami z domu

stal na stope i pierwszy wieniec 3000k

beton 7000k

reszta typu styropian , mat izolacyjne 2500zł

plus ziemia 300 kubików ponieważ podniosłem się metr pow. poziomu 3000k

łącznie fundamenty to około 25000k plus z 2 tyś na głupoty

zaczynamy ściany w góre z solbetu 36 PW bez docieplenia będzie styopianem

za solbet na cały dom z wew. ścianami dałem 22000k z przywozem z fabryki (dużo taniej)

więżba sama to 8kubików plus dechy na łąty itp to dodatkowo 7 kubików koszt 10800k

blacha dachówkowa grafit mat 400m (niestety 100m to odpadki) z rynnami to 14500k

okna (parę wyrzuciłem) drutex z załozeniem 5750k już kupione

mam zdjęcia ale nie wiem jak wstawić pozdrawiam beny

aha domek będzie bez stropu bo jest kompletnie nam nie potrzebny (tylko regips wata i ewentualnie jakieś deski się żuci)

Widze ze juz lawy zalane...!!!

moge pytanie? ;)

1, pewnie to zludzenie opt patrzac na te zdjecia ale wydaje sie jakby byly bardzo plytko... na jakiej glebokosci masz posadowione te lawy od poziomu gruntu?

2. nie szalowaliscie? jakies wieksze straty na betonie?

3. robisz razem z murarzem? pytam bo korci mnie wziac murarza plus pomocnik i ja i jechane z robota, ale nie wiem czy jest to mozliwe przy wlasnej pracy... moze akurat ty mogles to pogodzic jesli rzeczywiscie ty tez pracujesz przy budowie... jakies wskazowki???

1) Ławy mają wysoskosc/glebokosc +/- od 30-40 cm. W projeksie jest 30 cm ale jak kopalem to w niektorych miejscach wyszlo wiecej. Od poziomu gruntu gdzies 1 - 1,2 m. Ale jeszcze obsypie budynek ziemią wiec w normie stopnia przymarzania sie zmieszcze

2) grunt jest dosyc zwarty wiec nie musielismy szalowac. Zrezygnowalem z kopania ław przez koparkę tylko kopalem recznie (w sumie wyszlo kilka godzin), dlatego sie nie zasypywalo podczas zalewania.

3) Zaczelismy w sobote o 7 i skończylismy ok 17 (10 godzin). W sumie 6 osób. 2-óch z taczkami, 3-ech przy betoniarce i szef murarz przy zalewaniu. Nie bralem firmy. Mam dobrego murarza + 2 jego pomocników. Pomogl mi dodatkowo brat z tesciem.

Jesli moge zasugerowac to lepiej szukac porzadnego murarza zamiast firmy ktora zatrudnia kilka osob. Porownywalem oferty i w wersji 1 murarz + pomocnik wyszło ponad 50% taniej!!!!

zygonm,

dla mnie jestes przykladem taniego i przemyslanego budowania. Przeliczyles te robote z betoniarki vs zamowienie gruchy z pompa? Jakie jest porownanie???

powodzenia, trzymam kciuki za kolejne etapy..

ps. ile poszlo cementu i piachu? Masz 2 stanowiskowy garaz? bo nie wiem czy masz wersje c126 z jednym czy dwoma garazami?

Dziękuje ... :-)

Porównywałem sprawę gruszki. Znajomy zapłacił ok 8.000 zł. za beton. Plus gruszki, że można wylac ławy w ciąg 2 godzin i beton jest lepszej jakości.

Ja zapłaciłem 3.300 zł. za cement i ok 450 za żwir + woda i prąd. Suma sumarum koszt wylania ok. 4.000 - 4.300 zł. tak więc jakby nie liczyc (jeslli sie zwraca uwage na koszty) to jest 50% taniej. Proponuje porownac ceny gruszki bo akurat w mojej okolicy firma swiadczaca dowoz betonu jest oddalona o 40 km. Moze akurat u Ciebie wyjdzie porownywalnie.

Cementu poszło 4,5 palety (ok 6,5 tony). Co do żwiru to przyjechały 4 stary po 8 ok ton (32 tony).

Mam garaż 2 stanowiskowy.

z tym betonem to prawda ze z gruchy lepszej jakosci, ale jak sobie pomysle jak ludzie kiedys budowali i ze te domy stoja do dzis, bez jednej rysy ;) to cos mi sie wydaje ze to nagonka producentow betonu ze ta "lepsza jakosc" rzeczywiscie jest warta swej ceny... fakt ze duzy udzial w kosztach ma transport (sama grucha + pompa / lub grucho-pompa)

rozmawialem z moim murarzem, mowil ze gdybym chcial lac z gruchy te lawy zamiast kreconego w betoniarce to na robocie opuszcza mi 1000zl...

trzeba przekalkulowac... ;)

powodzenia w kolejnych etapach... i sledze dalej ;)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Chciałem zrobic przed murami i nawet czesc garażu jest już przez mnie ocieplona ale murarz stwierdził, że lepiej ocieplic po wymurowaniu.

Łatwiej bedzie się układac/wyrownywac przykładając od dołu do cegieł. Trochę odkopię przy fundamencie i dam jedną warstwę styropianu

A jak u Ciebie z budową?

• 1 month później...